Svetlana Tihanovska za HRT o uključivanju Bjelorusije u rat u Ukrajini

26.01.2023.

Zadnja izmjena 20:00

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/R.S.

Svetlana Tihanovska

Svetlana Tihanovska

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Svetlana Tihanovska, čelnica bjeloruske oporbe u inozemstvu, u službenom je posjetu Hrvatskoj.

Prije posjeta Saboru Tihanovska se sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem i u Banskim dvorima upisala u Zlatnu knjigu.


Galerija
Svetlana Tihanovska i Andrej Plenković, Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Svetlana Tihanovska i Andrej Plenković, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Radni dan posjeta započela je sastankom s Gordanom Grlićem Radmanom. Glavne teme bile su agresija Rusije na Ukrajinu i situacija u Bjelorusiji. Ministar Radman osudio je svako djelovanje Rusije preko Bjelorusije na Ukrajinu. Rekao je da Republika Hrvatska zajedno s europskim partnerima podržava težnju bjeloruskog naroda za vladavinom prava, demokracijom i pravednim izborima.

Osudio je politički progon Tihanovske. Ona je bila glavna kandidatkinja oporbe na predsjedničkim izborima 2020. koje je Zapad ocijenio namještenima. Nakon izbora izbili su veliki prosvjedi koje je aktualni predsjednik Lukašenko, inače na vlasti od 1994., ugušio silom.

Kao jedan od glavnih organizatora prosvjeda, Tihanovska je napustila zemlju i u Litvi osnovala vladu u egzilu. Sada joj se u Bjelorusiji sudi. U odsutnosti je optužena za veleizdaju s ciljem protuustavnog preuzimanja vlasti. To suđenje nazvala je farsom. 

Većina Bjelorusa protivi se ruskoj agresiji na Ukrajinu, smatra Tihanovska, pa trenutačna situacija odgovara Putinu i Lukašenku. Naime, sudjelovanje bjeloruskih snaga u ratu dodatno bi destabiliziralo situaciju u Bjelorusiji, a Rusija se ovako slobodno koristi bjeloruskim teritorijem i infrastrukturom za invaziju.

- Lukašenko se ponaša kao marioneta, kao Putinov vazal, i spreman je ispuniti njegove naredbe. Ali Lukašenko zna da bjeloruski vojnici ne žele poginuti ni ubijati zbog ambicija dvojice uzurpatora, naglasila je.

Čelnica bjeloruske oporbe dala je intervju za emisiju HRT-a Agenda svijet. Evo što je rekla o mogućem uključivanju i Bjelorusije u agresiji na Ukrajinu.

- Lukašenkov režim potpuno je na strani Kremlja, Lukašenko ispunjava sve Putinove naredbe, mora pokazivati lojalnost jer je Putin njega podupirao 2020. nakon demokratskog narodnog ustanka u našoj zemlji. No, 86% Bjelorusa protivi se sudjelovanju naših trupa u ovom ratu. Bjeloruski narod potpuno je na strani Ukrajinaca, podupiremo ih koliko možemo u trenutačnoj situaciji. Mislim da je invazija bjeloruskih trupa gotovo nemoguća. Naša vojska nije za taj rat, naši vojnici ne žele ubijati niti biti ubijeni. No, našu zemlju, našu infrastrukturu ruske trupe mogu iskoristiti u svakom trenutku, poručila je.

Nakon sastanaka s predstavnicima državnog vrha čelnica bjeloruske oporbe položila je vijenac kod Spomenika domovini, a posjet završava predavanjem u Hrvatskoj akademskoj zajednici.

Galerija
Svetlana Tihanovska i Gordan Grlić Radman , Foto: Matija Habljak /PIXSELL
Svetlana Tihanovska i Gordan Grlić Radman , Foto: Matija Habljak /PIXSELL

Grlić Radman: Računajte na podršku Hrvatske


- Veselimo se daljnjoj suradnji i možete računati na podršku Hrvatske vašim demokratskim naporima, kazao je Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tihanovskom.


Tihanovska: Od Hrvata možemo mnogo naučiti


Tihanovska je zahvalila na podršci demokratskoj Bjelorusiji. Poručila je kako je potrebno razlikovati bjeloruski narod od režima, dodajući kako je vlast odgovorna za to što se Rusija koristi bjeloruskim teritorijem u ratu protiv Ukrajine iako se stanovništvo tomu protivi.


Smatra da Hrvati i Bjelorusi dijele borbu za neovisnost protiv diktature.


Možemo mnogo naučiti od Hrvata, kazala je.


Naglasila je kako je važno da Hrvatska izdaje vize bjeloruskim državljanima jer je Bjelorusija postala veliki zatvor i važno je da ljudi imaju priliku napustiti zemlju i nastaviti svoju borbu.


Bjeloruski partizani


S Grlićem Radmanom razgovarala je o stipendijama za studente, pomoći bjeloruskoj dijaspori, jačanju Lukašenkove izolacije te o tome kako pomoći bjeloruskim partizanima i dobrovoljcima, kazala je Tihanovska.


Na pitanje novinara da objasni na što konkretno misli, Tihanovska je kazala kako su bjeloruski partizani sudjelovali u sabotažama željeznica na početku invazije na Ukrajinu te su usporavali protok ruskih postrojbi.


Trenutačno pak pozorno prate kretanje ruskih snaga i opreme i pružaju informacije ukrajinskim prijateljima. Što se tiče pomoći, rekla je da se to odnosi na tehničku pomoć, podršku obiteljima.

- Situacija u Bjelorusiji visoko je na listi prioriteta Europske unije. A iskoristit ću i ovu priliku i ponovno osuditi progon koji je pokrenut protiv gospođe Tihanovske te izraziti zabrinutost nepoštovanjem ljudskih prava i slobode govora u Bjelorusiji, rekao je Gordan Grlić Radman. 


- Zahvalila sam ministru na aktivnoj potpori demokratskoj Bjelorusiji u Europskoj uniji, Vijeću Europe i OESS-u. Također, zahvalila sam mu na potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini. Hrvatska potpora iznimno je važna za naše dvije države i drago mi je što je Hrvatska preuzela aktivnu ulogu u međunarodnoj politici, istaknula je Tihanovska. 

Tihanovska se sastala i s Odborom za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, a nakon toga i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Svetlana Tihanovska i Gordan Jandroković

Svetlana Tihanovska i Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Jandroković podržao Tihanovsku u borbi za demokratske vrijednosti

Predsjednik Sabora primio je Tihanovsku i podržao je u borbi za demokratske vrijednosti i slobodne izbore, priopćio je Sabor.

Tihanovska je izvijestila Jandrokovića o aktivnostima Koordinacijskog vijeća koje Europski parlament priznaje predstavnikom bjeloruske oporbe, kao i o aktivnostima Ujedinjene prijelazne vlade na čijem je čelu.

- Svjesna kako globalnu pozornost trenutno zaokuplja rat u Ukrajini, pozvala je da se ne gubi iz vida stanje ljudskih prava, institucionalna represija i potpuni izostanak političkog pluralizma u Bjelorusiji, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!