Plenković: Doček eura i Schengena simboličan, bez velikih fešti i troškova

28.12.2022.

09:47

Autor: HRT/IMS

Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura

Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

 Sve je spremno za uvođenje eura s 1. siječnjem 2023. godine, istaknuto je u srijedu na 19. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, pri čemu su građani pozvani da se za novogodišnji vikend opskrbe dovoljnom količinom gotovine.

Sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj predsjedao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, a o visokoj spremnosti svih sustava u institucijama kojima su na čelu između ostalog su izvijestili predsjednici uprava Fine i Hrvatske pošte, kao i najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je ocijenio da Hrvatska ulazi potpuno spremna u eurozonu, pod čime podrazumijeva i ukupnu ekonomsku situaciju, koja se između ostalog ogleda i u gospodarskom rastu u ovoj godini od oko šest posto, kao i najvišem kreditnom rejtingu po sve tri vodeće rejting agencije.

Zahvalivši svim dionicima koji su sudjelovali u cijelom procesu, Plenković je istaknuo da ulazak u eurozonu predstavlja ostvarenje velikog i strateškog cilja, a da će država, društvo i gospodarstvo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u odnosu na krize s kojima se suočavaju.

- Došli smo nadomak velikog strateškog cilja, uz Schengen, uvođenje eura je konačni korak Hrvatske s obje noge u najdublju integraciju EU čime ostvarujemo strateški program Vlade i ispunjujemo preuzetu obvezu kada smo pregovarali članstvo u EU-u. Trebalo nam je pet godina intenzivnog rada, želim svima zahvaliti koji su doprinijeli ovom procesu. Mislim da možemo biti itekako zadovoljni, ostvarili smo cilj brže nego neke druge zemlje koje su krenule prije nas. Postajemo 20. članica europodručja. Mi ćemo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo, rekao je na uvodu sjednice premijer Andrej Plenković.

Izvijestio je i da je s ministrom financija Primorcem prije sjednice posjetio trezor HNB-a da bi vidjeli kako izgledaju logističke pripreme.

Detalji dočeka eura i ulaska u Schengen

Premijer je najavio da će prelazak s kune na euro obilježiti iza ponoći 1. siječnja kada će ministar Primorac i guverner Vujčić na bankomatu blizu HNB-a podići prve eure.

1. siječnja povodom članstva Hrvatske u Schengenu u Zagreb stiže predsjednica Europske komisije s kojom će predstavnici Vlade posjetiti GP Bregana. Dočekat će ih slovenska predsjednica s kojom će razgovarati o novom režimu bezgraničnih kontrola. Potom će s Ursulom von der Leyen na Trgu bana Josipa Jelačića popit kavu koju će platiti eurokovanicama.

- Simbolično i bez velikih fešti i troškova. Ovo je opipljiva promjena za sve građane. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primjeren način obilježavanja, poručio je.

Primorac: Dobrobiti od eura će biti vidljive, značajne i trajne

Ministar financija Marko Primorac rekao je kako je zbog uvođenja eura izmijenjeno 70 zakona, a usklađivanje zakonodavstva nastavlja se i u 2023. godini.

Poseban naglasak je, rekao je ministar, na zaštititi potrošača. Od 5. rujna je stupilo na snagu obvezno dvojno iskazivanje cijena s ciljem informiranja kupaca.

- Predstavili smo po prvi put i proračun u eurima. Iako se najveća bojazan odnosila na potencijalne inflatorne pritiske, oni su u Hrvatskoj minimalni, kao što su bili i u drugim državama koje su uvodile eure. Naravno da je razina općeg porasta cijena nešto veća i to je u skladu s očekivanja. 

U ovom tjednu je i finalna faza opskrbe gotovim novcem eura.

- Ukupno je 1,2 milijuna komada početnih paketa eurokovanica distribuirano institucijama. 

Od 1. siječnja počinje razdoblje dvojnog optjecaja, gdje se uz kune koristi i euro. Građani će moći do 14. siječnja plaćati proizvode i usluge u kunama, a povrat će dobivati u eurima. 

Od 4000 bankomata, 1300 bankomata će do 31. prosinca isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja će 2700 bankomata biti spremno za isplatu eura.

