Peović pozvala na prosvjed 1. svibnja od Paromlina do Markova trga

28.04.2023.

12:24

Autor: HRT/V.G./Hina

Katarina Peović

Katarina Peović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović pozvala je u petak sve radnike i radnice da se pridruže prosvjedu koji organiziraju 1. svibnja, na Međunarodni praznik rada, od Paromlina do Markova trga i tako poruče premijeru Andreju Plenkoviću "ne može tako više".

- Nije dovoljno jesti grah u Maksimiru, nije dovoljno prigodničarstvo u Maksimiru, ovo je pravi trenutak za otpor onome što premijer Andrej Plenković misli o radnicima u Hrvatskoj a to je da svoju konkurentnost trebamo graditi jedino na jeftinoj cijeni radne snage, istaknula je Peović na konferenciji za novinare u Saboru.

Izrazila je nadu da će se prosvjedu uz radnike Wolta pridružiti i medicinske sestre, liječnici, vatrogasci...

Premijeru Plenkoviću koji se hvali da imamo najjeftiniju radnu snagu u Europi ovo je trenutak u kojem trebamo odgovoriti ne može tako više , poručila je zastupnica i dodala kako samo ujedinjeni radnici mogu izboriti svoja prava.

Naglasila je da je Međunarodni praznik rada uistinu važan praznik, posebice u našoj zemlji gdje, tvrdi, imamo praktički suvremeno robovlasništvo a radna snaga radi za tri puta manju cijenu rada od ostatka Europe.

Peović je također ponovila svoj zahtjev za izmjenom Zakona o radu kojim bi se agregatori izbacili iz zakona, a za koje kaže da nemaju nikakvu ulogu osim da digitalnim platformama daju mogućnost da se amnestiraju od bilo kakve odgovornosti a s duge strane radnike dovode u robovlasničke radne uvjete.

Ponovila je i zahtjev za promjenom Zakona o strancima odnosno ponovno uvođenje godišnjih kvota te izjednačavanje uvjeta rada za strane i domaće radnike. Radnici se ne uvoze u deficitarnim zanimanjima nego svim samo zato da bi se snižavala cijena rada, kazala je Peović.

Najavila je također prosvjed radnika Wolta 2. svibnja ispred sjedišta tvrtke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!