Plenković: Cilj nam je da što više podržimo naše radnike

31.10.2022.

14:55

Autor: B.A./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je danas kako je dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi o povećanju osnovice plaća potvrdio Vladinu opredijeljenost za socijalni dijalog i jačanje socijalnog partnerstva.

Plenković je to rekao na početku sjednice Vlade koja ima samo tri točke dnevnog reda, a na kojoj su, među ostalim, prihvaćeni prijedlozi zaključaka u vezi s potpisivanjem dodatka I. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, odnosno I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, čime se stvaraju uvjeti za današnje potpisivanje tih dodataka.

Plenković je rekao da je dogovor sa sindikatima vrlo važan te da su vodili kvalitetan i otvoren dijalog sa sindikalnim čelnicima.


- To je potvrdilo našu opredijeljenost za socijalni dijalog, za jačanje socijalnog partnerstva, rekao je Plenković.


- Naš je cilj da što je više moguće podržimo naše radnike, podržimo zaposlenike, poručio je.

Plenković je rekao i da je u slučaju izvanrednih okolnosti i bilo kakvih kriza Vlada kao i uvijek tu, spremna za dijalog i pronalaženje rješenja koja su u interesu svih hrvatskih građana, pa onda i zaposlenika državnih i javnih službi.


- Mislim da smo to kroz višestruka povećanja osnovice, koeficijente, dodatke i različite druge oblike dokazali u proteklih šest godina. Mislim da naši sindikalni partneri to itekako znaju i cijene, rekao je premijer.

O Fitchevu izvješću

Plenković je među ostalim komentirao vijest da je agencija Fitch potvrdila kreditni rejting Hrvatske na razini BBB+ sa stabilnim izgledima za daljnji rast.


- Najbitnija poruka ovog izvješća je da su oni sami revidirali svoju procjenu rasta za 2022. s 3,3 posto BDP-a na čak 6,1, a ujedno njihova je procjena rasta za iduću godinu veća nego što je bila prije dva tjedna, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!