HOK predsjednicima sudova: Osigurati obavljanje nužnih poslova

07.06.2023.

Zadnja izmjena 17:05

Autor: HRT

Zaposleni u pravosuđu prosvjeduju ispred zgrade suda, arhivska fotografija

Zaposleni u pravosuđu prosvjeduju ispred zgrade suda, arhivska fotografija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Podržavamo 100 eura za veće plaće za sve, ali to nije dovoljno za dostojanstven život zaposlenih u sudskim tijelima i državnom odvjetništvu za koje tražimo još 300 eura neto plaće, navodi Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.  

U štrajku je trenutačno 5000 članova Sindikata, a za tu akciju Sindikat ima potporu i drugih sindikata, građana te zaposlenika koji nisu članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Nastavljamo borbu za plaće dostojne normalnog života, za pošteno vrednovanje našeg rada i da se konačno čuje i naša priča. A ona glasi da zaposlenici sudskih tijela i državnih odvjetništava rade s prosječnim plaćama od 500 do 700 eura i s tim ne mogu izdržati do kraja mjeseca, a kamoli do sljedeće plaće. Rade dvostruko više, jer ih nema tko zamijeniti. Nitko ne želi doći u državnu upravu zbog tako niskih plaća, navodi se među ostalim u priopćenju Sindikata. 

HOK predsjednicima sudova: Osigurati obavljanje nužnih poslova


Hrvatska odvjetnička komora (HOK) poslala je dopis predsjednicima svih sudova zbog problema s kojima se odvjetnici susreću zbog štrajka službenika i namještenika te je zatražila da se osigura uredno i pravodobno obavljanje nužnih poslova koji se moraju obavljati i za vrijeme štrajka.


Hrvatska odvjetnička komora uputila je dopis predsjednicima svih sudova u Republici Hrvatskoj zbog problema s kojima se odvjetnici s područja svih odvjetničkih zborova susreću zbog štrajka službenika i namještenika na sudovima, a koji se prvenstveno odnose na neobavještavanje stranaka i punomoćnika stranaka o odgodi ročišta, te na nemogućnost predaje podnesaka niti osobno niti poštom, priopćeno je u srijedu.

Napominje se da su navedeni poslovi nužni poslovi koji se moraju obavljati i za vrijeme štrajka jer se njima bez ikakve dvojbe utječe na uredno i pravodobno funkcioniranje sudova, ali i na obavljanje odvjetničke službe u zastupanju i ostvarenju prava i interesa stranaka.

Stoga, ističe se, HOK apelira da predsjednici sudova kao tijela sudske uprave sukladno članku 30. i 29. Zakona o sudovima osiguraju uvjete za uredno i pravodobno obavljanje poslova u svojim sudovima, te da prvenstveno poduzmu sve radnje da se stranke i njihovi punomoćnici pravodobno obavještavaju o odgodi ročišta i da se strankama omogući predaja podnesaka sudovima, a sve kako bi se spriječio nastanak štete i nepotrebnih troškova za sudionike u sudskim postupcima i kako bi se strankama osigurala pravodobna zaštita njihovih prava i interesa.

Hrvatska odvjetnička komora obavijestit će svoje članove kada dobije povratne obavijesti od predsjednika sudova u Republici Hrvatskoj, stoji na kraju priopćenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!