17:29 / 08.06.2020.

Autor: T.V./HRT

"Sigurna Hrvatska" - veće plaće, manje ministarstava

-

-

Foto: - / -

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić ističe da je HDZ-ov predizborni program ostvaren u protekle četiri godine. HDZ na izbore izlazi sa sloganom "Sigurna Hrvatska".
Središnji odbor HDZ-a prihvatio je večeras izborni program - "Sigurna Hrvatska". Sutra će biti predstavljen javnosti, no večeras su objavljeni prioriteti. Navode, među ostalim, da će smanjiti porez na dohodak, povećati minimalnu plaću, udvostručiti dječji doplatak, regulirati rad trgovina nedjeljom, smanjiti broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, provesti teritorijalni preustroj Hrvatske i funkcionalno povezivanje općina.

- Prosječna plaća 7600 kuna a minimalna 4250 kuna, mislim da je to realno, to je na tragu kontinuiteta naše politike, rekao je Andrej Plenković nakon što je izborni program večeras predstavio Središnjem odboru stranke, a najavljeno je da će sutra biti predstavljen javnosti.

Premijer i predsjednik HDZ-a podsjetio je da je njegova Vlada u mandatu povećala minimalnu plaću za 754 kune neto, prosječnu plaću za 1150 kuna, imala zdravi gospodarski rast, smanjila javni dug, ostvarila tri proračunska viška i konsolidirala javne financije.

- Hrvatska je  zadržala investicijski kreditni rejting, banke su prošle stres test Europske središnje banke i  to je zadnja potvrda da je Hrvatska ispunila sve kriterije iz akcijskog plana za Europski tečajni mehanizam II,, našeg puta prema eurozoni, istaknuo je Plenković. Spomenuo je također šest milijardi kuna koji se daju za privatni sektor i plaće radi premošćivanje koronakrize te 10 milijardi eura iz EU-a za europski oporavak.

U sklopu izbornog programa HDZ-a, Plenković je najavio i racionalizaciju javne uprave odnosno smanjenje broja ministarstva, no nije želio otkriti o kojim ministarstvima je konkretno riječ.

- Program će imati pet velikih cjelina, socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost, najavio je predsjednik HDZ-a i dodao kako je riječ o programu koji će iskoristiti trenutak nakon krize da se zemlju učini boljom i da građani žive kvalitetnije.

Plenković je najavio intenziviranje kampanje uvjeren kako će HDZ pobijediti na izborima dok je pad rejtinga stranke nazvao  tek  malom oscilacijom koja je očekivana s obzirom na aferu vjetrolektrane koja je izbila prije desetak dana. Na upit novinara zašto su ekspresno smijenjeni Josipa Rimac i Ružica Njavro a nije predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, Plenković je odgovorio da nije situacija ista.

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić ističe da je HDZ-ov predizborni program ostvaren u protekle četiri godine.

- S obzirom na dvije stvarno iznimno krizne situacije - koronavirus i Agrokor - mislim da smo usprkos tim situacijama uspjeli odraditi vrhunski posao u te četiri godine. I to nam je na neki način veliki kapital koji nosimo u ovu izbornu kampanju, kaže Anušić.

- Pokazuje se da je u Hrvatskoj, a i u jednom dijelu zemalja u kojima živi velika hrvatska dijaspora, situacija takva da će se moći nesmetano glasovati, a u onim državama u kojima to neće biti moguće, to je viša sila. Naravno da nam je žao, da bismo voljeli da svaki hrvatski građanin i birač ostvari svoje pravo, kaže glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

- U središtu HDZ-ova izbornog programa bit će sigurnost građana i kako se nositi s novim gospodarskim izazovima, najavio je Jandroković uoči sjednice stranačkog Središnjeg odbora na kojoj će biti predstavljena strategija i program za predstojeće izbore. Naglaske strategije i izbornog programa najprije će, rekao je, biti predstavljeno članicama i članovima Odbora, a nakon toga i hrvatskoj javnosti, sutra u 13 sati u prostorima HDZ-a.

Jandroković je istaknuo da se ova Vlada kroz tri i pol godine mandata sve do koronakrize vrlo uspješno nosila sa svim izazovima i da je imala vrlo dobre gospodarske brojke i vezane uz broj zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih.

- Imali smo izvrsne turističke sezone, rast kreditnog rejtinga i životnog standarda. Onda je došla do tada neviđena situacija u kojoj je Vlada isto tako izvrsno reagirala zaštitivši živote i zdravlje hrvatskih građana i krenula s paketom gospodarskih mjera, podsjetio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!