Divlje svinje na Cresu jedu i ovce, problem su i jeleni

04.04.2023.

06:58

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HRT

Divlje svinje u potrazi za hranom

Divlje svinje u potrazi za hranom

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Na otoku Cresu stoljećima se živjelo od ovčarstva, no nadaleko poznata, creska ovca, uskoro bi mogla postati ugrožena vrsta na vlastitom otoku. Razlog su divlje svinje. Na otoku ih je sve više i sve češći su napadi na stada ovaca, a nedavno se dogodio i napad na čovjeka. Problem divljači nije od jučer, ali još uvijek se ne nazire rješenje.


Tragovi pohoda divljih svinja na Cresu vidljivi su na svakom koraku. Uništeni tereni i pašnjaci, srušeni suhozidi - jedu sve što im se nađe na putu. Biljno ili životinjsko podrijetlo - ne biraju.

- Došli smo na rub, ono što se kaže, egzistencije. Ove godine na dnevnoj bazi vidimo da svaki dan fali neka ovca. U razgovoru sa ljudima ima čak i do 90 posto štete, tvrdi upravitelj Poljoprivredne zadruge Cres Mateo Ferarić

Svinje i jeleni do hrane uvijek nađu put


Tako je u jednom stadu od 50 ovaca - svega 5 janjčića. Razlog tome je, dodaje Ferarić - divlje svinje koje napadaju, ali i jeleni koji pasu travu pa dolazi do pomanjkanja ishrane. Ne pomažu ni žičane ograde, ni pastiri - divljač do hrane uvijek nađe put. 

- Ova godina je u rangu katastrofičnosti što se tiče janjaca, niti jedna kao do sada, upozorava Danijel Kučica iz Udruge Pramenka. Sve je veći negativni utjecaj divljači na otočni način života. 

Predsjednik Udruge Ulika Klaudio Ferlora napominje da su divlje svinje razlog što više nema ni vinograda. Oni su dodaje - prva bitka koju su izgubili. Sada gube bitku s ovcama. Nakon toga dolaze maslinici pa turizam, kaže.       

I faraoni bi im pozavidjeli koliku su si vlast uzele. Franko Tojić kaže kako mještane i goste zaštitari upozoravaju da se ne šetaju rivom po mraku, zbog opasnosti od divljih svinja. 

Lovci love maksimalno


Očajni otočani prstom upiru i u lovce. Sadašnja razina izlova nije dovoljna, a dodaju, nije zanemariv ni prihod od lovnog turizma. 

- Lovci love maksimalno, ali ova godina je loša što se tiče prirode, a na to ne mogu utjecati lovci, svinje, niti možemo kriviti lovce, svinje, ovce, jednostavno loša godina, napominje Mladen Tomić, lovnik u Lovačkom društvu Orebica.

Divlja svinja na otok je dovedena sredinom 80-ih za potrebe lovnog turizma. Danas mu je jedna od glavnih prijetnji, a rješenja zasad nema na vidiku.                                                                                                       

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!