Plenković podnio izvješće o radu Vlade, većina oporbe bojkotirala

18.10.2022.

Zadnja izmjena 17:40

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/I.Z./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković podnio je u Saboru izvješće o radu Vlade. Nakon što je podsjetio na događaje koji su obilježili proteklo razdoblje, najavio je, među ostalim, rast minimalne plaće, financiranje jednog obroka osnovnoškolcima i uvođenje posebnog poreza na dobit. Prvi put većina oporbenih zastupnika bojkotirala je raspravu o premijerovu izvješću o radu Vlade, koje se podnosi jednom godišnje, na početku jesenskog zasjedanja Sabora.- Kada se osvrnemo na proteklih šest godina, siguran sam da ni najveći pesimisti nisu mogli zamisliti s kakvim se izazovima se morala suočavati Hrvatska i naši građani. Ovogodišnje izvješće podnosim u kontekstu promjena u svijetu nakon 24. veljače kada je počeo ruski vojni pohod na Ukrajinu. U jeku pandemije i na početku gospodarskog oporavka, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a pregazila je međunarodno pravo agresijom na samostalnu i suverenu zemlju otvoreno niječući njezino suvereno pravo na postojanje i odlučivanje o vlastitoj europskoj budućnosti. Kao posljedica tri su paralelna procesa koja utječu na razvoj i pozicioniranje država diljem svijeta. Globalno upravljanje je potpuno promijenjeno. Osobito u sektoru energetike i hrane, poremećeni lanci opskrbe imaju socijalne i ekonomske posljedice. Drugo, svjedoci smo suprotstavljenosti demokratskih poredaka i autoritarnih režima u kojima se potonji nastoje prikazati kao djelotvorniji i pragmatičniji sustavu, dok demokracije žele suradni pristup u međunarodnim odnosima, autoritarni režimi imaju konfliktni pristup. Treće, novo geopolitičko pozicioniranje zemalja u svijetu u područjima sigurnosti i obrambenih sposobnosti te u zelenoj i digitalnoj transformaciji. U tim okolnostima i mi pozicioniramo Hrvatsku provodeći politiku koja se temelji na načelima modernog suverenizma, a to znači korištenje snažnijeg međunarodnog položaja zemlje za podizanje kvalitete života građana i konkurentnosti gospodarstva. Time učinkovito ostvarujemo svoje strateške ciljeve i gradimo konkurentnije, inovativnije te izvozno orijentirano gospodarstvo, poručio je Plenković u uvodu svog govora.

- Danas je gotovo tisuću dana nakon potvrde prvog slučaja koronavirusa u Europi i 236 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. Jedini kontinuitet su izazovi u kojima radimo, u kontinuiranom kriznom upravljanju, a u tome je neizostavna uloga države koja ima snagu stati iza građana i gospodarstva. Hrvatska je u svim krizama pokazala otpornost. U proteklih šest godina osigurali smo prijeko potrebnu političku stabilnost i očuvali socijalnu koheziju te spriječili socijalnu frakturu. Parlamentarna većina koju predvodi HDZ stabilna je i nastavlja poduzimati sve da Hrvatska ide naprijed. Ovo je godina isporuke, otvorili smo Pelješki most i spojen je hrvatski teritorij, uvodimo euro čime jačamo monetarnu i ekonomsku snagu Hrvatske, ulazimo u Schengen čime štitimo granice i olakšavamo kretanje naših građana i dolazak turista, imamo odličnu turističku sezonu na razini rekordne 2019., rast BDP-a očekujemo na razini 5,7 posto što je  za 2,7 posto više nego smo sami projicirali kad smo usvajali Nacionalni program reformi i program konvergencije u travnju. Imamo povijesnu razinu kreditnog rejtinga - mi smo razini investicijskog, podigli smo stupanj razvijenosti zemlje po stanovniku od 2016. do danas sa 61 posto  na 70 posto prosjeka EU-a, usmjeravamo 25 milijardi eura europskih sredstava reformu obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, za obnovu, za unaprjeđenje infrastrukture...

