Plenković o Hrvatima u Zambiji: Vode se administrativni postupci u vezi s djecom

02.06.2023.

08:14

Autor: HRT/IMS

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Ranko Suvar / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andej Plenković izjavio je u petak da je vidljiv jasan trend opadanja inflacije, a s obzirom na to da je Vlada dala temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana, poručio je i da se očekuje od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena.

- Vidi se jasan trend opadanja inflacije na mjesečnoj bazi, a ono što je posebno važno i činjenica o kojoj govorimo cijelo ovo vrijeme jest da se posebno vidi da je najmanji utjecaj na inflaciju cijena energenata, a to je upravo zato što je Vlada donosila mjere koje su praktički zamrzle i cijenu plina i struje i smanjile cijene naftnih derivata, rekao je Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade.

Poručio je i da se očekuje od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena, budući da su Vlada i država dali temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u svibnju stopa inflacije iznosila 7,9 posto u odnosu na svibanj 2022., dok je u odnosu na mjesec prije bila 0,5 posto. To pokazuje usporavanje inflacije šesti mjesec zaredom te njezinu najnižu stopu od ožujka lani.

Sve upućuje na to da će rast BDP-a u 2023. biti viši od sadašnjih prognoza.

Plenković se osvrnuo i na rast BDP-a u prvom kvartalu od 2,8 posto, ističući da se Hrvatska nalazi među nekoliko vodećih zemalja Europske unije po visini tog rasta. Iz dosadašnjeg iskustva, rekao je, s priličnom sigurnošću se može procijeniti, ukoliko je prvi kvartal bio 2,8 posto, da će zasigurno i drugi i treći, a vjerojatno i četvrti kvartal biti itekako dobri, a da će ukupni rast u ovoj godini biti viši od trenutno prognoziranih 2,2 posto. Sve upućuje na taj zaključak, rekao je Plenković.

DZS je u ponedjeljak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u prvom ovogodišnjem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je sporiji rast nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 3,5 posto, no to je već deveti kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Najavio je da će se u ponedjeljak održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća te poseban sastanak s predstavnicima sindikata.

- Sa sindikalnim predstavnicima razgovaraju gotovo svi članovi Vlade. Nadam se da ćemo u duhu zajedničkog razumijevanja i dogovora koji smo imali na zadnjem sastanku pronaći rješenje s kojim ćemo svi skupa biti zadovoljni, a u kontekstu donošenja novog zakona o plaćama u državnim i javnim službama.

Osvrnuo se na odluku suda u Zambiji koji je oslobodio osmero hrvatskih državljana.

- Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku, rekao je Plenković.

Naglasio je kako se nastavlja intenzivna apsorpcija sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa. Trenutno je iskorišteno milijardu i 42 milijuna eura.

- Petrinjski je u potpunosti iskorišten, za manje od 18 mjeseci koliko je bilo na raspolaganju, a i zagrebački će biti u potpunosti konzumiran, prema informacijama potpredsjednika Bačića, tijekom idućeg tjedna. Nastavljamo s aktivnostima do 30. lipnja, ali i s obnovom nakon toga iz drugih sredstava, otkrio je premijer.

Malenica: Regulirat ćemo djelatnost agencija za naplatu potraživanja


Vlada će tijekom ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim će se u cijelosti regulirati djelatnost agencija za naplatu potraživanja, najavio je u petak na sjednici Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Kazao je to predstavivši mišljenje Vlade na prijedlog 18 saborskih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za otkrivanje osobnih podataka građana od strane agencija za naplatu potraživanja i djelovanja agencija spram dužnika u odnosu na pitanje povreda dostojanstva i prava građana na privatnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!