Građani će imati godinu dana za zamjenu kuna u eure. U slučaju da to ne obave u tom periodu, moći će to obaviti neograničeno u HNB-u kada se radi o novčanicama, a kovanice će moći mijenjati još naredne dvije godine.

- Dobrobiti od eura će biti vidljive, značajne i trajne. Sigurno je da eurom stječemo instrument koji će Hrvatskoj omogućiti da bude ekonomski jača i otpornija na ovu i sve buduće krize, poručio je Primorac.

Vujčić: Banke su se dobro pripremile, ne očekujemo neugodna iznenađenja

Guverner Boris Vujčić rekao je da su sve novčanice eura nabavljene i distribuiraju se prema gotovinskim centrima i bankama, kao što će kasnije i prema poduzećima. Što se tiče procesa kovanja eurokovanica, Vujčić je rekao da se i on uspješno provodi kraju.

- Uspjeli smo iskovati 400 milijuna komada hrvatskih kovanica, a ovaj tjedan očekujemo da će otkovati još 5 milijuna komada, što će biti ukupno 96,4 posto od ukupne planirane količine kovanica.

Predopskrba banaka počela je u listopadu i uspješno je realizirana, naglasio je guverner.

- Predopskrba poduzeća koja je započela u prosincu do sada se odvijala sporom dinamikom. Nadam se da će se u idućim danima intenzivirati. Pozivam poduzetnike da pripreme potrebne količine eura za poslovanje na vrijeme, rekao je.

Početni paketi eura za građane mogu se kupiti u bankama, Pošti i Fini. Do sada je prodano 682 tisuće početnih paketa, odnosno približno 60 posto od ukupnog broja paketa.

Od sredine kolovoza do sada vrijednost kuna u opticaju je smanjena za preko 16 milijardi kuna, s 35,2 milijarde kuna na 18,9 milijardi kuna.

- Građani su nas poslušali. To će olakšati pritisak na konverziju gotovine u siječnju, rekao je Vujčić.

Guverner je rekao kako su se banke dobro pripremile i da se ne očekuju nikakva neugodna iznenađenja.

- Dio usluga tijekom novogodišnjeg vikenda će biti ograničeno dostupan ili nedostupan te je dobro imati kod sebe nešto gotovine, poručio je Vujčić.

Guverner je rekao da je HNB od početka listopada u poslovnicama banaka proveo oko 400 nadzora koji su se odnosili na primjenu dvostrukog iskazivanja cijena.

- Nismo utvrdili ozbiljnije propuste, sve koje smo utvrdili - brzo su se ispravili. S danom uvođenja eura mi ćemo nastaviti s nadzornim aktivnostima, naglasio je.

Filipović: Inicijativi etičkog kodeksa pristupilo 1006 poslovnih subjekata

Ministar Davor Filipović rekao je kako je inicijativi etičkog kodeksa pristupilo 1006 poslovnih subjekata.

- Na stranicama etičkog kodeksa značajan je broj pohvala za pridržavanja načela, njih 1520, dok je tek manji broj pritužbi.

Što se tiče inspekcijskih nadzora, tržišna i turistička inspekcija obavila je 6901 inspekcijski nadzor u kojima je utvrđeno 1735 povreda odredbi zakona.

Udruge za zaštitu potrošača aktivno provode aktivnosti u okviru projekta tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura i to na način da mogu identificirati poslovne subjekte koji neopravdano povećavaju cijene, ne iskazuju dvojno cijene i neispravno preračunavaju odnosno zaokružuju cijene. Na svojim stranicama mogu objavljivati listu s popisom poslovnih subjekata koji su ponašaju na takav način.

"Maloprodajni lanci ključni kanal konverzije"

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber također je pozvala sve poduzetnike da iskoriste još ova tri dana i na vrijeme se predopskrbe dovoljnom količinom gotovine u eurima.

Ocijenila je da su maloprodajni lanci jedan od ključnih kanala konverzije kuna u eure.

Pritom, istaknula je da su veliki trgovački lanci spremni za prelazak na euro, s obzirom i da se njegovo uvođenje pripremaju već godinu dana. Kada je riječ o srednjim i manjim trgovcima, rekla je Weber, neki još nisu do kraja obavili proces predopskrbe gotovinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!