Vlada je radila odvažno

- Vlada je radila odvažno i intervenirala više puta kako bi izdašnim mjerama zaštitila građane, poljoprivrednike, radnike i poduzetnike. Prošle godine smo ostvarili rast od 10,2 posto - među prva tri u EU - zbog čega smo krizu dočekali spremni. Ove godine smo usvojili dva paketa snažnih mjera, vrijednih više od 26 milijardi kuna. Time smo svima osigurali mirniju zimu. Osim paketa mjera, zadovoljni smo i snažnim rastom industrijske proizvodnje od 6,7 posto i rekordnim rastom izvoza za čak 32 posto.

Hrvatska stala na pravu stanu povijesti

- Presudni geopolitički događaj je ruska agresija. Hrvatska je stala na pravu stranu povijesti i snažno podržala i pomogla zemlji koja danas brani svoj suverenitet i europske vrijednosti. Mi smo kao vladajuća koalicija, za razliku od nekih drugih aktera, jasno i nedvosmisleno i prije početka agresije dali snažnu podršku Ukrajini. Posebna nam je čast što će Sabor podržati Ukrajinu i održavanjem prvog parlamentarnog sastanka Krimske platforme. Hrvatska je osudila agresiju i pozvala na njen prestanak, to je učinila i cijela Europa. Pokazali smo solidarnost bez presedana. Podržali smo sve pakete sankcija. Tražili zajednička rješenja kako bismo smanjili ovisnost o ruskim energentima. Hrvatska je iskazala političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajinu i to ćemo činiti i dalje.

Živimo u vremenima koja su promijenila naše živote

- Dokazali smo da je Hrvatska u poziciji da ostvari sve svoje strateške i razvojne ciljeve unatoč i usprkos krizama s kojima se nosimo. Izvješće koje ću izložiti ima četiri točke - solidarnost i sprječavanje socijalnog rascjepa, ekonomska suverenost i održivi razvoj, djelotvornije institucije i pravednije društvo te ponosna, sigurna i utjecajna Hrvatska.

- Živimo u vremenima koja su promijenila naše živote, ugrozila gospodarstvo, a osobito standard građana. Posljedice krize osjećamo na svakom koraku. Zato je važno da osiguramo društvenu solidarnost u svim politikama koje provodimo. To znači borba protiv siromaštva i potpora najugroženijima, podizanje održivosti mirovinskog sustava te stalan rast kvalitete socijalne i zdravstvene skrbi. Briga za umirovljenike manifestira se u povećanim financijskim sredstvima koje alociramo. Uveli smo nacionalnu naknadu za starije osobe. Umirovljenicima smo osigurali COVID dodatak, energetski dodatak i jednokratna novčana primanja. Obećali smo povećanje prosječne mirovine za 5 posto do kraja prošlog mandata, a podigli smo je za 17 posto....

Povećanje minimalne plaće


- Kontinuirano gradimo poticajno gospodarsko okruženje koje omogućava rast plaća i novih kvalitetnijih radnih mjesta. Tijekom pandemije očuvali smo 800 tisuća radnih mjesta. Za to smo izdvojili više od 12 milijardi kuna. Broj zaposlenih u šest godina povećan je za 164 tisuće. Broj zaposlenih danas u odnosu na 2016. je veći za 11 posto. Stopa nezaposlenosti koja je 2016. bila 13,3 posto sada je 6,3 posto. Prosječna neto plaća je porasla za 34 posto u šest godina, za više od 1900 kuna. Iznosila je u srpnju 7576 kuna. Naš novi cilj je da prosječna neto plaća do kraja mandata dosegne 8200 kuna. Minimalnu neto plaću smo podigli za 50 posto, tj. za 1256 kuna, ona danas iznosi 3750 kuna. Idućeg tjedna Vlada će povećati minimalnu plaću i to ćemo je povećati na način da će biti 700 eura bruto, a to je 560 eura neto, što je oko 4220 kuna.

- Radimo na modernizaciji radnog zakonodavstva i poboljšanja radnih uvjeta, uspostavili smo model zapošljavanja stranaca. Prvi smo bili od zemalja u EU na području digitalnih nomada, unaprijedili smo sustav zapošljavanja osoba s invaliditetom, rekao je premijer.

