Sindikati najavljuju prosvjed; Malenica: Želimo povećati plaća svima

21.06.2023.

15:24

Autor: Hina/HRT/IMS/R.S.

Štrajk u pravosuđu

Štrajk u pravosuđu

Foto: HTV / HRT

Ministar pravosuđa Ivan Malenica poručio je da neće popustiti zahtjevu sindikata za povećanjem plaća pravosudnih službenika, istaknuvši da od njih traži strpljenje dok se ne donesu uredbe kojom će se zaokružiti cjelovita reforma plaća u javnom sektoru, za što treba nekoliko mjeseci.

Problem malih plaća nije od jučer, zbog toga smo išli u dva koraka prvo, povećanje sada, koje za veći dio službenika prestavlja povećanje od 18 ili 20 posto, a drugi korak je kroz dvije uredbe, rekao je Malenica medijima nakon sjednice vlade.

Istaknuo je da neće popustiti zahtjevima Sindikata javnih službenika i namještenika, koji predstavlja sve zaposlenike u javnom sektoru, ali traži povećanje plaća samo za one u pravosuđu.

Smatra da bi to bilo parcijalno rješenje, koje bi dovelo do nepravdi, jer bi za iste poslove, dio službenika odmah dobio veće plaće, a drugi dio bi trebao čekati završetak reforme.

Od sindikata čitavo vrijeme tražimo suradnju, povjerenje i strpljenje, poručio je Malenica i naveo da je ukupan broj službenika u državnoj upravi oko 50 tisuća, a da je zahtjevima sindikata obuhvaćeno tek oko 7,5 tisuća službenika.

- Sindikat zastupa sve državne službenike međutim traže povećanje isključivo za službenike u pravosuđu, a zastupaju cjelokupne službenike u državnoj upravi. Želimo raditi na povećanju plaća svih službenika i namještenika u državnoj upravi, rekao je Malenica.

Istaknuo je da je vlada u reformu plaća u javnoj i državnoj upravi išla u dva koraka. Prvim, a to je odluka o privremenom dodatku službenicima s najnižim plaćama od 1. srpnja plaće će rasti za 100 eura, koja je donesena da se premosti vrijeme dok na snagu ne stupe dvije uredbe kojima će se definirati plaće u javnom sektoru.


- Objavili smo Zakon o plaćama na javno savjetovanje i krenuli smo u pripreme dviju uredbi. Smatramo da smo došli pred kraj jedne jako zahtjevne reforme i da trebamo nekoliko mjeseci da završimo te uredbe i da onda po tim novim uredbama ide drugi korak povećanja plaća, poručio je Malenica.

Prosvjed


Vrhovni sud u utorak je potvrdio raniju odluku zagrebačkog Županijskog suda i zaključio da je štrajk službenika i namještenika u sudovima zakonit te da je organiziran u svrnu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković najavila da će, ako do kraja ovog tjedna ne dođe ponuda ministarstva, idući tjedan biti veliki prosvjed.

Ministarstvo je ranije u utorak izvijestilo da je na 43 od 67 sudova zabilježen trend smanjivanja službenika koji su u štrajku te ih je pozvalo na nastavak rada.

Prema službenim podacima koje su ministarstvu 20. lipnja dostavili predsjednici sudova, trenutno je u štrajku 2.874 od ukupno nešto više od 7.500 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Šušković je nakon pokretanja štrajka 5. lipnja kazala da štrajka oko 5000 službenika i namještenika sudova i državnih odvjetništava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!