14:27 / 24.09.2020.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Seizmolog Fiket: Smirivanje će trajati barem još pola godine

-

-

Foto: - / -

Potrajat će to, nažalost, još će nas malo plašiti potresi, rekao je Fiket.
Smirivanje će trajati barem još pola godine da bismo došli na normalnu razinu seizmičnosti za ovo područje, rekao je seizmolog Tomislav Fiket iz Hrvatske seizmološke službe danas u HRT-ovoj emisiji Studio 4, više od pola godine nakon jakog potresa koji je pogodio Zagreb.

- Mi očekujemo da će se to smirivati barem još pola godine, rekao je Fikret.

- Potrajat će to, nažalost, još i još će nas malo plašiti potresi. Nadamo se da neće biti jačih, ali zasad ovo izgleda više-manje normalno, dodao je.

Potres magnitude 6,3 bio bi katastrofalan za Zagreb
Zagreb se i danas zatresao - potres od 1,8 prema Richteru

On je ustvrdio da se vjerojatno nikad neće moći predvidjeti točan trenutak potresa, ali da bi skupili znatno više korisnih podataka da su imali više instrumenata i da je ljudstvo bilo dovoljno kapacitirano - jer u službi ih je samo desetero.

- Mislim da na državnoj razini i nije toliko problem na samom vrhu, postoji dobra volja i svjesnost potrebe ulaganja, ali kad se to krene spuštati na niže razine, onda tu dolaze raznorazni problemi. Jesu li to problemi tehničke prirode ili problemi raznih interesa, u to ne mogu ulaziti, rekao je Fiket, dodavši da postoji dobra volja, ali da ona nikad nije ništa riješila.

Fiket je objasnio da sa svakim stupnjem magnitude eksponencijalno raste energija koju ona predstavlja. Da bi se potrošila energija tog jačeg potresa preko 6 prema Richteru, trebalo bi biti 20-ak, 30-ak ovih slabijih kakve smo imali, dodao je.

Poručio je da je važno ne paničariti i da su najveća opasnost u potresu predmeti koji padaju.

- Sigurniji ste unutra nego pred zgradom, istaknuo je Fiket, dodavši da su se građani dosta dobro držali u vrijeme potresa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!