Erdogan stigao u Hrvatsku, u izaslanstvu i 75 gospodarstvenika

07.09.2022.

Zadnja izmjena 20:58

Autor: V.K./HRT/Hina

Erdogan stigao u Zagreb

Erdogan stigao u Zagreb

Foto: Lovro Domitrovic / PIXSELL

Turski predsjednik Erdogan večeras je stigao u Zagreb. Sutra se sastaje se s predsjednicima Republike i Vlade Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem, a održat će se i hrvatsko-turski poslovni forum na kojem će sudjelovati 75 turskih i 160 domaćih gospodarstvenika. Sudjelovat će i na otvorenju Islamskog centra u Sisku. S njim je stigla i prva dama Turske Emine Erdogan koja će se prijepodne sastati sa Sanjom Musić Milanović. Zbog njegova dolaska uvedene su posebne mjere sigurnosti i regulacija prometa. 

Tijekom službenog posjeta turskog predsjednika predviđeno je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima su i Memorandumi o razumijevanju između hrvatskog i turskog Ministarstva unutarnjih poslova i to o osiguravanju javnog reda i mira te o suradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama. U nazočnosti predsjednika Milanovića i Erdoğan, sporazume će potpisati ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Turske.

Predsjednici Milanović i Erdoğan obratit će se i sudionicima Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma koji se održava u organizaciji Kluba izvoznika i DEIK-a i to pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića. Svoj dolazak na Hrvatsko-turski gospodarski forum potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje dolazak čak 160 gospodarstvenika. Na gospodarskom formu bit će predstavnici građevinskog sektora, energetike, turizma, prerađivačke industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, financijskog sektora i drugih gospodarskih grana.

Dvojica predsjednika, nadalje, prisustvovat će u i svečanom otvaranju Islamskog kulturnog centra u Sisku. Tijekom službenog boravka u Hrvatskoj predsjednik Erdoğan sastat će se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, a položit će i vijenac kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu.

Sisak: Sve spremno za svečano otvaranje Islamskog kulturnog centra

Završile su posljednje pripreme za svečano otvaranje sisačkog Islamskog kulturnog centra u četvrtak, na kojem se očekuju brojni visoki gosti iz Hrvatske i Turske uz prisustvo dvaju predsjednika, Zorana Milanovića i Recepa Tayyipa Erdogana.

Pripreme za izgradnju džamije u Sisku traju godinama, a projekt je, zahvaljujući brojnim donacijama iz zemlje i inozemstva, ostvaren u posljednje tri godine. Islamski kulturni centar, kako je priopćeno iz Medžlisa Islamske zajednice u Sisku, bit će otvorenog tipa i dostupan svim građanima.

Objekt ima ukupno 2349,70 četvornih metara korisnog prostora. U njemu se nalazi džamija (molitveni prostor) površine 600 četvornih metara, mektebske učionice, omladinski klub, kongresna dvorana za predavanja, vjenčanja i druge prigode, restoran, knjižnica s čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike, te tehnički i skladišni prostor. Prostori edukativnog, društvenog i gastronomskog sadržaja moći će koristiti svi građani, najavio je glavni imam sisački Alem ef. Crnkić.

Nakon Gunje, Zagreba i Rijeke sisačka džamija bit će četvrta na području Hrvatske, ali prva ekodžamija u ovom dijelu Europe. Uz LED rasvjetu te dizalice topline za grijanje i hlađenje, na ravnom dijelu krova postavljeni su solarni paneli i fotonaponske ćelije snage 30 kW koje će proizvoditi električnu i toplinsku energiju za sustav grijanja.
Dani otvorenja IKC u Sisku počeli su u srijedu 7. rujna s mevludskim programom, učenja duhovnih pjesama u molitvenom prostoru. U petak će biti središnja molitva koju će voditi muftija Aziz Hasanović. Također tijekom vikenda će biti dani otvorenih vrata Islamskog kulturnog centra za sve građane.

U povodu svečanog otvorenja Islamskog kulturnog centra policija je uputila obavijest o posebnoj regulaciji prometa na području grada. U četvrtak, od 11.45 do 14.30 sati za sav promet će biti zatvoren promet u Petrinjskoj, Zagrebačkoj i Ulici Josipa Jurja Strossmayera, a na relaciji Odra Stupno Sela Žažina Dužica Lekenik do ulaza na autocestu A11 Zagreb Sisak i obratno, odvijat će se naizmjenična regulacija prometa, dok će u jednom trenutku promet u oba smjera biti obustavljen.

Građani su zamoljeni da u spomenutim ulicama i naseljima ne zaustavljaju i parkiraju prijevozna sredstva, na kolnik i u blizini kolnika. Istodobno će promet biti preusmjeren na alternativne pravce.

U četvrtak je od 7 do 17 sati za sav promet zatvorena Capraška ulica i druge obližnje ulice, dok će u okolnim ulicama promet biti posebno reguliran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!