Sjećanje na najmlađega poginulog dubrovačkog branitelja Josipa Zvonu

17.10.2022.

13:28

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Na današnji dan, 17. listopada 1991. godine na Pobrežju kod Dubrovnika je, s nepunih 17 godina, poginuo najmlađi dubrovački branitelj Josip Zvono, a u sjećanje na taj tužan događaj kod spomen-obilježja na mjestu stradanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.


Počast su odali njegova obitelj, članovi Udruge maloljetnih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik te predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Predsjednik Udruge maloljetnih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik Ričard Milun rekao je kako je Josip Zvono prije 31 godinu za obranu Dubrovnika dao najvrijednije od sebe.Kao njegova obitelj, prijatelji i suborci svake godine obilježavamo njegovo stradanje. To je najmanje što možemo učiniti za njega i za sve što je dao, izjavio je Milun.

Dodao je kako maloljetni dubrovački branitelji u početku nisu bili svjesni u što su se upustili priključivši se obrani Dubrovnika.

- Nama je to bila kao igra 'indijanaca i kauboja', ali smo vrlo brzo spoznali što je rat, kad smo vidjeli prve ranjene i poginule. Mi smo prije vremena odrasli. Oduzeta nam je mladost, studentski život, sve ono što su prošle generacije prije nas ili što današnje generacije prolaze. Nije mi bilo krivo. Imao sam i otpor u obitelji, ali me vuklo i znao sam da moram poći, izjavio je Milun.

Istaknuo je kako maloljetni branitelji zapravo nisu ni smjeli biti u Domovinskom ratu niti su prošli vojnu obuku, ali da zaslužuju ostvariti braniteljska prava za koja se godinama zalažu.

Josip Zvono rodio se 13. studenoga 1974. godine u Dubrovniku, a obrani grada se priključio 1. listopada 1991. godine. Pokopan je u Aleji branitelja na Boninovu, a odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!