19:49 / 01.06.2021.

Autor: Marko Percan/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

SDP pregledava izborne listiće u Istri

Prebrojavanje listića u Istri

Prebrojavanje listića u Istri

Foto: Grgur Zucko / Pixsell

Ne smiruje se postizborna borba za istarskog župana. Zbog samo 54 glasa razlike i velikog broja nevažećih listića, SDP-ov Danijel Ferić traži provjeru rezultata. U IDS-u i danas šutnja, no Ferić najavljuje da će utvrditi je li bilo nepravilnosti te da će ovisno o tome, podnijeti žalbu Državnom izbornom povjerenstvu.

Borba između IDS-a i SDP-a ne smiruje se ni nakon izbora. U SDP-u sumnju u izborne nepravilnosti budi oko 2 tisuće nevažećih listića.

- U Zagrebu gdje je izašlo 300 tisuća ljudi na glasovanje svega 2 posto je nevažećih, a u Istri čak 4 posto, rekao je Danijel Ferić, kandidat za istarskog župana (SDP).

Provjera listića počela je danas ujutro i to za Pulu, Pazin, Buzet i Medulin.

- SDP je tražio uvid u izborni materijal, u listiće i popis birača i županijsko izborno povjerenstvo je odobrilo zahtjev i sad je omogućeno promatračima SDP-a da izvrše uvid u glasačke listiće, rekao je Robert Fabris, potpredsjednik Županijskog izbornog povjerenstva.

Uvid je trajao do 14 sati. Danijel Ferić poručuje da su utvrđene nepravilnosti u Puli i Pazinu pa je SDP zatražio daljnji uvid i u listiće u Labinu, Poreču i Rovinju te nekim općinama.

- Konkretne nepravilnosti su da su se moji glasački listići našli u kutiji g. Miletića. Očito je došlo do pogreške u radu biračkog odbora, barem tako želim vjerovati, da se radi o nenamjernoj pogrešci, rekao je Ferić.

Provjera će se nastaviti i sutra ujutro, a zatim SDP ima rok za žalbu koju može podnijeti do sutra u ponoć. IDS se ni danas o toj situaciji nije htio očitovati. No tijesna borba za župana i gubitak polovine istarskih gradova svojevrsna je politička revolucija u Istri, ističe novinar Zoran Angeleski.

- Kraj je to političkog monopola, korupcijskog monopola IDS-a koji je bitno doprinio propasti brodogradilišta Uljanik, kaže Angeleski, novinar Glasa Istre.

Može li IDS nakon ovih izbora konsolidirati svoje redove? Stranka bi se o svemu trebala očitovati na medijskoj konferenciji koja je najavljena za sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!