Sindikalist iz Petrokemije: Nećemo stati s par autobusa na Markovu trgu

29.03.2023.

Zadnja izmjena 14:59

Autor: HRT

Petrokemija

Petrokemija

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Sindikati koji djeluju u Petrokemiji, rekli su da nakon proturječnih i nerazumljivih izjava u ministarstvu gospodarstva koje se i dalje ne izjašnjava o tome hoće li i kada okončati proces koji traje već skoro dvije godine, ne razumiju šutnju u tom ministarstvu.

Sindikati Petrokemije: Ne razumijemo šutnju ministarstva


Sindikati koji djeluju u Petrokemiji, rekli su da nakon proturječnih i nerazumljivih izjava u ministarstvu gospodarstva koje se i dalje ne izjašnjava o tome hoće li i kada okončati proces koji traje već skoro dvije godine, ne razumiju šutnju u tom ministarstvu.

Ne razumijemo zbog čega svih tih mjeseci dubinskog snimanja poslovanja Petrokemije resorno ministarstvo nije imalo nikakvih ni pitanja niti komentara. Ne razumijemo ni razdoblje šutnje nakon postizanja dogovora INA-e i PPD-a s tvrtkom Yildirim Group o prodaji većinskog udjela u Petrokemiji, navode Sindikat EKN-a Petrokemije i Sindikat DEMOS-HUS Petrokemije nakon jučerašnjeg sastanka.

Sindikati zbog toga pozivaju na hitne akcije unutar tvrtke i najavljuju sindikalne akcije. Istaknuli su četiri zaključka:

- Pozivamo Upravu Petrokemije da, 3. ili 4. travnja u bilo koje vrijeme, organizira održavanje sastanka Uprave društva s većim brojem povjerenika Sindikata EKN-a i DEMOS-HUS-a te Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije.

- Pripremamo održavanje zajedničke Izvanredne skupštine oba sindikata, koje planiramo održati 5. travnja, a na kojima ćemo pripremiti prijedloge zaključaka i odrediti datum održavanja Skupa radnika Petrokemije na kojega ćemo, po prvi puta, pozvati sve vas iz hrvatskih medija. Bit će pozvani i mnogi drugi koje namjeravamo zamoliti za pomoć i podršku u onome što ćemo na Skupu radnika odlučiti.

- Organizirat ćemo sastanke sa svim sindikalno organiziranim radnicima u Kutini, s brojnim udrugama, klubovima i organizacijama s kojima već desetljećima surađujemo te i od njih zatražiti potporu, pomoć i sudjelovanje u budućim aktivnostima.

- Podržavamo inicijativu Kluba zastupnika hrvatskih socijaldemokrata za održavanjem tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Sindikalist iz Petrokemije: Nećemo stati s par autobusa na Markovu trgu


Predsjednik Sindikata energije, kemije i nemetala Hrvatske Željko Klaus najavio je u srijedu da će radnici Petrokemije poduzeti sindikalne akcije koje neće biti ograničene samo na nekoliko autobusa na Markovu trgu, ako se ponovno ne pokrene proizvodnja u kutinskoj tvornici.

- Mi nismo populistički sindikat, nećemo doći sat vremena galamiti na Markov trg pa se potom vratiti u Kutinu, izjavio je Klaus u Hrvatskom saboru nakon što je Klub zastupnika Socijaldemokrata prikupio potpise za sazivanje tematske sjednice Odbora za poljoprivredu na kojem će se raspravljati o stanju u Petrokemiji.

Najavio je da će više detalja o potencijalnim akcijama reći nakon sastanka s Upravom Petrokemije sazvanog za 4. travnja i skupštine reprezentativnih sindikata i udruga branitelja 5. travnja.

- Neki će se sjetiti 1998., kada smo se 72 dana protivili pokušaju kriminalne privatizacije ili 2001., kada smo išli u blokadu autoceste. Ovo je upozorenje, neće se sve završiti s nekoliko autobusa na Markovu trgu, poručio je Klaus.

Od premijera Andreja Plenkovića očekuje da postigne konsenzus s Inom i PPD-om, kao najvećim pojedinačnim dioničarima, ili s turskim investitorom Yildirimom, koji želi preuzeti većinski paket dionica. U slučaju da u tome ne uspije, Klaus traži da država ponovno preuzme vlasništvo nad Petrokemijom

Ako ne proradi Petrokemija onda nema ni Kutine

Također je upozorio da radnici više ne mogu čekati. Molim one koji odlučuju da ne ubiju Kutinu. Za dva mjeseca nas nema, ako ne proradi Petrokemija onda nema ni Kutine, zavapio je.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović napominje da se trećina proračuna Kutine puni izravno iz Petrokemije, stoga bi njezin kolaps doveo do socijalnog kolapsa cijelog grada.

Tražimo nastavak proizvodnje s postojećim vlasnicima ili uvođenje investitora koji preuzima sve ugovorne obveze dosadašnjih vlasnika ili da država preuzme vlasništvo nad tom važnom kompanijom koja je temelj za poljoprivrednu proizvodnju, rekao je.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir ima rok od osam dana da sazove tematsku sjednicu, na koju će biti pozvani predstavnici uprave, dioničara, ministrica poljoprivrede i ministar gospodarstva, kazao je zastupnik Socijaldemokrata Nikša Vukas

Tražimo sjednicu da se taj problem razriješi, da vidimo što se događa, koji su prijepori. Svi pokazatelji nagovještavaju da bi se moglo dogoditi isto što i sa sisačkom rafinerijom, dodao je Vukas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!