09:47 / 26.08.2021.

Autor: T.V./M.M./HRT/Hina

Moratorij na mjeru roditelj-odgojitelj, stradali u potresu u gradske stanove

Sjednica Gradske skupštine

Sjednica Gradske skupštine

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Veliko je zanimanje izazvala prva sjednica zagrebačke Gradske skupštine nakon ljetne stanke. U središtu pozornosti bila je odluka o ukidanju mjere "roditelj odgojitelj" i problemi sa zbrinjavanjem otpada u metropoli.

Moratorij na mjeru roditelj-odgojitelj od 6. rujna

Zastupnici Gradske skupštine donijeli su odluku da se nakon 5. rujna privremeno obustave nove prijave na mjeru novčane pomoći roditeljima-odgojiteljima, do evaluacije te mjere, čime je taj datum zadnji za prijavu, a nakon toga na snagu stupa privremena obustava. Privremena obustava mjere donesena je s 25 glasova za i 14 protiv, a skupštinska većina nije usvojila amandmane kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a te zastupnika Lovre Markovića koji su predlagali da se moratorij odgodi.


Obustava je donesena uz obrazloženje da prema posljednjoj isplati, novčanu pomoć u Zagrebu koristi 5586 roditelja-odgojitelja koji se skrbe za više od 21 tisuću djece. Iako su godišnji rashodi za provođenje navedene mjere porasli s 21 milijun kuna u 2016. godini na 440 milijuna kuna u 2020. godini, podaci Državnog zavoda za statistiku govore da je broj rođene djece u Zagrebu već niz godina stabilan - oko osam tisuća godišnje.

Oporbeni zastupnici kritizirali su donošenje obustave na tu, kako su istaknuli, demografsku mjeru, prije nego što su analizirani njezini učinci. U ime kluba HDZ-a i HSLS-a, koji je podnio amandman da se ukidanje mjere odgodi do 1. lipnja 2022. godine, zastupnik Mislav Herman kazao je da je moratorij, bez prethodne analize, nepromišljen i neodgovoran. Sve žene koje su zanijele oko 3. prosinca 2020. godine, što je bilo 4,5 mjeseci prije predizborne kampanje, na ovu se mjeru više neće moći prijaviti, ustvrdio je Herman. Dodao je da se evaluacija mjere trebala napraviti prije, a ne poslije privremene obustave te poručio da se ovom odlukom diskriminiraju njezini novi potencijalni korisnici.

Tomašević je Hermanu odgovorio da mu matematika ne stoji, jer se roditelji za tu mjeru mogu prijaviti tek šest mjeseci nakon rođenja djeteta. 

Zastupnik Igor Peternel, u ime kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste, ustvrdio je da je demografija jedan od osnovnih problema hrvatskog društva i da si ono ne može dopustiti ukidanje mjere koja, tvrdi, ima rezultat. Nakon uvođenja mjere, za treće dijete odlučilo se 28 posto više obitelji, istaknuo je dodavši da ta mjera vrednuje ženski rad, te se začudio da ju i feministkinje okupljene oko platforme Možemo! ne podržavaju.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec ponovila je da se ne radi o ukidanju mjere, već samo o privremenoj obustavi novih prijava. Privremeno obustavljamo prihvat novih korisnika za mjeru za koju ste svi govorili da je treba mijenjati. Na javnu raspravu došlo je više od 50 priloga, i većina ih smatra da mjeru treba mijenjati, kazala je Dolenec dodavši da se zaustavlja priljev novih korisnika dok se ne napravi evaluacija demografskih učinaka i dok se ne vidi je li trošak mjere razmjeran dobitku.

U gradske stanove 50-ak obitelji Zagrepčana stradalih u potresu

Jednoglasno je prihvaćen zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju građana koji su pogođeni potresom, a njome se u gradske stanove planira smjestiti 50-ak obitelji iz hostela Arena koji nemaju odgovarajući smještaj.

Dio građana pogođenih potresom bio je privremeno smješten prvo u studentski dom, a nakon toga u hostelu Arena, pojavila se potreba u cilju ostvarenja humanijih uvjeta stanovanja, da se urede uvjeti i mjerila za njihovo privremeno stambeno zbrinjavaje, kazao je v.d. pročelnik Gradskog ureda za stambeno zbrinjavanje i upravljanje imovinom Željko Matijašec.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ranije je izjavio kako se tom odlukom želi privremeno stambeno zbrinuti oko 50 obitelji smještenih u hostelu Arena i u kontejnerima.

