Šibenik će do proljeća 2024. dobiti novi pomorsko-putnički terminal

29.08.2022.

Zadnja izmjena 18:30

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT

Konferencija projekta "Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala (PPT) u luci Šibenik"

Konferencija projekta "Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala (PPT) u luci Šibenik"

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Šibenik bi za dvije godine trebao dobiti novi pomorsko-putnički terminal, kojim će se znatno poboljšati kvaliteta prijevoza putnika, ali i obavljanje graničnih kontrola. Projekt je vrijedan 62 milijuna kuna.

Strojevi će početi raditi: sredinom rujna! Imaju izvođači 22 mjeseca za dovršetak svih radova. A "diže" se zgrada kojoj je osnovna namjena prihvat putnika. I obavljanje graničnih poslova. 


- Ulaskom u Schengen ovdje postaje schengenska granica. U toj zgradi će također biti i carina i pomorska policija i kapetanija. U toj zgradi na jednom mjestu će biti sve što je potrebno za pomorski promet, rekao je Paško Dželalija, ravnatelj Lučke uprave Šibenik.


Sve što putnici trebaju - imat će na jednom mjestu. Projekt se financira europskim novcem te iz državnog proračuna. 


Već godinama svi oni kojima su odredište šibenski otoci na udaru su vremenskih neprilika: od žege do pljuskova. 


Treća je to faza projekta modernizacije infrastrukture šibenske luke. U prethodnima, uređen je gat za prihvat brodova. Sad je došao red i na udobnost putnika. 


- To smo bili dužni učiniti i napraviti u prvom redu prema svima onima koji žive na našim otocima. Stalno govorimo kako im moramo olakšati život, rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić


Ulažu se već godinama nacionalna sredstva u izgradnju riva i luka na području županije. U posljednje četiri: oko 50 milijuna kuna. "Povlači" se uspješno i europski novac.


- Mi završavamo ovdje i luku Kaprije koja ide iz europskih sredstava, tako da ćemo planirati i nove projekte u Šibensko-kninskoj županiji i na području grada Šibenika - obnovu šibenske rive koja je projekt koji moramo pokrenuti i zaokružiti to financiranje, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković


A u Šibeniku se i danas iskrcalo tri tisuće putnika. S dva ploveća hotela. Do kraja godine vezat će ih za gat Vrulje još 20-ak. U proljeće 2024. dočekat će ih novi suvremeni terminal. Po mjeri - svjetskih putnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!