Širenje divljači na Cresu ugrožava autohtono stočarstvo

06.04.2023.

16:52

Autor: Hina/E.P.C.

Neautohtona divljač na Cresu ugrožava stočarstvo

Neautohtona divljač na Cresu ugrožava stočarstvo

Foto: Danilo Djekovic / Shutterstock

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s gradonačelnikom Cresa i creskim gospodarstvenicima koji su ga upozorili da nekontrolirano širenje neautohtone divljači po otoku ozbiljno ugrožava autohtono stočarstvo te da uzalud traže pomoć mjerodavnih.

Gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i predstavnici otočkog gospodarstva upoznali su predsjednika Republike s činjenicom da je zbog velikog broja neautohtone divljači, čije širenje i kretanje po otoku nitko ne kontrolira, ozbiljno ugroženo autohtono otočko stočarstvo, prije svega ovčarstvo, ali i bioraznolikost otoka, izvijestio je Ured predsjednika.


Cres nemoćan pred problemom s kojim se suočava 30-ak godina    


Riječ je o problemu s kojim se stanovnici i gospodarstvenici otoka Cresa suočavaju već više od 30 godina.


Gregorović je pojasnio da su mnogim creskim stočarima i poljoprivrednicima ugrožena stada ovaca, kojih je na Cresu ionako sve manje.


Danas je na otoku još samo oko 12 000 grla creske ovce, izvorne hrvatske pasmine, dok ih je prije 20 godina bilo više od 20 tisuća, kaže se u priopćenju.


Gradonačelnik Gregorović ističe da lokalne otočke vlasti nemaju nikakve zakonske ingerencije za rješavanje tog problema, jer su za izlov i nadzor divljači nadležne službe Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, od kojih već dugo uzalud traže pomoć.


Neautohtona divljač na otok je dopremljena prije više od 30 godina s ciljem razvoja lovstva, ali se proširila po cijelom otoku i postala prijetnja ne samo autohtonoj vrsti ovce nego i maslinarstvu.


Želimo sačuvati autohtonost otoka i njegovo stočarstvo, a samo povremenim izlovom divljači kao do sada ne možemo riješiti problem, požalio se upravitelj Poljoprivredne zadruge koji pomoć očekuje od državnih institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!