Demografska obnova je strateški prioritet

- Proveli smo cjelovitu reformu sustava socijalne skrbi. Ojačali smo brigu o žrtvama obiteljskog nasilja i žrtvama trgovanja ljudi. Proširili smo krug osoba kojima se može priznati status njegovatelja....Zajedno ćemo morati raditi na djelotvornijim javnim politikama koje će pridonijeti okretanju negativnih demografskih trendova. Demografska obnova je strateški prioritet cijeloga društva, mi od početka provodimo niz mjera. Povećali smo iznose rodiljnih i roditeljskih potpora. Osiguravamo pozitivno okružje za buduće mlade roditelje, uveli očinski dopust od 10 dana. Uz mjere za mlade obitelji kontinuirano radimo na mjerama koje potiču osamostaljivanje, porezno rasterećenje i samozapošljavanje mladih te rješavanje stambenog pitanja.

Jačanje zdravstvenog sustava

- Nastavljamo s jačanjem javnog zdravstvenog sustava. Ovaj tjedan ćemo u javno savjetovanje pustiti zakon o zdravstvenoj zaštiti i zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Ključ je poboljšati zdravstvenu skrb, staviti pacijente u fokus, osigurati što bolju prevenciju, napraviti bolji model upravljanja u zdravstvenom sustavu, racionalizirati i smanjiti troškove. Izdvojili smo u pet godina mandata 10 milijardi kuna za posebno skupe lijekove. To je povećanje od 150 posto. Naravno da je prioritet ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu, a to znači izgradnju nacionalne dječje bolnice.

Poseban porez na dobit 

- Ključna je uspješna fiskalna politika, a to znači razumno upravljanje javnim financijama. Ostvarili smo i strateški cilj, ulazak u europodručje. Ostalo je manje od 90 dana do kada će euro zamijeniti kunu. Napravili smo iskorake i za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije, smanjivali stope PDV-a na pojedine proizvode. Reguliramo i cijenu naftnih derivata.  U jesenskom paketu mjera učinili smo iskorake kako bismo smanjili PDV za naknade na isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa, ukinuli PDV na isporuku i ugradnju solarnih ploča, povećali smo iznose neoporezivih primitaka po radniku i do 19 tisuća kuna na godišnjoj razini. Poslodavcima omogućili gotovo 9 milijardi kuna za dodatne isplate i otvorili prostor za stimulaciju zaposlenih. Kod mladih smo povećali njihov neoporezivi iznos primitaka s 15 na 24 tisuće. Radi pravednog raspodjela tereta krize mi ćemo uskoro u Saboru predložiti zakon o posebnom porezu na dobit, rekao je Plenković.

 - U gospodarstvo smo dosad uložili 5,5 milijardi kuna potpora. Predlažemo zakon o trgovini, s mogućnošću da 16 nedjelja ostane radno. Mi ćemo napraviti i iskorake kroz zakon o radu. 

- U ovim globalnim okolnostima smo svjesni da je vrijeme jeftine energije iza nas. Moramo se prilagoditi novom energetskom okviru. Ono za što se zalažemo je da cijene za građane i gospodarstvo ostanu pristupačne, da imamo sigurnu opskrbu energentima, a da na europskoj razini pronađemo zajedničko rješenje za plin. Mi smo naložili  Ini da proizvodnju plina poveća za 10 posto, da sav taj plin ostane u Hrvatskoj. 

Bijesni i nezadovoljni aferom u Ini

- Vezano za Inu, mi smo itekako bijesni i nezadovoljni aferom koja opterećuje kompaniju, njenu reputaciju, reputaciju MOL-a, ali i Hrvatske. Nije moguće da stvari ostanu onakve kakve su sada. Zato smo rekli da će ova afera biti prekretnica koja će pokazati da je ovaj model upravljanja neprihvatljiv. Novac je srećom sačuvan. O tome sam razgovarao i s mađarskim premijerom, oni znaju da moramo nastaviti razgovore koji će pronaći rješenje za ovaj neodrživ model.

- Glede LNG-a, mi smo rekli DA, dali smo novac iz proračuna, a dio smo dobili iz europskih fondova. Sad imamo LNG koji mnoge zemlje nemaju i još smo donijeli odluku da mu povećamo kapacitet, već postoje okolišne dozvole za dušobrižnike, a tako smo donijeli i odluku o izgradnji plinovoda. Nastavit ćemo s naporima u suzbijanju globalnih klimatskih promjena.

