11:24 / 14.07.2018.

Autor: T.M./S.M./HRT/Hina

SDP: Suspenzije Grbina, Zmajlovića, Hajdaša Dončića i Babića

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prvi put u povijesti novinarima nije dopušteno snimati uvodno obraćanje čelnika stranke.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je nakon 12-satne rasprave o prvoj točki dnevnog reda sjednice Glavnog odbora o stanju u stranci predložio, a GO s 56 glasova 'za, četiri 'protiv' i jednim 'suzdržanim' izrekao stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine za potpredsjednika stranke SDP-a Peđu Grbina i članove Predsjedništva Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

To znači da više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i sa čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama na koje su izabrani u lipnju. Što se tiče članskih prava koja uključuju mogućnost da biraju i budu birani, ovlast za njihovo oduzimanje prema članku 32. Statuta ima samo Predsjedništvo stranke. U slučaju da ostanu i bez članskih prava, to bi značilo da ne bi bili kandidati stranke na izborima bilo koje razine.

Na kraju rasprave Bernardić je rekao da je spreman, ako je on glavni problem SDP-a, podnijeti ostavku na mjesto saborskog zastupnika. Uvjet je da ostavke podnesu i 23 zastupnika koji su među 90 nezadovoljnika potpisnika pisma u kojem traže odlazak Bernardića, nakon čega bi onda on podnio ostavku i na mjesto predsjednika stranke.

Grbin: Bernardić potpisao uvjetnu ostavku na mjesto zastupnika. To ga nitko nije tražio

Četvorica "pobunjenika" nisu ostali na glasanju, a Grbin je novinarima kazao da su u raspravi pokušali saznati koji im se krimen stavlja na teret, čime su narušili stranački Statut ili program i zbog čega bi trebali suspendirani sa svih stranačkih dužnosti. Ne samo da to nismo saznali nego nismo saznali ni na temelju kojih odredbi Statuta će se protiv nas voditi stegovni postupak, kazao je Grbin, dodavši da u toj travestiji ne žele sudjelovati. Prepustili smo članovima Glavnog odbora da, ako smatraju da smo nas četvorica prekršili Statut, doista s nama rade što god ih je volja, pojasnio je.

Napomenuo je da je Bernardić potpisao uvjetnu ostavku na mjesto zastupnika, koju ga nitko nije tražio. Doduše, koliko je aktivan u Saboru, pitanje je koliko bi se to uopće primijetilo. Riječ je o populističkom pokušaju bacanja magle i okretanja teze, smatra Grbin, podsjetivši da su od predsjednika stranke tražili da ode sa čela stranke jer stranku ne vodi dobro. Zbog toga smo danas zaradili suspenziju, a što se tiče naših ostavki na koje nas je pozvao, mandat nas četvorice protiv kojih se vodi stegovni postupak bit će na raspolaganju novom stranačkom vodstvu kada ono bude izabrano na općim izborima u SDP-u sukladno Statutu stranke. Tek tada i ne prije toga, poručio je Grbin.

Ustvrdio je i kako mu nije normalno da predsjednik najjače opozicijske stranke ne bude u Saboru. To za mene znači da oporba i formalno ne bi mogla funkcionirati. Ako nećemo sjediti u Saboru i zastupati one koji su nas izabrali, koja je naša svrha kao oporbene stranke. Onda najbolje da se ugasimo, ocijenio je.

Hajdaš Dončić: Mandat ću dati novoizabranom vodstvu stranke 

Na pitanje je li on već potpisao ostavku na mjesto saborskog zastupnika, Hajdaš Dončić kazao je da nije. Bio sam vrlo jasan i rekao, da ako se izabere novo vodstvo, da moj mandat novo vodstvo ima. Iako, da budemo iskreni, to je jedan totalno populistički potez jer su mene izabrali građani treće izborne jednice s 23 tisuće preferencijalnih glasova i ja, u nekom svom poimanju politike, odgovaram njima. A oni koji misle i dalje na taj način voditi politiku i SDP, pripadaju nekim drugim političkim strankama, smatra Hajdaš Dončić.

