12:59 / 18.10.2020.

Autor: I.D./Zrinka Perić/Dnevnik/IMS/HRT

Sjećanje na "krvavu berbu grožđa" u Lovasu

-

-

Foto: - / -

Za sve svoje ubijene Lovas se i ove jeseni tiho pomolio. Pokraj velikog križa u pustom vinogradu gdje već 29 godina ništa ne raste.
Prije točno 29 godina u Lovasu se dogodio jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu. Nakon nekoliko dana mučenja, srpske paravojne postrojbe i JNA uz prijetnju oružjem natjerale su mještane da pješice uđu u minsko polje.

Za zločin u Lovasu odgovaralo je osam osoba, no ta presuda nije pravomoćna jer je žalbeni postupak još u tijeku. Na današnji dan 1991. godine pripadnici Jugoslavenske narodne armije natjerali skupinu od 51 Lovašanina pod prijetnjom oružjem da,  držeći se za ruke "kose nogama djetelinu". No ispod zemlje čekale su ih noć prije postavljene nagazne mine i taj dan život je izgubio 21 Lovašanin, dok ih je 14 teško ranjeno.

- Na današnji dan prije 29 godina, 51 Hrvata dan prije su zatočili, cijelu noć nas maltretirali, tukli, boli noževima i na današnji dan izjutra isto su nas tukli, boli noževima, maltretirali, da bi nas 51 pod prijetnjom oružja ovdje doveli na ovo tzv. minsko polje gdje su oni to jutro došli i postavili mine da bi nas poveli ovdje. Putem su ubili jednoga našeg čovjeka koji više od izboda nožem nije mogao hodati, rekao je preživjeli Ivan Mujić.

- Što reći, koje su to riječi utjehe da vrijeme liječi rane. Ne znam, teško je razumjeti, teško je biti u poziciji svih tih ljudi, a bojim se da u Opatovcu, odnosno u Lovasu konkretno, nema obitelji koja nažalost nije proživjela te strahote, rekao je Zvonko Milas, izaslanik Vlade RH.

- Ratni zločin u Lovasu je zapravo zločin bez kazne. Neki od krivaca su umrli, a da nisu odgovarali, nekima se nije niti sudilo, a nekima se sudilo za ubojstvo puno manje ljudi nego što je trebalo. Nismo nikako zadovoljni, ali ne možemo tu puno učiniti. Sve je manje i svjedoka jer od tada je prošlo već 29 godina", kazala je načelnica općine Lovas Tanja Cirba. Podsjetila je kako je u općini Lovas u Domovinskom ratu ubijeno 90 osoba, od kojih troje u Opatovcu i 87 u Lovasu dok se traga za još jednom osobom.

A za sve svoje ubijene Lovas se i ove jeseni tiho pomolio. Pokraj velikog križa u pustom vinogradu gdje već 29 godina ništa ne raste

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!