14:51 / 14.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Šestero novopreminulih, svi imali kronične bolesti

-

-

Foto: - / -

Prosječna dob naših bolesnika je 49,94 godina, a porastao je udio zaraženih osoba ženskog spola
U zadnja 24 sata imamo 54 novodijagnosticirana bolesnika, ukupno 1704, te šest preminulih bolesnika, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite u 14 sati.
- Nažalost, od jučer imamo šest preminulih bolesnika, što dokazuje poznatu tezu da je ipak ovo smrtonosna bolest i da moramo napraviti sve da spriječimo širenje ovog virusa, naglasio je Beroš.

Preminuli su: muškarac, '60. godište, u Klinici za infektivne bolesti Zagrebu; u Rijeci ženska osoba, '51. godište; u Splitu žena, '35. godište, iz doma za starije osobe; muškarac, '41. godište, iz doma za starije osobe u Dicmu; te dvije osobe u Dubrovniku, '39. i '46. godište.

- Svi bolesnici su imali kronične bolesti i kronična patološka stanja, rekao je Beroš.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
• Sve o koronavirusu

18.359 bolesnika je testirano, a postotak pozitivnih je 9,28. Prosječna dob naših bolesnika je 49,94 godina.

Ukupno je oporavljeno 415 ljudi. Beroš je rekao da je zabilježen porast zaraženih osoba ženskog spola, kojih je sad 51,3 posto.

Navodeći statistiku drugih zemalja Beroš je naglasio da naš zdravstveni sustav u ovom trenutku nije preopterećen.

Što se tiče situacije u domovima za starije, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da su nakon proboja virusa u dom u Splitu morali reagirati vrlo brzo i jako te su donijeli i neke nove mjere. Sada su u tijeku korekcije mjera, dodao je.

Na novinarsko pitanje koliko ima istine u tome da svo osoblje u domovima ne koristi maske i rukavice Capak je odgovorio da je Stožer distribuirao zaštitnu opremu na terenu, ali da im je teško reći koliko se ona koristi.

- Nakon ovog vašeg pitanja i nakon razgovora ćemo tu informaciju preko inspekcijskih i terenskih službi doznati. Ako opreme nedostaje, u svakom slučaju će se dodatna oprema distribuirati, rekao je Capak, dodajući da misle da u ovom trenutku nema nedostatka.

Na pitanje o Udbini, gdje je na snazi karantena, Capak je rekao da je situacija u Ličko-senjskoj županiji u najmanju ruku dobra, možda odlična, te da imaju vrlo mali broj oboljelih. Zbog dolaska jedne osobe za vrijeme potresa u Zagrebu infekt se raširio u dvije obitelji s kojima je povezana i vatrogasna zajednica, dodao je. Capak je naglasio da nitko od kontakata niti itko od oboljelih nema nikakve veze s domom za starije u Udbini te da u ovom trenutku nema opasnosti da se bolest proširi na dom.

Na pitanje o državnoj maturi Capak je rekao da je teško procijeniti kakva će biti situacija u trenutku njezinog održavanja, ali da se, ako bi situacija bila povoljna, može održati uz provođenje određenih epidemioloških mjera poput testiranja i socijalnog distanciranja.

- Za relaksaciju mjera potreban je pad nekoliko dana zaredom. Imali smo blagi silazni trend desetak dana, a onda nam se dogodio Split, tako da nemamo taj pad koji je potreban da bismo odlučili, rekao je Capak.

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut rekao je da će 60 tona opreme koja je stigla iz Kine biti dovoljno za 10-ak ili 15-ak dana, a naglasio je da 17. dolazi idući zrakoplov s opremom te nakon toga još pet aviona svaka dva dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!