Usklađen dokument o funkcioniranju BiH na putu prema EU-u

19:28 / 13.06.2022.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/HRT

Usuglašen dokument o BiH

Usuglašen dokument o BiH

Foto: HRT / HRT

Nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, čelnici 12 bošnjačkih i srpskih stranaka uskladili su sinoć tekst dokumenta pod nazivom "Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu". Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji iz protesta nije bio na sastanku, danas je najavio da će poduprijeti sadržaj dokumenta, ali uz dvije dopune, koje bi, smatra, trebale biti uvrštene u konačni tekst.

Ideja sastanka sadržana je u samom naslovu dokumenta. Nema sumnje, Bruxelles velikim dijelom i zbog rata na europskim granicama želi ubrzati europske procese na cijelom zapadnom Balkanu, za BiH to znači ubrzanje kandidatskog statusa. Status se neće dogoditi samo zato što Bruxelles smatra da bi bilo političko dobro, ideja je da svi sudionici političkog života u BiH prihvate da uz kandidatski status idu i reforme - izjavila je za Dnevnik HTV-a Jasna Paro.

Bruxelles, kaže, je spreman raspakirati paket od 14 teških reformskih uvjeta koji očito BiH ne može provesti jer nije bilo pomaka od 2019. Jedan od prvih mogućih koraka je bio sinoćnji sastanak gdje je cilj bio da lideri prihvate neka osnovna politička načela i reforme koje su svima njima poznate otprije. Zapelo je, naglašava Paro, već na samom početku, prvo oko potpisa, zatim jedina hrvatska stranka koja je pozvana, nije došla, onda su sve stranke iz RS tražile izuzeće u onom djelu teksta koji se odnosi na definiranje rata protiv Ukrajine.

- Primjer gdje su se svi složili da treba što prije provesti reformske zakone u području vladavine prava, javne nabave, sukoba interesa, mnogi od njih su već jako daleko odmakli u proceduri i mogli bi biti prihvaćeni kada bi bilo političke volje i prije samih izbora, ali sam Dodik je rekao da ima slijedom jučerašnjeg teksta 6 mjeseci nakon formiranja vlasti da provede te zakone, toliko o ubrzanju - zaključila je Paro.

Više od osam sati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel dogovarao se i pregovarao s čelnicima parlamentarnih stranaka BiH o sadržaju dokumenta. Od 15 pozvanih čelnika, sastanku se odazvalo njih 12. Izrazili su potporu očuvanju stabilne, suverene, neovisne i funkcionalne BiH te potrebnim reformama.

Sarajevo smatra da sporazum otvara vrata kandidatskog statusa BiH za članstvo u Uniji.

- Osiguravaju bolju funkcionalnost naših institucija i prihvaćanje bitnih zakona iz područja pravosuđa i borbe protiv korupcije – poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Republika Srpska samo se djelomično složila sa sadržajem Sporazuma, no zahvalila je čelniku Europskog vijeća koji je uspio dovesti sve strane na sastanak.

- Bili su vrlo uspješni i korektni moderatori tog sastanka u atmosferi potpuno različitih stajališta između prije svega nas iz Republike Srpske i muslimana iz Federacije. Sastanak je obilježila činjenica da na njemu nije prisustvovao ni sam Čović – ističe Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a.

Razlog svojeg bojkotiranja sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović objasnio je time da je Željko Komšić nepoželjna osoba na prostorima na kojima su Hrvati u BiH većina. Prvotno je odbio dati suglasnost na dokument, no danas je promijenio mišljenje, ali uz dvije izmjene.

- Da je sadržaj dokumenta u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanim u Bruxellesu 2013., kao i da je u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanim u Mostaru 2020.

Premijer Andrej Plenković smatra da je sastanak u Bruxellesu bio dobar potez, a ni Čoviću ne zamjera bojkot.

- Inicijativa Charlesa Michela je dobra, izjava dobra, za Hrvate u BiH bolja perspektiva, eksplicitno navođenje konstitutivnih naroda i eksplicitno i urgentno rješavanje pitanja izbornog zakona, a to što on nije htio biti na sastanku s Komšićem, potpuno razumijem - poručuje.

Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na potez Dragana Čovića i za sve optužio Banske dvore.

- Od gospodina Čovića su se tražile i očekivale neke radnje koje spadaju u domenu protuprirodnog bluda za političara poput njega, predstavnika hrvatskog naroda. To je to. To mu je priuštio Plenković i to se vidjelo danima ranije, a ovaj sad krajnji, u biti, jedan, to nije eksces, to je očekivano ponašanje, dakle, možemo ga opisati kao eksces, ali Čović nije imao izbora. Za mene to nije eksces, nego naprosto jedna obrambena pozicija – ističe Milanović.

- Gledajte, Milanović sve radi iz čiste pakosti. Njegov jedini cilj je napakostiti HDZ-u u Hrvatskoj i HDZ-u u BiH, unijeti razdor, zrnce sumnje... Njega u biti nije uopće briga za Hrvate u BiH, njega je jedino briga da načini štetu meni, HDZ-u i Vladi. To je jasno po svim temama – naglašava Plenković.

Briselski sporazum, smatraju mnogi, dobra je podloga za skori samit čelnika Unije na kojem će se raspravljati o europskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!