11:28 / 19.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Sindikati i dalje traže referendum - oporba se obrušila na Vladu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjenici Vlade iznenadio odlukom da će Vlada prihvatiti sve zahtjeve Inicijative 67 je previše. Na tu odluku pristižu reakcije.
Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade iznenadio odlukom da će Vlada prihvatiti sve zahtjeve Inicijative 67 je previše. Na tu odluku pristižu reakcije. Iz sindikata pporučuju kako unatoč tome i dalje očekuju raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta odlaska u mirovinu. Podsjetimo, za održavanje referenduma o vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina sindikalna inicijativa "67 je previše", prikupila je više od 740.000 potpisa.

- Prihvaćeni zahtjevi inicijative "67 je previše" - u Vladi kažu novca ima
- Poslodavci: Upitna korist od popuštanja sindikatima
- Sindikati i dalje traže referendum - oporba se obrušila na Vladu

- Zašto bi mi vjerovali predsjedniku Vlade i Vladi da će to učiniti, na tragu sve one protukampanje koju su vodili. Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Ako Vlada želi donijeti novi zakon, to je njeno pravo, no mi nećemo sudjelovati u nikakvim razgovorima oko njega. Naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom, kazao je predsjednik SSSH Mladen Novosel. Izrazio je žaljenje što Vlada takvu odluku nije donijela u lipnju, kada je inicijativa "67 je previše" predala potpise u Sabor.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da sindikati primarno očekuju raspisivanje referenduma jer su građani referendum i tražili. No, ocijenio je da su sindikati u drugu ruku zadovoljni, jer se prihvatilo to što su tražili. "Pomalo jesmo iznenađeni, iako ne previše. Sve tri sindikalne središnjice moraju sjesti i vidjeti u kojem pravcu ćemo dalje reagirati, to treba biti dogovor svih nas", kazao je.

- Bivši ministar Pavić je, umjesto da razdvoji radničke mirovine od braniteljskih i drugih povlaštenih mirovina krenuo ovim putem, pa je Vlada rekla, eto bili ste u pravu. Napominjem da su tvrdili kako će biti 40 milijarde kune duga, da će to destabilizirati sustav, a sad odjednom neće. Od početka smo tvrdili da je to laž i da je to bilo dodvoravanje Bruxellesu. Bujanje braniteljskih mirovina jest problem, a to ni Vlada ni sindikati nisu željeli taknuti, izjavio je Mirando Mrsić. Pozvao je sindikate da inzistiraju na referendumu i "ne bace u vjetar" 700 tisuća potpisa. Od bivšeg ministra Marka Pavića očekuje ostavku.  Zastupnik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je da referendumska inicijativa mora ići dalje, sve dok Vlada ne predloži, a Sabor ne usvoji paket zakona. "Nije pitanje zašto to odmah nisu napravili, nego zašto su potrošili milijune kuna građana da bi to spriječili. To znači da su lagali kad su tvrdili da će se, ako se ne usvoji reforma - mirovinski sustav urušiti", poručio je Grbin. Ako bi se referendumom usvojio taj zakon, dodao je Grbin - to bi značilo da se on neko vrijeme ne može mijenjati.- Vlada je očito kapitulirala pred sindikatima, a za taj promašaj i trošak koji je napravljen državi Pavić je nagrađen prebacivanjem na ministarsko mjesto u drugom resoru, objavio je SDP na Twitteru.- Ovaj referendum nisu mogli ukrasti. Premijer Plenković je morao potpisati kapitulaciju i provesti ovo zbog velikog broja potpisa, izjavio je zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Dodao je kako se radi o izbornoj godini i kako "se sustav neće urušiti". Moguće je, smatra da će sindikati odustati od održavanja referenduma.- Ne radi se o predizbornom triku, jer zašto bismo išli na referendum kad se to može riješiti na jednostavniji način, kazao je zastupnik SNAG-e Goran Aleksić. Da je proveden referendum opet bi se išlo u izmjene, ali bi se potrošili novci, dodao je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!