Sisak: Osnovana radna skupina za revitalizaciju i obnovu grada

20.04.2022.

12:31

Autor: Hina/HRT

Sisak/arhivska fotografija

Sisak/arhivska fotografija

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Zbog nezadovoljstva brzinom državne pripreme za obnovu Siska nakon potresa, na poticaj sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, osnovana je radna skupina za revitalizaciju i obnovu grada, priopćeno je u srijedu iz gradske uprave.

Sisak u obnovi vidi priliku i za stvaranje novih sadržaja i novih mogućnosti razvoja grada, ističe se u priopćenju.


Radnu skupinu predvodi predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović, a članovi su krajobrazna arhitektica Nikolina Krešo, arhitekt i urbanist Nikša Božić, arhitekt Ivan Križić, povjesničarka umjetnosti Alma Trauber, te gradski vijećnici Zoran Sertić i Filip Pjerobon.


- Gadovi i općine nemaju utjecaja na obnovu stambenih objekata i odgovorni su samo za zgrade u svojem vlasništvu, ali ova radna skupina ukazivat će na važne probleme u obnovi i pokušati utjecati na državna tijela da se problemi što brže i djelotvornije rješavaju, rečeno je.


- Na žalost svjedočimo nevjerojatnoj sporosti i nelogičnostima, koji uzrokuju veliko nezadovoljstvo naših sugrađana. Moramo na te stvari ukazivati jer obnova je pitanje svih pitanja naše budućnosti, rekao je Dadasović.


"Obnova kao prilika za novi razvoj"


Arhitekt Nikša Božić, koji je i predsjednik Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata, naglasio je kako se obnova ne smije shvatiti kao povratak na stanje prije razornog potresa, nego kao prilika za revitalizaciju i stvaranje novih perspektiva razvoja.


- Nedavna odbijenica Ministarstva kulture i medija za prijavljenu obnovu zaštićenog objekta Malog Kaptola jedna je od čudnih nelogičnosti. Problem je mješovita, a ne isključivo javna namjena zgrade, koja je kroz cijelu povijest imala i ugostiteljsku namjenu, a kulturno je dobro. Taj će se problem pojaviti i u Zagrebu, u zaštićenom obuhvatu, jer je poznato da sve one u prizemlju imaju komercijalnu namjenu. Previše je pitanja i nejasnoća, a premalo odgovora", kazala je Ikić Baniček članovima radne skupine. Nikša Božić je rekao da se zgrade štite zbog toga što su kulturno dobro, a ne zbog njezine namjene. Turistička zajednica, koja je vlasnik i prijavila je obnovu Malog kaptola za obnovu iz Fonda solidarnosti, žalit će se na odbijenicu.


Zaključak prvog sastanka sisačke Radne skupine za obnovu i revitalizaciju je da se na drugi sastanak, sazvan za 4. svibnja, pozovu predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kako bi upoznali s napretkom konstruktivne obnove na području grada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!