Sindikat znanosti i visokog obrazovanja: Donošenje novog zakona riješit će niz dosadašnjih problema

06.10.2022.

Zadnja izmjena 12:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

 Sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorio je u četvrtak na konferenciji za tisak da će donošenje novog zakona riješiti niz dosadašnjih problema u sustavu hrvatske znanosti u visokog obrazovanja, ali i da će neke važne ostaviti otvorenima i stvoriti time nove probleme.

Za članstvo Sindikata posebno su važna pitanja zaštite zaposlenika, napredovanja zaposlenika i pitanja programskih ugovora, kazao je predsjednik Sindikata Tvrtko Smital i napomenuo da su predložena zakonska rješenja ostavila probleme otvorenima.

Kako su kazali vodeći ljudi Sindikata, prema prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju i znanosti koji se nalazi na drugom čitanju u Hrvatskom saboru, za zaštitu zaposlenika nameće se okvir upravnog postupka, a ne Zakona o radu kao do sada, što je za zaposlenike nepovoljno.

Jedno piše u Zakonu, a drugo tumače. Nismo imali priliku da to razjasnimo, ocijenio je glavni tajnik Vilim Ribić.

Prema Smitalu, drugi problem je garantirano napredovanje zaposlenika, kod kojeg nije jasno definiran financijski model koji bi pratio napredovanje, niti postoji jamstvo da će postojati sredstva.

Treće je pitanje programskih ugovora koji su ostali jedni način financiranja visokih učilišta, kazao je Ribič i ocijenio da su ostale nedirnute mnoge po njemu zabrinjavajuće pojave o kolanju novca u ustanovama i stjecanju novca.

Pomoćnik glavnog tajnika Matija Kroflin kazao je da je trebalo financiranje postaviti transparentno i na dugoročno održivim rješenjima.

Precizirao je da je ostalo nejasno tko će plaćati neke troškove: država, ustanova ili studenti čija je školarina značajan izvor financiranja visokog obrazovanja. Nejasno je i kako će se raspolagati sa sredstvima od projekata koji se dobivaju na tržištu, kazao je Kroflin.

Novoizabrani predsjednik Velikog vijeća Predrag Marković kazao je kako se stječe dojam da je niz pitanje ostalo namjerno nedovoljno određeno, što je po njemu odgađanje rješenja i prebacivanje mogućnost da ih Ministarstvo znanosti i obrazovanja rješava putem pravilnika.

Premda je tijekom rasprave o Zakonu usvojeno niz sindikalnih prijedloga, očekivanja Sindikata su bila veća, i očito u Ministarstvu nije bilo dovoljno volje da usvoje bolja rješenja, ustvrdio je Smital. Zaključio je da će Zakon, ako se usvoji u ovom obliku, proizvesti niz nejasnoća za koje će trebati tražiti dodatna rješenja kroz donošenje novog zakona, kroz kolektivno pregovaranje ili nešto treće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!