Zmajlović: Nastavljam borbu za bolji SDP

Zmajlović je također poručio da svoj mandat daje jedino novom vodstvu te je istaknuo kako nastavljaju borbu za bolji SDP. Ne treba zaboraviti da je županijska organizacija SDP-a Zagrebačke županije među tri županijske organizacije koja participira u vlasti, imamo zamjenicu župana, nekoliko gradonačelnika i načelnika. To su organizacije s najvećim povjerenjem građana u Hrvatskoj kada govorimo o SDP-u, istaknuo je, dodavši kako je ovo nelogično.

U cjelodnevnoj dramatičnoj raspravi punoj međusobnih teških optužbi nezadovoljnika Bernardićevim vodstvom i pobornika šefa stranke, Biljana Borzan, Bojan Glavašević, Željko Kolar, Vojko Obersnel, Ranko Ostojić i Nenad Stazić zatražili su da i oni budu suspendirani.

Bernardić: Treba se ugledati na Vatrene i igrati za SDP 

Prvi put u povijesti novinarima nije bilo dopušteno snimati uvodno obraćanje čelnika stranke, što također svjedoči u kolikim je on trenutačno problemima.

Iako za razliku od dosadašnje prakse novinari nisu mogli slušati Bernardićev uvodni govor, prema neslužbenim informacijama doznaje se da je u obraćanju članovima GO Bernardić pozvao SDP-ovce na zajedništvo te ustvrdio da bi se trebali ugledati na "Vatrene" i igrati za SDP po principu "svi za jednog, jedan za sve".

Govoreći, pokazivao je kronološki novinarske tekstove i rekao kako "nema iluzija da se nakon ovoga stanje može popraviti". Izlaz iz krizne situacije, međutim, nije ponudio.

Rekao je da mu ne smetaju ni pisma koja mu se šalje ni zahtjevi da odstupi nego način na koji se to plasiralo u medijima te kako se ide protiv Statuta. Bernardić je kazao, doznaje se neslužbeno, da pojedinci u raspravi, poglavito saborski zastupnici rade protiv SDP-a i na način da najavljuju mogućnost velike koalicije s HDZ-om, ne dolaze u Sabor i na sastanke stranačkih tijela, podržavaju novog državnog odvjetnika koji je "zaustavio istragu u Agrokoru", čak i hvale Plenkovićeve poteze.

Bernardić je kazao i da ga "boli licemjerje drugova kada je prošli predsjednik Zoran Milanović govorio o djedu ustaši", te je mišljenja da bi ga razapeli da je, "poput nekih pjevao Čavoglave ili da je bio član HDZ-a kao Siniša Hajdaš Dončić". Podsjetio je i na načela djelovanja koje je donio još Ivica Račan te rekao da je njegova poruka: "Poštujmo sami sebe, tijela i odluke koje smo sami izglasali, poštujmo SDP i poštujmo socijaldemokraciju".

Negodovanje zbog zatraženih suspenzija

Nakon njegova govora, član Glavnog odbora Tomislav Zrinski zatražio je suspenziju na dvije godine za sve funkcije u stranci za članove Predsjedništva koji su u javnosti kritički istupali, a njegov je zahtjev izazvao negodovanje. Gordan Maras pitao je Benardića zašto on umjesto Zrinskog nije zatražio njihovo sankcioniranje, a Ranko Ostojić zatražio je da se i njega uvrsti na popis onih koje vodstvo stranke želi sankcionirati.

Na početku sjednice predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić izvijestio je da je primio zahtjev za sankcioniranje onih članova Predsjedništva koji su prekršili Statut istupanjem u javnost, koji je potpisalo 54 člana Glavnog odbora, ali je odbio pročitati imena potpisnika nego je pozvao one koje to zanima da pogledaju zahtjev i potpise.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!