11:51 / 06.12.2019.

Autor: M.Š./HRT

Sjednica Vlade u Krapinsko-zagorskoj županiji

-

-

Foto: - / -

Financijska težina odluka s današnje sjednice Vlade iznosi 3 milijarde i 683 milijuna kuna za strateški razvoj Krapinsko-zagorske županije.
Na svečanoj sjednici Vlade koja se danas održala u Krapini, gdje se ujedno obilježava dan grada, premijer Andrej Plenković istaknuo je da financijska težina odluka  s današnje sjednice Vlade iznosi 3 milijarde i 683 milijuna kuna za strateški razvoj Krapinsko-zagorske županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom je uvodnom govoru naime rekao kako će financijska težina ove današnje sjednice i samih odluka Vlade biti tri milijarde i 602 milijuna kuna, dok će ugovori i odluke koji će se potpisati ili uručiti nakon sjednice iznositi još 81 milijun.

- Sve skupa tri milijarde i 683 milijuna kuna zajedničkih projekata za Krapinsko-zagorsku županiju. To je važna poruka ravnomjernog regionalnog razvoja i suradnje između Vlade i jedinica lokalne i područne samouprave. Čitao sam podatke i vidim da većina gradova, županija i općina nakon naše reforme financiranja lokalne i područne samouprave ima osjetno veće prihode. To vas čini, ja bih rekao, vrlo snažnim akterima za realizaciju vaših političkih prioriteta i programa i na tom tragu ćemo nastaviti našu suradnju, poručio je nazočnima.

Naglasio je i kako je to druga sjednica Vlade koja se održava u Krapini. Ranija je, rekao je, bila 2005. godine u svibnju.

- Dakle praktički nakon 14 godina ponovno smo ovdje u središtu Krapinsko-zagorske županije i u lijepom kulturnom središtu Hrvatske koje njeguje tradiciju kajkavštine. Obično smo ovdje tijekom vašega festivala, to je bilo prije samo tri mjeseca i zato mi je drago da ćemo danas u gradu Ljudevita Gaja imati prigodu napraviti jedan pogled u budućnost i zajednički donijeti niz odluka Vlade koje idu ka većem, bržem i kvalitetnijem razvoju i Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. Mi smo u proteklih više od tri godine zaista ostvarili odličnu suradnju sa županijom, Gradom i ostalim gradovima i općinama. Veliki broj konkretnih projekata se realizirao, od investicija u poduzetničke zone pa do realizacije europskih projekata, poslovno-tehnoloških inkubatora, niza aktivnosti u području kulture, dodao je.Prije sjednice Vlade premijer je, u povodu Dana Grada Krapine i blagdana sv. Nikole, sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Plenković je kazao kako su novim Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave u proteklim godinama omogućeni veći prihodi za županiju i većinu gradova i općina u Krapinsko-zagorskoj županiji. Rekao je da je Vlada učinila niz iskoraka da ukupna kvaliteta života u Hrvatskoj bude bolja nego prije. Tvrdi da se ti rezultati vide i po podacima značajno smanjenog broja nezaposlenih u Krapini i uopće u Zagorju, a i po povećanom broju zaposlenih.

- Vide se u zdravom gospodarskom rastu, u rastu plaća, prosječnih plaća, medijalne i minimalne plaće, rastu mirovina, dizanju investicijskog rejtinga na kreditnu razinu, pozitivnih ocjena od međunarodnih financijskih institucija, rekao je Plenković i najavio da će Vlada nastaviti s reformskim procesima, od kvalitetnijeg poslovnog okruženja, reforme državne uprave, reforme pravosuđa, reforme mirovinskog sustava do reformi za učinkovitiju apsorpciju europskih sredstava.

Zagorci dobili državno veleučilište

Podsjećajući na realizirano u proteklih godinu dana, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović izdvojio je odluku Vlade kojom su osnivačka prava nad Veleučilištem Hrvatsko zagorje prenesena na Republiku Hrvatsku.

- Zagorci su dobili državno veleučilište i mogućnost besplatnog studiranja na svojoj rodnoj grudi. Da je to bila dobra odluka govori i činjenica da je ove akademske godine upisano četiri puta više studenata nego prošle, iako je ta odluka donesena gotovo na samom izmaku upisnih rokova, kazao je Gregurović.

Najavio je dva projekta koja bi u budućnost trebala promijeniti turističko-gospodarsku sliku Krapine - revitalizaciju Šemničkih toplica te revitalizaciju brda Josipovac između nalazišta Hušnjakovo i Franjevačkog samostana s izgradnjom visećeg mosta iznad Krapine prema lokalitetu Stari grad.

Župan Željko Kolar poručio je da se samo zajedničkim promišljanjem, sa zajedničkim idejama i ljudskim potencijalima, uz pomoć institucija koje su sami u Zagorju razvili, može doći do EU projekata. Izrazio je nadu da će progovori oko nove financijske omotnice biti uspješni.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!