SDP: Stanje onkološke skrbi u Hrvatskoj alarmantno

06.02.2023.

13:26

Autor: Hina/HRT/IMS/A.V.

Romana Jerković i Andreja Marić

Romana Jerković i Andreja Marić

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

SDP-ovci su u ponedjeljak ocijenili da je stanje onkološke skrbi u Hrvatskoj alarmantno i prozvali ministra zdravstva Vilija Beroša da ništa nije učinio na provedbi Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, koji je u Hrvatskom saboru usvojen prije više od dvije godine.

- Ovako disfunkcionalan sustav pogoduje privatnim zdravstvenim ustanovama. U deset godina njihov je broj narastao od 300-tinjak na više od 750. Pitam Beroša - tko ga plaća, poručila je europarlamentarka Romana Jerković na SDP-ovoj konferenciji za novinare o nedostupnosti onkološke skrbi u Hrvatskoj.


O alarmantnom stanju onkološke skrbi u Hrvatskoj svjedoči i nedavno izvješće Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje pokazuje da smo drugi po smrtnosti od raka u EU, a ishodi liječenja katastrofalno su loši, iako u onkologiji trošimo 11 posto više sredstava od EU prosjeka.


EK je prije dvije godine objavila Europski plan za borbu protiv raka, za čiju se provedbu izdvaja četiri milijarde eura. Ove se godine oslobađa 38 milijuna eura za programe probira kako bi u državama članicama probir raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva postao dostupan za 90 posto stanovnika Unije. U prijedlogu su i probiri na rak pluća i prostate te, u određenim okolnostima, rak želuca.


Hoće li i koliko Hrvatska povući tog novca ovisi o našoj sposobnosti da projektima za njega apliciramo, istaknula je Jerković te dodala kako se boji da će se povijesna prilika pretvoriti u povijesni neuspjeh.


Reagirajući na subotnju izjavu ministra Beroša kako je "bolno svjestan problema u onkološkoj skrbi", ustvrdila je da ministar probleme samo uočava, ali ih ne rješava.


Iznimno loš odaziv na probir raka debelog crijeva


- Čime se stvarno ministar bavi ako se u dvije godine ništa kvalitetno u onkologiji u Hrvatskoj nije dogodilo, upitala je Jerković dodavši da se i dalje ne prate ishodi liječenja, a s izuzetkom dječje leukemije za sva druga sijela karcinoma imamo izlječenje niže od prosjeka EU.


SDP-ova saborska zastupnica Andreja Marić podsjetila je kako je Nacionalni strateški okvir za borbu protiv raka 2020.-2030. izglasan u Saboru prije više od dvije godine, no akcijskog plana njegove provedbe još nema


Upozorila je na iznimno loš odaziv na probir raka debelog crijeva od svega 20-ak posto, na činjenicu da je 2016. ukinut probir na karcinom raka maternice, kao i na nesnalaženje pacijenata u sustavu.


Dodala je da Hrvatskoj treba registar ishoda liječenja, bolji sustav rehabilitacije i palijativne skrbi jer u mnogim sredinama nema mobilnih timova za palijativu.


- Pitamo ministra - što se čeka s provedbom programa? Pacijenti pate i umiru prerano, pokrenite ste, poručila je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!