Sjećanje na heroja Andriju Matijaša Pauka

09.10.2020.

22:08

Autor: Dominik Strize/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Andrija Matijaš Pauk u rat je ušao kao dragovoljac na Banovini. Ubrzo se pridružio 4. gardijskoj brigade u kojoj od pješaka postaje zapovjednik oklopne bojne i njezin dozapovjednik. Poginuo je u borbama za Mrkonjić Grad.
Prošlo je 25 godina od pogibije legendarnog zapovjednika tenkovske bojne 4. gardijske brigade - Andrije Matijaša Pauka, koji je stradao u borbama za Mrkonjić Grad 9. listopada 1995. Godišnjica je obilježena u njegovu rodnom mjestu Pozorcu.

Andrija Matijaš Pauk u rat je ušao kao dragovoljac na Banovini. Ubrzo se pridružio 4. gardijskoj brigade u kojoj od pješaka postaje zapovjednik oklopne bojne i njezin dozapovjednik. Poginuo je u borbama za Mrkonjić Grad na današnji dan 1995. Njegovi suborci sjećaju ga se po dobroti - kao čovjeka od kojega su puno naučili.

Uvijek je bio ispred svih i spreman na najteže zadatke. Njegova se riječ slušala, za mišljenje ga se pitalo i uvažavalo, sjeća se njegov zapovjednik i prijatelj.

Hrabrost i odvažnost prešla je okvire postrojbe kojoj je pripadao. Hrvatska mu je odala dužnu počast. Njegova postrojba danas nosi ime Pauci, kao i vojarna u Kninu, a i časnička škola Hrvatske vojske.

Domovini uvijek vjerni - Pauci i danas su položili vijence na Andrijin grob. Svjedočeći tako o ljubavi koju je i sam prenosio.

Bio je vjeran 4. gardijskoj brigadi do samoga kraja, kao i svojim ljudima i oni njemu. Na mirovinu Andrija Matijaš Pauk nije ni pomišljao, a nije ju ni dočekao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!