Zaključkom se uređuje pravo na privremeno stambeno zbrinjavanje u gradskim stanovima, koje će imati vlasnici stana ili kuće, njihovi srodnika u pravoj liniji, zaštićenih najmoprimaca te članova njihovih obitelji čije su kuće ili stanovi nakon potresa 22. ožujka ili 29. prosinca 2020. dobili narančastu ili crvenu naljepnicu, odnosno oznake neuporabljivo i privremeno neuporabljivo, ako se nalaze u teškom socijalnom položaju.

Uvjet za dodjelu gradskog stana jest da ukupno prosječno mjesečno primanje u 2020. godini, ne prelazi 50% neto plaće u Zagrebu te godine. Za dodjelu prava na korištenje stanova raspisat će se javni poziv i imenovati povjerenstvo. Odluka će se donijeti na temelju bodova, a korisnici stanova najamninu će plaćati prema iznosu zaštićene najamnine ili najamnine koja je propisana za gradski stan, ovisno o visini primanja.

Zabranjen podzakup javnih površina tijekom uskrsnih i božićnih praznika

Skupštinska većina donijela je i odluku o promjeni uvjeta zakupa i korištenja površina javne namjene, kojom se ukida mogućnost podzakupa javnih površina te uvodi javni natječaj tijekom Adventa i uskršnjih praznika. Odlukom zagrebačkog gradonačelnika, sastavni dio odluke postao je i amandman kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a, prema kojemu će Povjerenstvo za dodjelu javnih površina, odbiti ponudu ako bi njezinim prihvaćenjem fizička osoba ili obrtnik stekao više od 25% lokacije odnosno mjesta koje se daje u zakup.

Odgovarajući na pitanje zastupnika, Tomašević je kazao da se ovom odlukom propisuje jasna zabrana podzakupa, što znači da će se to kontrolirati. Dodao je da jedan od velikih izazova za Advent ostaje činjenica da su organizatori programa davali u podzakup javne površine kako bi financirali svoj program, no da su neki to zlorabili.

Od sada moramo naći način kako da se dešava program, ugostitelji i obrtnici više nisu ti koji ga financiraju. To je izazov, kazao je Tomašević i najavio kako će se javni natječaj za adventske lokacije biti objavljen početkom listopada.

Skupština je izglasala zaključak prema kojemu se odobrava dodjela novčane pomoći za štete na osobnim automobilima, koji su oštećeni u potresima na javnim površinama. Novčana pomoć će se odobriti u iznosu od 20% od procijenjene štete osiguravatelja, ali ne više od 7500 kuna.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine iz redova HDZ-a, Domovinskog pokreta i Mosta uglavnom su bili nezadovoljni odgovorima koje im je dao gradonačelnik Tomislav Tomašević po pitanju ukidanja mjere roditelj-odgajatelj i gospodarenja otpadom.

HDZ-ov zastupnik Mislav Herman istaknuo je i kako nisu zadovoljni gradonačelnikovim odgovorom zašto novi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga ima ugovor o djelu, s obzirom da po njihovim saznanjima niti jedan drugi predsjednik uprave u Hrvatskoj nema takav ugovor.

Na konferenciji za novinare u pauzi sjednice Skupštine podsjetio je na HDZ-ove amandmane na mjeru roditelj-odgajatelj, jer se ne slažu s gradonačelnikovim privremenim moratorijem te traže da se ta mjera produlji do 1. lipnja 2022. godine kako bi najbolje mogla ocijeniti ili modificirati.

- Naglasili smo jučer kako ćemo tražiti od gradonačelnika da rok za mogućnost prijave produlji do 1. lipnja 2022. godine kako bi sve one zainteresirane obitelji, odnosno žene koje su ove sekunde, ovoga trenutka trudne mogle jednakopravno kako je to bilo i prije aplicirati na ovu mjeru, rekao je Herman.

Po pitanju izmjena Zakona o obnovi koji će uskoro u Sabor i koji bi trebao olakšati imovinsko-pravna pitanja zgrada za obnavu, Herman kaže kako zna da će Vlada izmijeniti svaki zakon "koji na bilo koji način koči obnovu".

