17:09 / 08.11.2020.

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik2/IMS/HRT

Šibenska infektologija - zona opasnosti

-

-

Foto: - / -

Šibenska Opća bolnica, koja je paviljonskog tipa, ima čak tri izdvojena prostora za prijam zaraženih pacijenata.
Šibenska Opća bolnica, koja je paviljonskog tipa, ima čak tri izdvojena prostora za prijam zaraženih pacijenata. No zasad su dovoljni kapaciteti dviju zgrada gdje se trenutačno liječi njih 17. Naša ekipa donosi priču o šibenskim medicinarima s prve crte borbe protiv pandemije.

➡️Koronavirus - najnovije informacije ➡️Sve o koronavirusu ➡️Izazovi života u obitelji pod maskama

Oprez je u šibenskoj Općoj bolnici dio radne svakodnevice, već mjesecima.

- Moramo reducirati i to vrijeme, tako da sebe rasteretimo nekako dok smo u tom prostoru. Napor koji dolazi s tim i fizički i psihički, govori Marija Mrša, voditeljica sestara COVID odjela Opće bolnice Šibenik. 

A pacijenata je sve više. S ove COVID bojišnice iznova poručuju: Strogo poštovanje epidemioloških mjera jedino štiti od virusa.   - Ja znam da je to više fraza koja je otrcana i svima to ide na živce, ali kad bi proveli jedan dan ovdje s nama i kad bi vidjeli ono što mi vidimo i što mi doživljavamo, onda bi se sigurno odgovornije ponašali, ističe Roberta Andrea Tešija, specijalizantica infektologije u Općoj bolnici Šibenik.

Jer, ne jednom, uvjerili su se u prevrtljivu ćud koronavirusa.

- Nekima već  obećavate da će uskoro biti otpušteni možda, ali se dogodi već sutradan pogoršanje, ističe Željan Antulov, infektolog u Općoj bolnici Šibenik.

I to rapidno, sve do borbe pacijenata za svaki dah. Radiološke pretrage nerijetko pokažu, pluća - razorena.

- Neki dijelovi ne rade, neki dijelovi su pod upalom pluća. Neki dio periferije je potpuno zahvaćen. Čovjek diše preko maske, kaže Antulov. 

Uz matičnu infektologiju, COVID odjel proširio se i na susjednu bolničku zgradu. Smjene "pokrivaju" medicinari iz cijele bolnice.

- Jako dobro radimo svoj posao samo je pitanje - do kada. Do kada ćemo moći izdržati ovim tempom, pita se Tešija. 

Pritisak ne popušta

- Teško je. Uz sav ovaj posao, mi se nemamo vremena posvetiti ljudima, ističe Josipa Slamić, voditeljica sestara COVID odjela Opće bolnice Šibenik. 

- Ako nismo ovdje. telefon uvijek zvoni, neka pitanja. Mi pokušavamo to ostaviti iza sebe, kad prođemo prag odjela, ali teško, dodaje Slamić.

Nadaju se ipak kako teže neće biti. No bolnica je spremna i za crni scenarij, još veći rast broja oboljelih. Uredili su i treću zgradu za njihovo liječenje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!