Šibenski škver položio kobilicu prve od šest brzih brodica za hitnu pomoć

30.03.2022.

19:55

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Šibenski škver položio kobilicu prve brze brodice za hitnu pomoć

Šibenski škver položio kobilicu prve brze brodice za hitnu pomoć

Foto: HTV / HRT

U šibenskom brodogradilištu "Iskra" svečano je položena kobilica za prvu od šest brzih brodica koje će se graditi u sklopu projekta uspostave hitne medicinske službe na našem moru. Izgradnja brodica vrijednih ukupno 77 milijuna kuna, sufinancira se europskim sredstvima.


Bit će brz i nepotopiv!  S navoza brodogradilišta prvi iz flote sići će u rujnu! Medicinska srb na otocima ubuduće će biti: kvalitetnija i učinkovitija. I pružat će se odmah na mjestu! 


-  To je nešto kao najbolji auti na kopnu koji imaju kompletnu opremu za oživljavanje i za održavanje života do dolaska do bolnice, kazala je Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva.


Za kormilom će biti lučki kapetani. Zbog novih brodica "otvarat" će se i radna mjesta, tražiti medicinsko osoblje. Prijeka je ovo potreba: broj prijevoza bolesnika u 12 je godina gotovo šest puta veći.


- Cilj Službe traganja i spašavanja na Jadranu je da u roku sat vremena, u sklopu tog zlatnog sata dođemo do svih pozicija pod našim odgovornosti, kazao je Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


I kad se zbog nevremena zatvore luke oni će isplovljavati. Pa će se zbog tehničkih i maritimnih sposobnosti upotrebljavati i za spašavanje na moru. 


- To su brodovi koji će se upotrebljavat kada helikopteri neće moći poletiti, kada se spašavanje sa drugim brodovima neće moći rješavati, rekao je Aleš Ekar, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik.


Brodovi će biti aluminijski.


A Šibenčani su za norveškog naručitelja proizveli već više od sto takvih.   


- Puno više je brodogradilišta koja znaju dobro variti čelik, a mi smo se specijalizirali za aluminij, kazao je Ekar.


Svih šest brodova koji će biti hitna služba na moru brodograditelji trebaju isporučiti do listopada 2023. 

Novinarka Ivona Ramadža Čolić razgovarala je i s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, Tomislavom Jukićem


- Prvi brod silazi s navoza u rujnu, a zaplovit će onog trenutka kada budu završeni svi tehnički detalji oko proizvodnje broda i opremanja svom medicinskom opremom. Brod će tada biti predan županijskom Zavodu za hitnu medicinu, na dobrobit svih naših otočana, kazao je Jukić.


Dodao je da će se hitnosti na brodu rješavati kao i na kopnu.


- Taj će brod po svim vremenskim uvjetima moći vrlo brzo isploviti s našim ekipama i zadovoljiti potrebe naših pacijenata i prevesti ih u najbližu zdravstvenu ustanovu na kopnu, rekao je.


Kazao je da neće biti problema s manjkom hitnih ekipa. Dežurna ekipa Hitne medicine po pozivu će otići na brod i s posadom otići na hitni poziv. 


Naglašava da se radi o brodovima sa specifičnim karakteristikama koji mogu isploviti po svim vremenskim uvjetima i mogu zadovoljiti sve ono što su zadovoljavale hitne ekipe na kopnu.


Što se tiče "zlatnog sata", Jukić smatra da će nove brodice moći zadovoljiti i taj uvjet i svakog pacijenta prevesti u okviru "zlatnog sata". 


- Spomenimo na kraju, kad se izgrade, brodice će biti stacionirane na vezovima u Šibeniku, Zadru, Malom Lošinju, Rabu, Supetru i Dubrovniku, kazala je Ramadža Čolić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!