09:50 / 23.09.2018.

Autor: M.M./HRT

Sirijac u potrazi za petogodišnjom kćeri

-

-

Foto: - / -

Jedan Sirijac uputio je očajnički poziv putem društvenih mreža kako bi mu se pomoglo pronaći 5-godišnju kćer Allsu.
Jedan Sirijac uputio je očajnički poziv putem društvenih mreža kako bi mu se pomoglo pronaći 5-godišnju kćer Allsu.

Naime, prema njegovu svjedočanstvu, koje je objavila udruga Are you Syrious?, Allsina majka je preminula, a njih dvoje pobjegoi je od rata u nadi da će na europskom tlu pronaći sigurnost.



Prije otprilike 12 dana zajedno s još jednom obitelji izbjeglica iz Iraka ušli su u Hrvatsku. Nakon dvodnevnog hodanja bili su gladni i iznemogli. Allsa je čekala s drugom obitelji, a njezin otac ušao je u trgovinu kupiti hranu i vodu. Policajci su ga zaustavili, strpali u automobil i odvezli natrag u BiH, ignorirajući njegove molbe da se vrate i pronađu malenu Allsu. Pritom su mu, tvrdi, uzeli novac i razbili mobitel.

Priopćenje policijske uprave ličko-senjske pročitajte na kraju članka.



Uništeni mobitel bio je i jedini način da ponovno stupi u kontakt s obitelji s kojom bi se i dalje mogla nalaziti njegova kći.

Sve je prijavio policiji u BiH koja je obećala kontaktirati s hrvatskim vlastima, no sudbina djevojčice i dalje je nejasna.



Policijska uprava ličko-senjska priopćila je da oni nemaju službenu prijavu nestanka djeteta niti točne identifikacijske podatke. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nakon javne objave podataka i medijskih upita policijski službenici pristupili su provjeri iznijetih navoda, te u dosadašnjem postupanju utvrdili kako su iznijete koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac.

Naime, navedene koordinate označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela.

Nadalje, netočni su navodi o postupanju u navedenoj trgovini budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, što potvrđuje i osoblje trgovine. U navedenoj trgovini prema izjavama zaposlenika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama.

U ovom je trenutku u tijeku i daljnja provjera drugih navoda.

Također izvješćujemo da nemamo službenu prijavu nestanka djeteta niti točne identifikacijske podatke, a što u ovom trenutku otežava kvalitetno traganje. Međutim, svejedno smo internim obavijestima sustava MUP-a navedene informacije o navodnom nestanku djeteta s podacima koji su nam trenutno dostupni, proslijedili svim relevantnim ustrojstvenim jedinicama kako bi bili na oprezu.

Navedena osoba, otac, nije se službeno obratio Hrvatskoj policiji, a o navedenom slučaju nije nas službeno izvijestila niti bosansko-hercegovačka policija.

Svaka osoba koja raspolaže sa službenim podacima o djetetu slobodna je pristupiti u najbližu policijsku postaju i prijaviti nestanak djeteta, a otac je slobodan pristupiti na njemu najbliži granični prijelaz i to učiniti.

Službenom prijavom traganje za nestalom osobom postaje kvalitetnije budući sadrži točne identifikacijske podatke, a koje mogu biti ključne za pronalazak nestale osobe, stoji u priopćenju policijske uprave ličko-senjske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!