Plenković: Novim Zakonom o obnovi cilj je ubrzati i racionalizirati procedure

26.01.2023.

Zadnja izmjena 13:28

Autor: HRT/T.D.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Održana je sjednica Vlade RH na kojoj je premijer Andrej Plenković komentirao aktualna politička zbivanja te govorio o obnovi za koju kaže kako je važno učiniti novi propulzivniji okvir koji će pridonijeti bržem procesu obnove.

Andrej Plenković otvorio je sjednicu zahvalom ministru Medvedu na organizaciji VRO Maslenica i iskazao zahvalu svim poginulim braniteljima, pripadnicima vojske i policije koji su dali život za slobodu Hrvatske. Osvrnuo se na proces obnove gdje je u javnom savjetovanju praktički novi zakon o obnovi. 


- S obzirom na to da je u puno članaka bio spominjan i Fond za obnovu Grada Zagreba pa iz nomotehničkih razloga, ali i ubrzanja procedure, priprema se novi Zakon o obnovi koji ima za cilj ubrzati i racionalizirati procedure integracijom Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu i Fonda za obnovu Grada Zagreba. Važno je učiniti novi propulzivniji okvir koji će zasigurno doprinijeti bržem procesu obnove, rekao je premijer.

"Grubi pokušaj manipulacije dijela oporbe" 

Govorio je i o Zakonu o pomorskom dobru, za koji kaže da je grubi pokušaj manipulacije dijela oporbe.

- Riječ je o zakonu koji se donosi da bi se uredilo sve ono što je dobro. Riječ je o čitavom kontekstu izmjena koje se odnose na pomorstvo i nema nikakvih ograđivanja plaža i reduciranja prava građana. Uvodi se red i daju se veće ovlasti lokalnoj upravi i cijeli postupak će biti transparentan. To je tako kad svi ti akteri izbjegnu glasati za pomoć Ukrajini, dati solidarnost u teškim trenucima, nego praktički podržavaju agresiju Putinovog režima na Ukrajinu. Onda se nastoje sakriti iza ovakvih lažnih tema koje ne postoje. Jedno i drugo je čisti poraz za oporbu, rekao je.

"Vlada vodi jasnu proeuropsku politiku"

Premijer Plenković naglasio je da dok neki imaju skepse prema Europi i europeizaciji Hrvatske prema najvišim standardima, Vlada vodi jasnu proeuropsku politiku, kod svih ključnih tema ostvaruje strateške iskorake. 

- Ispravna politika o Schengenu, euru, solidarnosti s Ukrajinom, za razliku od ovih koji ne pridonose i ne govore istinite informacije kod strateški glasanja te glasaju krivo, istaknuo je.

Čestitao je Borjani Krišto i novom sastavu Vijeća ministara u BiH. 

Rekao je kako je održan kvalitetan susret s kardinalom Bozanićem vezano za proces obnove zagrebačke katedrale i drugih sakralnih objekata.

- Cijeli proces ide dobro, ubrzao se i funkcionira, dodao je.

"Podržavamo napore za demokratizaciju u Bjelorusiji"

Rekao je kako je jutros održan sastanak sa čelnicom bjeloruske oporbe u inozemstvu Svetlanom Tihanovski koja je u posjetu Hrvatskoj.

- Izrazili smo potporu i solidarnost te podržavamo napore za demokratizaciju u Bjelorusiji, dodao je Plenković.Sjećanje na žrtve holokausta

Plenković je poručio da ovogodišnja tema obilježavanja sjećanja na žrtve holokausta - dom i pripadanje, podsjeća na odgovornost osiguravanja osjećaja doma i pripadnosti za sve građane te suprotstavljanja govoru mržnje.

- Ta tema naglašava humanost žrtava holokausta, čiji je identitet bio oduzet od počinitelja genocida u ime ideologije koja je ostavila duboku ranu na tlu Europe, kazao je Plenković.

Od 1. ožujka Hrvatska će predsjedati Međunarodnim savezom za sjećanje na žrtve Holokausta (IHRA), nevladinim tijelom koje ima 35 država članica i 10 država promatrača.

- Ove godine predstavit ćemo temu jačanja obrazovanja, istraživanja i kulture sjećanja na Holokaust, najavio je premijer.

Podsjetio je da je ovog tjedna u Osijeku odano priznanje dr. Kamilu Firingeru, 130. hrvatskom Pravedniku među narodima, koji je riskirao vlastiti život kako bi spasio sugrađane židovske vjere, Margitu Fischer te njezinu djecu Lelju i Darka


Milijun eura za 50 generatora u školama i bolnicama u Ukrajini

Hrvatska će s milijun eura pridonijeti Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za žurne potrebe obnove energetske infrastrukture Ukrajine, odnosno za nabavu 50 generatora za škole i bolnice u Ukrajini, odlučila je Vlada na sjednici.

Donacijom će se bolnice i škole opskrbiti generatorima snage 100 KW, čime će se omogućiti kontinuirani rad ključnih objekata.

- Tim doprinosom, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Hrvatska se pridružuje europskoj i globalnoj inicijativi za donaciju generatora i transformatora kako bi se pomoglo Ukrajincima u zimskim mjesecima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!