Pupovac o obrazovanju, kulturi i sportu na području gdje živi srpska nacionalna manjina

16.07.2022.

15:02

Autor: V.K./Vijesti/IMS/HRT

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Foto: HTV / HRT

Na drugom savjetovanju članova Predsjedništva SDSS-a primjećene su značajne razlike u kvaliteti ostvarivanja prava obrazovanja za pripadnike nacionalne manjine te je odlučeno da će se tome posvetiti posebna pažnja u suradnji s drugim srpskim organizacijama. Milorad Pupovac osvrnuo se i na stabilnost vladajuće koalicije u slučaju referendumskog pitanja iniciranog od SDP-a o tome da se pravo žene na abortus uvrsti u Ustav.


Prva tema savjetovanja je bila stanje političkih odnosa u sredinama u kojima SDSS djeluje, a druga, možda i važnija, je stanje obrazovanja, kulture i sporta u svim sredinama u kojima je zastupljena srpska nacionalna manjina. Izostanak tog sadržaja naglašen je na Banovini, u Lici, zapadnoj Slavoniji te u drugim županijama.

- Rješenje problema je da se osmišljavaju programi koji će se realizirati s općinama, županijama i ondje gdje je to neophodno s državom, ali isto tako s nevladinim organizacijama iz sfere obrazovanja, kulture i sporta, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

Naglašava kako je važno da jedinice lokalne samouprave djeluju proaktivno i prema drugim akterima i veoma je važno da se to osvijesti kao problem, stoga što u nekim sredinama cijele godine ne postoje apsolutno nikakvi sadržaji ove vrste.

- Bez obzira na to što su populacijski te sredine oslabljene, nužno je da im posvetimo pažnju, istaknuo je.

SDSS razumije da postoji opasnost povećavanja ograničenja ženama na pravo izbora, ograničenje prava obitelji na izbor i planiranje.

Milorad Pupovac

Na pitanje očekuje li pomoć vladajuće koalicije s obzirom na to da su i oni jedni od članova, Pupovac je rekao kako je nešto od toga već u programima pojedinih srpskih organizacija, ali to je nužno povezati i koordinirati s jedinicama lokalne samouprave i zato su se danas okupili da vide kako da se to učini.

- Kako da poboljšamo nacionalno i općenito javno obrazovanje u tim sredinama, posebno koje ide preko javnih učilišta te kulturni sadržaj kojeg nema u velikom dijelu malih općina i gradova, kazao je.

Pupovac govori kako SDSS razumije da postoji opasnost povećavanja ograničenja ženama na pravo izbora, ograničenje prava obitelji na izbor i planiranje.

- To je postao problem u našoj zemlji, zbog toga što sve veći broj bolničkih ustanova ograničava to pravo, šireći priziv savjesti kao vrstu univerzalne obaveze, a ne izuzetaka za pojedine slučajeve. Stoga je potrebno nešto napraviti, rekao je i dodao kako su se kolege iz SDP-a odlučile za svoj način, a SDSS će se odlučiti kako se postaviti i kako će se kao vladajuća koalicija nositi s tom stvari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!