07:37 / 14.01.2020.

Autor: I.Š./I.H./T.V./HRT

Šerić očekuje da će Zavadlav biti kontaktibilan

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mnoge građane zabrinula je neshvatljiva masovna potpora koju je trostruki ubojica dobio na nekim društvenim mrežama. Grupa podrške koja je angažirala odvjetnika u međuvremenu je uklonjena s Facebooka.
Nakon ubilačkog pohoda Filipu Zavadlavu iz Splita određen je jednomjesečni istražni zatvor. Na ispitivanju je bio potpuno rastrojen pa je poslan na psihijatriju u zatvorsku bolnicu u Zagrebu kamo je sinoć stigao.

Odvjetnik Branko Šerić, kojega je angažirala Facebook grupa podrške, stigao je u Split, a Filipa još nije kontaktirao. Šerić se treba sastati s odvjetnicom Ivankom Šamijom, koja osumnjičenika zastupa po službenoj dužnosti te sucem istrage. Rekao je, da ako se utvrdi da je Filip psihički nestabilan, sudit će mu se po Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

- Što će biti kada ostvarim s njim kontakt, to ćemo vidjeti. Nadam se da će biti kontaktibilan i da će njegov tretman biti zadovoljavajući. O tome, na kraju krajeva, ovisi i daljnji tijek njegovog kaznenog postupka. Do sada se rijetko događalo da netko nakon saslušanja kod suca istrage bude prebačen u zatvorsku bolnicu, obično treba neko vrijeme da se organizira transport, rekao je Šerić.Odvjetnik trostrukog ubojice Branko Šerić za portal HRT-a: Moj angažman ima svoju svrhu
Ubojici iz Splita određen istražni zatvor, raspravno nesposoban, odvjetnika angažirala Facebook grupa potpore
● Grupe podrške za mladića koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu
● Plenković: Nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke 

Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage zbog teškog ubojstva i općeopasne radnje. Kao motiv navode osvetu zbog prijetnji, fizičkog napada i iznude.Mnoge građane zabrinula je neshvatljiva masovna potpora koju je trostruki ubojica dobio na nekim društvenim mrežama. Grupa podrške koja je angažirala odvjetnika u međuvremenu je uklonjena s Facebooka. No, sinoć je osnovana nova grupa koja već ima 13.000 članova.

Stručnjaci upozoravaju da taj fenomen može biti potencijalno štetan s nesagledivim posljedicama.

Psihijatar: Podrška činu u kojem je troje ljudi ubijeno je frapantna
● Vukušić: Nekome je dozvoljeno da bude nasilnik, nekome ne 

- Razmjeri koje je to poprimilo, da to više nije intimno nego o tome bruji cijela zemlja, otvaraju mogućnost da bi osobe koje su tome potencijalno sklone mogle imati takav refleks nađu li se u sličnoj situaciji, pogotovo ako su labilne i željne medijske pozornosti, ističe voditeljica Laboratorija za istraživanje nasilja Anna-Maria Getoš Kalac.

● Splitska policija iznijela detalje strašnog događaja
Split: Otac jednog od trojice ubijenih mladića demolirao kafić
● Cvrtila: Kad policija odradi posao nastupa ključni problem - pravosuđe

Potporu dijela javnosti koju je ubojica dobio na društvenim mrežama oštro je osudio premijer Andrej Plenković, upozoravajući da anarhija nije smjer u kojem hrvatsko društvo želi ići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!