Država će financirati jedan obrok svim osnovnoškolcima

Premijer Andrej Plenković najavio je da će država, uz već postojeće besplatne udžbenike, financirati i jedan obrok dnevno svim osnovnoškolcima.

- Vlada će u proračunu za iduću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama od 1. do 8. razreda, rekao je premijer u Godišnjem izvješću o radu Vlade.

Naveo je kako će to državu stajati 550 milijuna kuna, a tom mjerom će se osigurati obrok za 311 tisuća djece, od kojih je njih gotovo 80 tisuća u siromaštvu.

- Ne želimo da više bude i jedno dijete u osnovnoj školi koje zbog okolnosti u svojoj obitelji nema sredstva za obrok, poručio je Plenković.

Naglasio je i kako će se država sve napraviti da se u školama, u najvećoj mogućoj mjeri, jede hrvatska hrana.

Najavio je i izgradnju više stadiona.

- To uključuje i Maksimir i Poljud, u dogovoru s gradovima i klubovima, kazao je premijer.

Jačanje učinkovitosti pravosuđa

- Izrazito nam je važno da imamo jake i snažne institucije  i da imamo pravednije društvo, to se može samo na način da dobro pazimo na načelo trodiobe vlasti, da se osigura nesmetan rad pravosudnih tijela i policije, da se stvori kvalitetan zakonski okvir za borbu protiv korupcije, da se osigura tajnost istraga, da se ojačaju kapaciteti Uskoka i DORH-a i da im se omogući da neovisno rade te da svi znaju da nema nedodirljivih. Stoga nastavljamo raditi na jačanju učinkovitosti pravosuđa, broj neriješenih predmeta na kraju prvog polugodišta je 5 posto manji nego u istom razdoblju lani,  trajanje sudskih postupaka smo prosječno skratili za osam dana, broj neriješenih predmeta u prvom mandatu smo smanjili za 98 tisuća.

- Iskorjenjivanje korupcije jedna je od temeljnih zadaća kojoj je Vlada posvećena već šest godina. Donijeli smo novi zakon o sprječavanju sukoba interesa, izradili akcijski plan za sprječavanje korupcije, izmijenili Zakon o Vladi i ukinuli imunitet članovima Vlade za koruptivna kaznena djela. Mi se ujedno borimo i protiv nasilja, poduzeli smo dosta mjera, strože smo propisali sankcije za prekršajna i kaznena djela nasilja, revidirali smo odredbe o izricanju mjera opreza...

Plenković: Neprihvatljivo ponašanje Srbije prema hrvatskim pilotima

Plenković je prozvao Srbiju za neprihvatljivo ponašanje prema umirovljenim hrvatskim pilotima, ponovio je da je optužnica protiv njih politički motivirana i da je to za Hrvatsku nepostojeći proces.

- Nije nam prihvatljivo ponašanje Srbije kad je riječ o hrvatskim pilotima", rekao je Plenković tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća rada vlade Hrvatskom saboru.

Srbijansko tužiteljstvo tereti umirovljene hrvatske pilote za napade na srpske civile 1995. godine.

- To je prije svega politički motiviran proces i nikako ne pridonosi povjerenju, dapače. Udaljava nas jedne od drugih, rekao je premijer.

- Za hrvatske pilote, a i nas kao državu, taj proces ne postoji, ponovio je.

Položaj Hrvata u BiH


Plenković je rekao da vlada sustavno zalagala za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da se Hrvatska založila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU. Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt intervenirao je početkom listopada u Ustav Federacije BiH i izborni zakon, a premijer ističe da je hrvatska vlada tome pridonijela.

- On je jedini mogao pomoći i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno. Želimo podržati BiH u stjecanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Europskog vijeća u prosincu jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH, rekao je Plenković.

Europska komisija predložila je prošli tjedan da se BiH dodijeli status kandidata pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

- Što je bliže BiH Europskoj uniji, to će biti i bolje riješena otvorena pitanja koja imamo, dodao je premijer.

Plenković: Hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini rast će za 5,7 posto 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u utorak u Hrvatskom saboru da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini, prema Vladinim procjenama, rasti na razini od 5,7 posto što je skoro duplo bolje od onoga što su sami projicirali prije nekoliko mjeseci.

