Šikić: Nije neočekivano, ali svakako poziva na dodatni oprez

10:49 / 11.10.2020.

Autor: T.V./HRT

-

-

Foto: - / -

Grad Zagreb je ponovno rekorder po broju novih slučajeva - zabilježen je 201, a riječ je najviše o kontaktima ranije oboljelih.
Grad Zagreb je ponovno rekorder po broju novih slučajeva - zabilježen je 201, a riječ je najviše o kontaktima ranije oboljelih.

➡️ Koronavirus - najnovije vijesti

- Brojevi su veliki, kao što smo i predviđali s jeseni. U cijelom svijetu je povećan broj, pa tako i u Hrvatskoj i Zagrebu. Nije neočekivano, ali svakako poziva na dodatni oprez, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Sandra Šikić u podnevnom HRT-ovom Dnevniku.

Navela je da se i dalje najviše radi o kontaktima prethodno oboljelih, ali da bilježe i sve više nejasnih epidemioloških anamneza, gdje nije sasvim jasno gdje su se ljudi zarazili. Uglavnom su to i obiteljska okupljanja, dodala je te apelirala na ljude da obustave obiteljska slavlja jer to sigurno pridonosi širenju virusa. Zabilježeni su i slučajevi povezani s drugim okupljanjima, poput vjerskih.

Što se tiče velikog broja mladih koji i dalje prenose virus, Šikić je rekla da su zabilježili nekoliko slučajeva vezanih za okupljanja ispred HNK.

- Mladi imaju vrlo blage ili nikakve simptome koji su vrlo kratkotrajni i nisu svjesni da prenose virus. Ako su na okupljanju koje je na otvorenom, a ne drže odgovarajuću distancu, mogu prenijeti virus koji donesu kući i zaraze svoje ukućane, rekla je Šikić.

➡️ Tulumi ispred zagrebačkog HNK

Dodala je da je normalno i dobro da se mladi žele družiti, ali je apelirala da u to držanje unesu faktor sigurnosti, držanje distance. 

- Mi se moramo svi odgovorno ponašati, poručila je. Situacija se ne može rapidno popraviti, to je proces koja će duže trajati, ali svako smanjenje rizika doprinijet će da se epidemiološka situacija popravi, rekla je Šikić, apeliravši još jednom na pridržavanje mjera.

U Gradu Zagrebu 201 novooboljela osoba

U protekla 24 sata u NZJZ-u "Dr. Andrija Štampar“ provedena su 974 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena je 201 novooboljela osoba. Za 356 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

64 su novooboljele osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, 98 osoba bilo je u kontaktu sa zaraženima, kod tri osobe moguće je izlaganje u zdravstvenom sustavu, kod pet osoba moguće je izlaganje virusu na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a jedna je osoba doputovala iz BiH. Kod jedne je osobe moguća izloženost virusu na vjerskom okupljanju (ukupno 11).

Četiri su novooboljele osobe strani državljani (od toga je jedna osoba iz azila). Kod tri je osobe moguća izloženost virusu prilikom sportskih aktivnosti (teretana/utakmice). Kod sedam osoba moguća je izloženost tijekom izlazaka. Obrada za 15 osoba još je u tijeku.

Nije bilo pozitivnih korisnika ni djelatnika domova za starije osobe na području Grada Zagreba, no tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz kod šest učenika osnovnih te osam učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 64 učenika i jednog nastavnika osnovnih te 155 učenika srednjih škola. U karanteni Grada Zagreba trenutačno su 24 osobe.

Trenutačno su u Gradu Zagrebu 852 slučaja aktivna, a 3266 osoba je u samoizolaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!