Bačić: U ponedjeljak o potezima zbog skoka cijena goriva

02.06.2022.

20:11

Autor: M.Š./HRT

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Izjavu novinarima dao je potpredsjednik stranke, Branko Bačić

Na početku se osvrnuo na izbor Dubravke Šuice na mjesto potpredsjednice EPP-a.

- Ono što je važno spomenuti jest to da je usvojena rezolucija koju je predložio HDZ o stanju u BiH i njenu putu prema članstvu u EU. Rezolucija je usvojena jednoglasno o uspostavi konstitutivnosti i jednkaopravnosti svih naroda u BiH. Naznačana je potreba za ustavne i izborne promjene, rekao je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika u Saboru Branko Bačić. 

Dodaje da je vrlo važno istaknuti da u svjetlu potrebe za energetskom neovisnošću EU-a, Hrvatska ima priliku postati čvorište za ovaj dio Europe. O tome se isto razgovaralo na stranačkim tijelima. 

- Potencijalno ulaganje u proširenje kapaciteta LNG-a, kapaciteta PLINACRO-a te proširenje kapaciteta Janafa.

Bačić dodaje da je Hrvatska jedina zemlja, među sedam članica EU-a koje još nisu u eurozoni,, a koja je dobila dobila pozitivno mišljenje u svih pet mjerila. 

- Pred nama je praktično odluka Europskog vijeća 12. srpnja. Potom bi se poduzele sve radnje da Hrvatska uđe u eurozonu 1.1.2023. godine. Ono što je predsjednik Plenković rekao, Hrvatska je pozitivno mišljenje zaradila mukotrpnim poslom, projektima i reformama kada je u pitanju uređenje javnih financija, stabilnost tečaja, visina deficita, broj zaposlenih koji nikada nije bio veći od samostalnosti, a i broj nezaposlenih nikada nije bio manji. Hrvatska se na listi konkurentnosti podigla za 22 mjesta. 

Dodaje da se razgovaralo i o pripremama 19. Općeg sabora HDZ-a, a koji će se održati 11. lipnja.

- To će biti i izborni sabor, birat će se tijela stranke. Članovi Predsjedništva, njih 10, koji reflektiraju regionalnu zastupljenost te će se birati 40 članova Nacionalnog odbora.

Potpredsjednik HDZ-a rekao je da se govorilo i o mogućim mjerama, a zbog najavljenog novog velikog poskupljenja naftnih derivata. 

- Vlada je već ranije svojim mjerama definirala visinu marže te visinu trošarina. S obzirom da je odluka bila vremenski ograničena, Vlada će ići u donošenje odluke, a o visini marži i trošarine bit će riječi prije nego li postojeća odluka istekne. Pratit će se stanje cijena na mediteranskom tržištu, a onda će se o tome donijeti konačna odluka. Vlada će novom odlukom voditi računa kako i na koji način je moguće još intervenirati. Detaljnije bi sve mogli znati u ponedjeljak, da se tijekom vikenda raspravi i razmotri. Onda bi se u ponedjeljak donijela odluka. 

Sanader kritizirao Ahmetović

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader poručio je Mireli Ahmetović nakon što je ona prozvala vladajuću stranku za korupciju da je nervozna jer je smetaju uspjesi hrvatske Vlade i premijera Andreja Plenkovića koji su dobili potporu kod nove energetske karte Europe.

- Očito se radi o tome da Ahmetović više smeta što će Hrvatska postati novo energetsko čvorište za srednji dio Europe, rekao je Sanader novinarima tijekom sjednice stranačkih tijela, dodavši da je ona pričala da će se baciti pod bager ako se LNG na Krku otvori.

Smatra da je do danas ostalo nerazjašnjeno za čije je interese ona to tada govorila te da je jako boli to što je Hrvatskoj na zadnjem zasjedanju Komisije EU dana potpora da proširenjem LNG terminala na Krku postane za ovaj dio Europe novo energetsko čvorište.

- To je novi scenarij da bi Ahmetović morala ponovno, ne znamo za čije interese skakati ponovno pod bagere ili sprječavati to da Hrvatska postane energetski čvor, kazao je.

Ustvrdio je da su to razlozi "zbog čega je ona tako nervozna i zbog čega ona proziva HDZ za korupciju".

- Očito joj smetaju ti uspjesi hrvatske vlade i premijera Plenkovića kod nove energetske karte Europe, zaključio je Sanader.

Za Ahmetović je rekao da je SDP-ova komesarska koja očito zna kako je vladao SDP i misli da i drugi tako funkcioniraju te poručio kako je svima jasno da je pravosuđe neovisno.

- Ako pogledate gradonačelnicu Siska koja do danas nije dostavila dokumente na izričiti zahtjev DORH-a onda je jasno kakovo je SDP-ovo funkcioniranje i kakva je to neovisnost pravosuđa kakvu su oni imali kad su bili na vlasti, rekao je Sanader.

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović je po pisanju medija, komentirajući Plenkovićevu izjavu da moraš biti ekstremno glup da tvrdiš da postoji utjecaj HDZ-a na DORH, rekla da "moraš biti ekstremno korumpiran da budeš na čelu HDZ-a".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!