Plenković je u završnom obraćanju saborskim zastupnicima nakon podnošenja Godišnjeg izvješća o radu Vlade rekao da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini, prema vladinim procjenama, rasti za 5,7 posto.

- Bolje, skoro duplo od onoga što smo sami projicirali prije nekoliko mjeseci, istaknuo je.

Izrazio je i uvjerenje da će se gospodarska dinamika u svim segmentima koji pridonose rastu BDP-a i u četvrtom kvartalu odvijati na način kako su to omogućile mjere Vlade vrijedne 21 milijardu kuna.

Plenković je i ključnom porukom istaknuo najavu da će država financirati jedan besplatni obrok koji će država financirati za baš svu djecu od 1. do 8. razreda osnovnih škola tj. za 311.000 djece. Poručio je i da je to velika poruka uključenosti i potpore roditeljima.

Plenković se složio sa stavom Borisa Miloševića (Klub SDSS-a) koji je pozdravio najavu te mjere i ocijenio da će to dobro djelovati na psihološki razvoj djece jer će sva djeca dobiti obrok i među njima neće biti razlike.

- Mislim da će to biti jako dobro, osobito nakon besplatnih udžbenika. Sada i jedan besplatan obrok, a jako se puno napravilo i da se ide i prema tome da bude besplatan prijevoz, poručio je, uz ostalo, premijer.

Osvrćući se na ocjene i oporbe i vladajućih da je obnova od potresa spora, Plenković je istaknuo važnost ubrzanja obnove nakon potresa u Zagrebu i na Banovini.

- To je sigurno prostor gdje možemo napraviti puno veće iskorake nego što je to do sada. S obzirom na dinamiku koja se pripremala očekujem da se to i realizira u mjesecima koji su pred nama, kazao je.

Vezano se zastupničke stavove vezane uz reformu zdravstva, smatra da su dva zakona koje je pripremilo Ministarstvo zdravstva i koje će ići u javno savjetovanje kvalitetna i ozbiljna reforma koja će omogućiti da se na tom području naprave iskoraci koje su nastojali i definirati kao ciljeve u programu vlade.

Naveo je i da mu je ministar zdravstva Vili Beroš javio kako se čeka termin novih pregovora između slovenske i hrvatske strane vezano uz sporazum koji bi trebao regulirati pitanje zdravstvene zaštite naših sugrađana koji žive na zapadu Istarske županije.

Time je odgovorio na primjedbu Katarine Nemet (Klub IDS-a) koja smatra da Vlada nije dovoljno učinila za zdravstveni standard stanovnika dijela Istarske županije. Pozvala je i da se prihvati inicijativu Istarske županije za sklapanje bilateralnog sporazuma o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji između Hrvatske i Slovenije, čime bi se omogućilo liječenje hitnih pacijenata sjeverozapadne Istre u bolnici u Izoli.

S druge strane, Plenković je izrazio zadovoljstvo novom bolnicom u Puli koja je, kako je rekao, svojim kapacitetima, ljudima i opremom, digla razinu zdravstvene zaštite za sve koji žive u Istri.

Govoreći o minimalnoj plaći, Plenković je najavio i da će idućeg tjedna povećati minimalnu plaću na 700 eura, što je oko 4220 kuna neto.

- To znači da idemo praktički dvije godine ranije do ostvarenja cilja kojeg smo zacrtali a to je bilo 4.250 kuna minimalna plaća do kraja mandata, kazao je.

Istaknuo je i da im je ambicija da prosječnu plaću dignu na 8.200 kn tj. 1088 eura do kraja mandata, što je važno u kontekstu inflatornih pritisaka, rasta cijena energenata i hrane.

Osvrćući se na bojkot dijela oporbe koja nije saslušala u sabornici to Izvješće, Plenković je rekao da smo u vrlo polariziranom kontekstu političkog života u zemlji. Zahvalivši svim oporbenim zastupnicima koji su ostali, naglasio je da su time time poslali važnu poruku, a oni koji nisu bili su paralelno pokazali čime se bave, što im je bitno i koji su im prioriteti.

- Na kraju kada se sve to slegne, pokazali su domete, doseg i u konačnici konkretan doprinos hrvatskim građanima, gospodarstvu i društvu koji je doslovno ravan - nuli, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!