SDP: Žene od jutra ne staju, a kućanski rad neprepoznat je u društvu

04.03.2023.

13:10

Autor: HRT/D.M.

Sandra Krpan

Sandra Krpan

Foto: HTV / HRT

Žene rade i četvrtu smjenu, od jutra ne staju, a neplaćeni kućanski rad neprepoznat je u društvu. Da o njemu treba govoriti kako bi se razvila svijest kod građana, smatraju u Forumu žena SDP-a.

Navode statistike prema kojima žena radi i 150 sati mjesečno besplatno. Upravo o toj temi održana je sjednica Glavnog odbora ususret obilježavanju Međunarodnog dana žena.


S obzirom na zaoštravanje neravnopravnosti i dovođenje u pitanje već davno izborenih prava žena, iz SDP-a navode da je vrednovanje neplaćenog kućanskog rada iznimno važna tema, a poklopila se i s ovogodišnjom temom Noćnog marša.

- Mi doista trebamo osigurati od lokalne zajednice, da imaju žene i djeca pravo na vrtiće i jaslice, da postoji mogućnost ranijeg odlaska s posla, da se prizna da se može koristiti rodiljni dopust do sedme godine djeteta, poručila je predsjednica Foruma žena SDP-a Sandra Krpan

Zastupnik SDP-a u EU parlamentu Predrag Fred Matić poručio je kako se mora učiniti sve da "se ne dogodi onaj naš balkanski slučaj kada čovjek kaže ženi - Ajde, dok ti skuhaš ručak i usisaš kuću, ja ću ti pričuvati dijete".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!