Sever: Kod najsiromašnijih udio troška hrane u kućanstvu je 40 posto

23.12.2022.

08:57

Autor: U mreži Prvog/HRT/A.S.

Krešimir Sever

Krešimir Sever

Foto: HRT / HTV

Blagdani su pred vratima, a blagdanska košarica nikada nije bila skuplja. Rast cijena pogađa kućanstva u Hrvatskoj, jer RH pripada državama niže platežne kupovne moći, rekao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U razvijenim državama mjesečni udio hrane je, kaže, između 12 do 14 posto u kućanstvu, a kod najrazvijenijih između pet do devet posto.

- Paradoksalno, za ovu godinu udio troška hrane je smanjen za razliku od prošlogodišnjeg - s 27,2% na 25,95%, poručio je Sever.

Istaknuo je da je kod najsiromašnijih udio troška hrane u kućanstvu 40 posto. Jedina prava košarica koja bi bila u duhu tradicije 2600 kuna, ona srednja 1150 kuna, a najskromnija 680 kuna, ponovio je Sever.

Što se tiče cijena u trgovinama, Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK-a, istaknuo je da su cijene porasle, a i da je promet u trgovinama pojačan jer ljudi kupuju izvan svojih mogućnosti.

Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu industriju i poljoprivredu, kazala je kako smatra da postoje neki objektivni razlozi zašto cijene hrane rastu, a jedna od njih je i uvođenje eura.

- Drugi dio je svakako i optimizam koji smo imali kroz ovih mjesec dana Nogometnog prvenstva. Potrošnja je dosta rasla, a najviše se osjetila u restoranima, rekla je Blažić.

Katavić je pak istaknuo kako smatra da trgovci nisu krivi za rastuću inflaciju.

U Europi inflacija pada i pada cijena hrane, a kod nas se događa obratno

- Zadnjim podatkom za studeni možemo vidjeti da su i kod nas cijene u padu, to se recimo može vidjeti kod cijena ulja. Nismo imali npr. rast cijena voća, kazala je Blažić i dodala kako logičnim smatra da su rasle cijene pekarskih i  mliječnih proizvoda te mesa. 

Vlada je donijela odluku u okviru koje će sa 700 milijuna kuna dodataka, pomoći najpotrebitijima, a to su umirovljenici i nezaposleni.

- Treba znati komu je potrebno pomoći u ovim trenucima. Umirovljenici zajedno s nezaposlenima i siromašnim obiteljima najugroženija su kategorija u društvu, rekao je Sever.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!