Šimetin Pavić: Cijepljenje besplatno i za nerizične skupine

13.01.2023.

14:30

Autor: T.V./HRT

Šimetin Pavić: Cijepljenje besplatno i za nerizične skupine

Šimetin Pavić: Cijepljenje besplatno i za nerizične skupine

Foto: HTV / HRT

U našoj zemlji bilježimo rast broja oboljelih od gripe. Više ih je od 7 tisuća, a najteža je klinička slika kod starijih osoba, kroničnih bolesnika i trudnica, komentirala je u našem programu zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Šimetin Pavić. Cijepljenje je od jučer besplatno i za nerizične skupine.

- Budući da je sezona gripe ove godine počela malo ranije, već sredinom prosinca, kako smo naručili više doza cjepiva nego prijašnjih godina - 600 tisuća doza - od čega je potrošena polovica, od jučer imamo odluku ministra da nitko ne plaća cjepivo protiv gripe. Dakle, svi koji se žele cijepiti, cijepe se bez plaćanja, rekla je Šimetin Pavić.

Kaže kako se prilikom donošenja te odluke mislilo i na administrativno odterećivanje liječnika obiteljske medicine i drugih cjepitelja.

- Cijepiti se možete kod liječnika primarne zdravstvene zaštite - liječnika obiteljske medicine i pedijatara te u Zavodima za javno zdravstvo - u epidemiološkim ambulantama ili cijepnim punktovima, poručila je Šimetin Pavić dodavši da se za cijepljenje najbolje unaprijed najaviti svojim liječnicima.

Što se tiče Zavoda za javno zdravstvo, preporučila je da se na njihovim mrežnim stranicama najprije provjeri kako rade.

- Na cijepnim punktovima cijepiti se možete bez najave, poručila je Šimetin Pavić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!