Sindikalci: Ove godine 1. svibnja bez tradicionalne povorke

28.04.2023.

Zadnja izmjena 14:00

Autor: HRT/IMS

Polaganje vijenca uoči Međunarodnog praznika rada

Polaganje vijenca uoči Međunarodnog praznika rada

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Uoči Međunarodnog praznika rada, u spomen na žrtve radničke borbe, poginule radnike i hrvatske branitelje vijenac su u petak kod križa u Aleji hrvatskih branitelja položili sindikalni čelnici koji su tom prigodom najavili kako će ove godine 1. svibnja proći bez tradicionalne povorke.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je kako su tri reprezentativne sindikalne središnjice odale počast poginulim radnicima. Podsjetio je i kako je danas Dan zaštite na radu te na ukupno 66 poginulih i umrlih radnika na radnom mjestu prošle godine, što se, kaže, ne može i ne smije više tolerirati.

Upitan o najavama prosvjeda Novosel je ocijenio kako je tragikomično da se bez premijera ne može ništa riješiti ni dogovoriti, odnosno imaju li ministri ovlasti za to ili ne.

Ne mogu liječnici biti kasta iznad svih radnika u Hrvatskoj s posebnim pravima. Sada tim putem, kaže, žele i suci, medicinske sestre traže svoja prava i dolazimo do anarhije u kojem će kolektivno pregovaranje postati bezvrijedno.

Mladen Novosel

Ako nemaju pregovarat ćemo samo s premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao je dodavši kako Vlada dodatno čini apsurdnim da on bira koga će primiti, procjenjujući tko mu je bitniji. Stoga, ne mogu liječnici biti kasta iznad svih radnika u Hrvatskoj s posebnim pravima. Sada tim putem, kaže, žele i suci, medicinske sestre traže svoja prava i dolazimo do anarhije u kojem će kolektivno pregovaranje postati bezvrijedno.

Novosel je osudio mogućnost da se kroz smanjenje doprinosa poslodavcima (HUP) uz zadržavanje profita omogući da daju veće plaće u konačnici na štetu radnika i budućih umirovljenika. 

Poruke vlasti sa skupa u Tvornici


Vezano uz obilježavanje Praznik rada rekao je kako žele da, unatoč tradiciji, oni radnici koji ne moraju raditi, stanu taj dan, no da će prosvjedovati 364 dana u godini. Najavio je prigodni skup u Tvornici kulture s koje će poslati poruke prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, no da neće biti prvosvibanjske povorke.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i prisjećaju sustava rada u RH. Koliko god vlast i službena statistika uporno pokušavali dokazati da živimo dobro, plaće gube utrku s cijenama osobito hrane, a to pogađa najveći dio hrvatskih obitelji. Hrvatski radnici stoga s pravom traže povećanja plaća, dostojne uvjete rada.

Naglasio je da jedino radnik stvara nove vrijednosti i profit da se toga uvijek valja prisjetiti na 1. svibnja te da oni koji ga ubiru shvate da ga moraju ravnopravno s njima dijeliti.

Potreban je rast plaća u privatnom i javnom sektoru u državnim službama kako bismo od njih mogli dostojanstveno živjeti. Sve nam je gore i sve nas je manje, upozorio je Sever. Osvrnuo se na najavu ministra financija o promjenama poreza na dohodak, rekavši da zabrinjava najava smanjenja doprinosa za mirovinsko osiguranje kako bi rasla neto plaća, no to bi, bez kompenzaciji moglo ugroziti ionako niske mirovine.

Glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić rekla je kako je i radnicima i sindikatima već dosta slušanja istih priča kako nema novca te da ispaštaju hrvatski radnici i umirovljenici, da s tako niskim primanjima svi plaćamo visoke cijene osnovnih životnih namirnica više nego u Njemačkoj.


Potreban je rast plaća u privatnom i javnom sektoru u državnim službama kako bismo od njih mogli dostojanstveno živjeti. Sve nam je gore i sve nas je manje.

Krešimir Sever

SNH: Bez jakih sindikata nema kolektivnog ugovora i radničkih prava


Vrijeme je da se trgnemo i organiziramo u što jače sindikate bez kojih nema ni kolektivnog ugovora ni radničkih prava ni udružene snage radnika da solidarno pred poslodavcima obrane svoja davno izborena prava, poručio je Sindikat novinara Hrvatske povodom Međunarodnog praznika rada.

Svake godine odajemo počast prvim radničkim borcima i žrtvi koju su podnijeli za osvajanje prava na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati za kulturu i obrazovanje u vrijeme kad su i odrasli i djeca radili svakodnevno 12 do 16 sati dnevno za bijedne nadnice, stoji u priopćenju SNH koje je potpisala predsjednica Maja Sever.

Ubojstva, hapšenja i žrtve prvih generacija sindikalaca, a koja u nekim zemljama traju još i danas, priskrbili su današnjim radnicima njihova solidno uređena prava - zbog kojih su se sada opustili.

Odmak od sindikata dogodio se u bivšim socijalističkim zemljama zbog detaljno uređenih radničkih prava, pri čemu je bivši sustav generalno, zajedno sa sindikatima, proglašavan baukom "nenarodnih režima", navodi se.


Hoćemo li se iz 21. vratiti u 19. stoljeće uz 12 do 16 sati rada, temeljem nove tehnološke revolucije koja je pokrenula digitalnu transformaciju rada u kojoj je radnik dostupan poslodavcu u svako doba dana, vikenda, godišnjeg odmora. Zar ćemo svojom pasivnošću prokockati sav onaj napredak ostvaren u posljednjih 137 godina.

SNH

Stigma i strah od posljedica odvratila je mnoge radnike u tranzicijskim zemljama od učlanjenja u sindikat, što je poslodavcima dobro došlo, tvrdi SNH uz napomenu da su takve prilike i u Hrvatskoj.


Gospodarske i financijske krize, pandemija koronavirusa i agresija na Ukrajinu uzdrmale su gospodarstva diljem Europe i svijeta, skupa s najnovijom tehnološkom revolucijom, što se negativno odražava na položaj radnika, naglašava SNH, Pojašnjavaju kako se "uvjeti rada osjetno pogoršavaju, sigurnost zaposlenja ubrzano gubi, nesigurni oblici rada svih oblika šire poput poplave, inflacija primjetno umanjuje plaće, a radno vrijeme brojnih radnika rapidno povećava".

- Zar ćemo svojom pasivnošću prokockati sav onaj napredak ostvaren u posljednjih 137 godina, pita SNH osvrćući se na cjelodnevnu dostupnost radnika pa i tijekom vikenda i godišnjih odmora do koje je došlo zbog nove tehnološke revolucije.

Navode primjer osam zemalja EU-a koje su zahvaljujući jakim sindikatima izborile pravo na nedostupnost poslodavcu po isteku radnog vremena.

Uz jake sindikate i mi ćemo jednoga dana moći po završetku radnog vremena isključiti mobitele, a u slučaju poziva poslodavac će vidjeti generičku poruku 'Poštovani, moje radno vrijeme je završilo. Javit ću vam se sutra ujutro', poručuju iz Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!