Plenković o izvješću o konkurentnosti: Izrazito smo napredovali

09:47 / 15.06.2022.

Autor: T.V./HRT

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade RH

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade RH

Foto: Robert Anic/PIXSELL / Robert Anic/PIXSELL

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade RH. Na početku sjednice premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo izvješćem Svjetskog centra za konkurentnost po kojem je Hrvatska skočila za 13 mjesta na svjetskoj ljestvici konkurentnosti.

Premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na protekli tjedan te tako izdvojio vatrogasnu vježbu, otvaranje veteranskog centar u Šibeniku i konferenciju Savjeta mladih.

Skok na ljestvici prema Svjetskom vijeću za konkurentnost, za premijera je dobar signal i potvrda razvoja nakon 9 godina članstva u Europskoj uniji.  

- Izrazito mi je drago da smo po izvješću Svjetskog centra za konkurentnost koje je danas objavljeno izrazito napredovali, puni više nego neke druge države što mislim da je jako dobar signal i potvrda razvoja devet godina nakon članstva u Europskoj uniji i nakon niza iskoraka koje smo napravili u pripremi za ulazak u europodručje, tu mislim prije svega i na borbu protiv korupcije i stvaranje bolje poslovne klime i bolje upravljanje na svim razinama, sprečavanje pranja novca, čitav niz predvidljivih elemenata koji se tiču našega pravnog poreznog sustava, manje administrativnih barijera, istaknuo je Plenković.

Čestitao je 180. obljetnicu Matici Hrvatskoj, ustvrdivši da ona predstavlja vertikalu hrvatskog društva te da je dobro da je njezina aktivnost vrlo agilna i kreativna.

Pozdravio je izjavu iz Bruxellesa o važnosti promjena u BiH.

- Glavna tema je bila emancipirati neravnopravni položaj Hrvata kao konstitutivnoga naroda i s te strane je dobro da je ovakva izjava prepoznala sve ono što je važno a osobito poziv na urgentnu promjenu izbornoga zakona koji bi onemogućio situacije kakve smo gledali zadnjih 20-tak godina gdje se na teritoriju Federacije BiH izbornim inženjeringom Hrvate stavlja u nepovoljniji položaj. Nastavit ćemo aktivnosti i dalje, pomagati Hrvatskom narodnom saboru i drago mi je da smo tu temu stavili u sam vrh prioriteta agende Europske unije što godinama prije nije bio slučaj, poručio je predsjednik Vlade RH.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom uz posljedice potresa.

- Organiziranom nekonstrukcijskom obnovom od strane Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada je obnovljeno 2761 obiteljska kuća, na današnji dan radovi se izvode na 780 obiteljskih kuća. Valja naglasiti da je u procesu samoobnove obnovljena 901 obiteljska kuća za što je isplaćeno 5,33 milijuna kuna. Dakle, sveukupno u nekonstrukcijskoj obnovi obnovljene su 3662 obiteljske kuće, izvijestio je Medved dodavši da su sklopljeni ugovori za izgradnju 312 zamjenskih obiteljskih kuća.

Za dio dospjelih obveza u zdravstvu više od 743 milijuna kuna

Kako bi bolnice kojima je osnivač država i one kojima su osnivači županije mogle podmiriti dio dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, Vlada je donijela dvije odluke ukupno vrijedne više od 743 milijuna kuna.

- Odluke se donose, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš, u cilju rješavanja problema vezanog uz dospjele i nepodmirene obveze u sektoru zdravstva, radi zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske, osiguranja nesmetanog funkcioniranja bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država, odnosno županije i podmirivanja njihovih dugova prema dobavljačima.


Dospjelost nepodmirenih obveza starijih od 120 dana

Novac je osiguran u proračunu na pozicijama Ministarstva zdravstva u ukupnom iznosu od 743.313.908 kuna, a u obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obveza starijih od 120 dana, na dan 30. travnja.

Prema odluci o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, tako će za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijal bolnicama biti isplaćeno ukupno 441.190.075 kuna.

One taj novac moraju iskoristiti isključivo za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema kriteriju ročnosti tako da se najstarije dospjele obveze plate prve.

Najveći iznos, nešto manje od 113 milijuna kuna, dobit će Klinički bolnički centar Zagreb i Klinički bolnički centar Split, nešto manje od 90 milijuna kuna.

Odlukom o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova kojima su osnivači županije, Ministarstvo zdravstva će isplatiti namjensku pomoć županijama u ukupnom iznosu od 302.123.833 kuna.

Uređivanje stegovnih postupaka protiv zamjenika državnih odvjetnika i sudaca

Vlada je također raspisala prijevremene izbore za zamjenika općinskog načelnika Općine Dragalić iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, a za dan provedbe izbora odredila nedjelju, 24. srpnja.

U Hrvatski sabor upućeni su konačni prijedlozi izmjena Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i Zakona o Državnom sudbenom vijeću, kojima se uređuje pitanje stegovnih postupaka protiv zamjenika državnih odvjetnika, odnosno sudaca.

 Izmjena programa "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj"

Vlada je u srijedu izmijenila program "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj", nastojeći povećati ulaganja u ruralni razvoj u slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne samouprave te ulaganja u voćarstvo i maslinarstvo.

Današnjom vladinom odlukom rok otplate zajma za mikroinvesticijske zajmove produžava se s dosadašnjih pet godina na novi rok do sedam godina te za male investicijske zajmove s dosadašnjih 10 na 12 godina uz poček u otplati do pet godina kod malih investicijskih zajmova.

Time se nastoje povećati ulaganja u ruralni turizam u slabije razvijenim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te povećati ulaganje u voćarstvo i maslinarstvo.

Dulji rokovi otplate odnose se na ulaganja u podizanje višegodišnjih nasada te ulaganja u ruralni turizam u jedinicama lokalne samouprave iz I.-IV. skupine prema indeksu razvijenosti.

Poček do pet godina kod malih investicijskih zajmova odnosi na ulaganja u podizanje višegodišnjih nasada kako bi se početak otplate zajma uskladio s početkom ostvarivanja prihoda od trajnog nasada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!