07:19 / 19.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Sjećanje na žrtvu Borova naselja i Nadina

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL/arhiva

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL/arhiva

Foto: - / PIXSELL

Križni put počinje Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa za žrtve Borova naselja.
Nastavlja se obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Djeca vukovarskih osnovnih škola zapalila su lampione duž Križnoga puta, od Borovo commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju, a u Borovo commercu ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa.

U organizaciji "Vukovarskih majki" održan je program "Žrtva Borova naselja za domovinu", a potom su se okupljeni uputili na Križni put Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje je služena misa za žrtve Borova naselja.

"Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"
"Svjetlosna rijeka sjećanja"

Na obali Dunava u Borovu Selu odana je i počast stradalim braniteljima i civilima programom "Svjedočenjem protiv zaborava". Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja na Farmi Lovas, a vijencima i upaljenim svijećama odala se počast kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Sportskoj ulici u Borovu naselju.

Održan je i 15. Novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi" u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića.

Žene u crnom u Borovom naselju

Na komemorativnom skupu u Borovu naselju ponovno su bili i predstavnici beogradskog udruženja Žene u crnom i njihova predsjednica Staša Zajović, koja je rekla da je u Srbiji dominantno nacionalističko javno mnijenje koje poriče, umanjuje ili osjeća potpunu ravnodušnost prema počinjenim zločinima u Vukovaru.

- Imamo obvezu podržavati ih u njihovim upornim zahtjevima za pravdom i istinom i mislimo da umjesto sramnih činova podizanja spomen-ploča onima koji su odgovorni za razaranje Vukovara, simbola najstrašnijeg, barbarskog uništavanja gradova u ratu, država Srbija i nadležne institucije su dužne utvrditi odgovornost i pokrenuti sudske postupke za ubijanje ovog grada za što ima obilje podataka, rekla je Staša Zajović.

Istaknula je i potrebu otvaranja arhiva radi utvrđivanja sudbina nestalih te potrebu utvrđivanja odgovornost za osnivanje konc-logora u Srbiji i mučenje zarobljenika.

Obilježeno je i 28 godina od stradanja u Nadinu

Na isti dan kad i Borovo naselje stradao je i Nadin - mjesto u zadarskom zaleđu. 14 mještana i 5 branitelja je stradalo, troje se smatra nestalima. Njima u spomen u mimohodu su prošli branitelji iz cijele Hrvatske i građani.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!