Je li obvezno cijepljenje protuustavno? Gotovac: To je sekundarno pitanje

16.07.2021.

12:47

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Obvezno cijepljenje ili ne? Uvjet za potpore bit će 70 posto cijepljenih radnika, protuustavno ili protuzakonito? Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Katedra za radno i socijalno pravo rekao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" da je pitanje hoće li takve odluke vladajućih dati rezultate. 

Godina i pol borbe s COVID-om od kojeg je preminuo velik broj osoba, borba je za uspjeh, a ne za dokazivanje tko je u pravu ili tko nije u pravu, tko je učinio nešto što je zakonito ili nije, što je ustavno ili protuustavno.

- Mislim da su to sekundarna pitanja - je li nešto zakonito ili ustavno. Sve možete staviti u zakon i onda je zakonito, rekao je Gotovac.

-  Je li ustavno? Imamo Ustavni sud i on će o tome odlučivati, dodao je.

Gotovac: Ne treba slušati liječnike koji šire panične informacije, treba vjerovati struci

Obveznost uvijek stvara reakciju jer pojedinci nisu spremni podržati nešto što im se nameće.

- U društvu bi trebali staviti jednu svijest društvenih vrijednosti da kroz sustav obrazovanja i kroz javnu televiziju djelujemo u tom smjeru da ovo društvo počne prihvaćati postulate struke, a ne da im se opire, poručio je profesor Gotovac.

Ne treba slušati raznorazne liječnike koji putem društvenih mreža i ostalih medija šire panične informacije. Treba vjerovati u struku i znanost, a što se tiče COVID-a, najbitniji su epidemiolozi i infektolozi. Bitna je medicinska struka da približi ljudima cijelu situaciju, a politika treba preuzeti svoju odgovornost i napraviti prijedlog odluke zakona na stručan način, koja će biti ustavna, ali i prihvatljiva građanima.

- Mislim da je moguće napraviti zakon u kojem će to biti ustavno i kojim će se obvezati te struke. Ako možemo obvezati roditelje da cijepe djecu, tako je moguće napraviti zakon o cijepljenju cijele populacije ili dio populacije, naglasio je Gotovac. 

"Sindikati moraju štiti svoje članove"

Svaka korupcijska afera, svaka svađa između političkih aktera, svaki potez u društvu koji na neki način ima svoje političke refleksije ruši povjerenje u institucije sustava. Afere koje se svakodnevno događaju pokazuju da je tome tako i građani imaju razloga ne vjerovati sustavu. Oko obveznog cijepljena u obrazovanju već se bune sindikati, ali oni nisu epidemiološke organizacije i nisu politički birani.

- Oni moraju štiti svoje članove i cijepljene, ali i necijepljene, dodao je Gotovac.

Uvjet za potpore bit će 70 posto cijepljenih radnika, a pitanje je mogu li poslodavci to ispuniti.

- Ne možete tražiti od osobe, više nego što ona može. Kako će poslodavci odgovoriti? Hoće li im se dati neki instrumenti da oni to učine obveznim?, pitao se Gotovac.

- S razlogom ima dosta prigovora i od strane sindikata, ali i poslodavaca, rekao je.

"Ne treba oko svega stvarati prostor političke borbe"

- Kad bi se svi radnici i cijepili, nisam siguran da bi to utjecalo na našu procijepljenost, naglasio je.

To je mjera o kojoj treba promisliti smatra profesor s Katedre za radno i socijalno pravo. Gotovac vjeruje da se mjerama promocije može postići veći broj procijepljenog stanovništva.

Predsjednik Vlade uspio je pribaviti dovoljan broj cjepiva te ne treba oko svega stvarati prostor političke borbe. Covid potvrde blaža su mjera i dobar put, ali nagrade za cijepljenje podcjenjivanje su građana.

Gotovac smatra da se u Hrvatskoj često mijenjaju zakoni te da i to stvara nepovjerenje građana. Govorio je i o novom Zakonu o radu. Što je sve rekao, pogledajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!