Capak: Vrhunac gripe potkraj mjeseca, kraken možda već u Hrvatskoj

12.01.2023.

16:01

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vrhunac gripe krajem mjeseca

Vrhunac gripe krajem mjeseca

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u četvrtak kako se vrhunac gripe očekuje potkraj siječnja i početkom veljače te da je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa kraken, iako dosad nije mikrobiološki potvrđena.

Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas, jer nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i kraken, izjavio je Capak.

Prema rezultatima mikrobioloških nalaza kraken dosad nije zabilježen, no radi se o uzorcima prikupljenima prije dva tjedna, dodao je ravnatelj HZJZ-a, koji je sudjelovao na skupu u povodu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Novi sojevi kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

Zasad nema dokaza da kraken uzrokuje težu bolest

- Neke varijante brže se šire te su zaraznije, a kerber i kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest, rekao je Capak.

Kad je riječ o gripi, navodi kako smo do 15. prosinca prošle godine imali 70-ak slučajeva, dok sada bilježimo tisuće zaraženih pa se kulminacija sezone gripe očekuje potkraj siječnja i početkom veljače, u najhladnijem razdoblju godine.

Budući da više nisu na snazi epidemiološke mjere te imamo velika okupljanja, očekivano je širenje respiratornih infekcija i COVID-a.

- Imunitet kod respiratornih infekcija je kratkotrajan, bilo da se stječe cijepljenjem ili prirodnim putem. To što ste imali gripu prošle godine ne znači da je nećete ponovno dobiti, kazao je Capak.

Stoga se građanima preporučuje da drže razmak i izbjegavaju velika okupljanja te da se cijepe. Capak je istaknuo i kako je u Hrvatskoj godišnje maksimalno oko stotinjak smrtnih slučajeva od gripe.

HZJZ: Besplatno cijepljenje i za one koji nisu kronični bolesnici

U sezoni respiratornih infekcija trenutno je aktivan i respirativni sincicijski virus (RSV) koji je već dobro poznati infekt kod djece, a najveći problem pojavljuje se kod djece koja su zaražena i gripom i sincicijskim virusom. Iako se bilježi postupni pad zaraženosti, RSV je posebno opasan kod male djece koja imaju uske bronhe jer ih taj virus začepljuje.

HZJZ je izvijestio da je početkom siječnja odobrena mogućnost besplatnog cijepljenja i osobama koje ne pripadaju rizičnim skupinama stanovništva, zbog povećanog interesa za cijepljenje i male dostupnosti cjepiva u ljekarnama.

Građane pozivaju da se za cijepljenje jave izabranim liječnicima obiteljske medicine te da termin za cijepljenje unaprijed dogovore telefonom, radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje respiratornih infekcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!