Domovinski pokret ne zna gdje je Škoro

Zastupnici Domovinskog pokreta istaknuli su problem gospodarenja otpadom, kao i nezadovoljstvo odgovorom gradonačelnika na to pitanje, istaknuvši da se odluke moraju hitno donijeti.

Ukidanje mjere roditelj-odgajatelj smatraju da je donesena prebrzo bez dodatne analize. Njihovo je stajalište da tu mjeru ne treba ukinuti, već izmijeniti.

Zastupnike DP-a Slavena Dobrovića i Igora Peternela novinari su pitali znaju li gdje je njihov kolega iz kluba Miroslav Škoro te hoće li ga izbaciti iz kluba.

Odgovorili su kako se Škoro nikome nije javio zašto se nije pojavio na Skupštini te su dodali kako će stranka odlučiti što će biti s njime do idućeg zasjedanja.

O izmjenama Zakona o obnovi koji bi trebao ubrzati obnovu u Zagrebu, kazali su kako treba vidjeti detalje izmjena, ali smatraju da treba pozdraviti sve poteze koji otklanjaju prepreke u obnovi.

Most ima novi prijedlog za roditelja-odgajatelja i Advent

Mostov Marko Sladoljev ustvrdio je kako je gradonačelnik vrlo nervozno odgovarao na njihova pitanja o gospodarenju otpadom u Sesvetama.

- Fokus će nam danas biti mjera roditelj-odgajatelj, mi imamo svoj prijedlog koji ćemo prezentirati na idućoj sjednici. Na ovoj smo tražili evaluaciju dosadašnjeg stanja i projekcije za budućnost u predškolskom odgoju i obrazovanju, kazao je Sladoljev.

Mostov Lovro Marković najavio je i amandman na prijedlog o najmu javnih površina gdje se definira novi način provedbe javnih natječaja za Advent.

- Podržavamo da se to pitanje uređuje, da se na tom natječaju uzima kao najbolja ponuda ona koja je najviša iznosom, ali smatramo da mnogi tradicionalni obrti i deficitarna zanimanja ne mogu konkurirati velikim trgovcima, tražit ćemo da se za njih na barem 10 posto lokacija napravi poseban natječaj i posebni kriteriji, poručio je Marković.

Tomašević: Zaposlit ćemo dodatne odgojitelje u dječjim vrtićima

Gradonačelnik Tomašević najavio je da će se, nakon što je ove godine u dječje vrtiće upisano 500 djece više nego lani, dodatno zapošljavati treći odgojitelji kako bi se ispoštovao pedagoški standard.

Aktualni sat na sjednici Gradske skupštine obilježen je pitanjima gradonačelniku o novoj školskoj godini, kao i pitanju poštivanja pedagoškog standarda u gradskim vrtićima te problemu gospodarenja otpadom.

Na pitanje zastupnice Daniele Širinić (Zagreb je naš!) o kapacitetima vrtića u Zagrebu, Tomašević je kazao da će zbog činjenice da je ove godine u gradske vrtiće upisano 500 djece više nego prošle grad zaposliti dodatne odgojitelje.

- Uz napore Gradskog ureda za obrazovanje, unatoč tome što je bilo 200 zahtjeva za upis djece više ove godine u odnosu na prošlu, upisano je 500 djece više nego prošle godine, rekao je i dodao da će grad ići u zapošljavanje takozvanog trećeg odgojitelja po skupinama u dječjim vrtićima.

Kao srednjoročno rješenje najavio je izgradnju šest vrtića koji su u fazi javne nabave ili ishođenja građevinske dozvole, poput onih u Svetoj Klari i Sesvetskom Kraljevcu, a kao dugoročno planirana je izgradnja novih vrtića sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Odgovarajući nezavisnom zastupniku Renatu Peteku gradonačelnik je kazao kako će vrlo brzo biti riješena procedura za odabir pomoćnika u nastavi, pa će grad ukupno u osnovnim i srednjim školama angažirati njih 925, a radi se na njihovoj obuci.

U odgovoru na pitanje kako će moratorij na mjeru roditelj-odgojitelj utjecati na pedagoški standard u vrtićima, Tomašević je kazao da se za plaće odgojitelja mjesečno izdvaja 60 milijuna kuna, a za oko 5600 korisnika mjere roditelj-odgojitelj mjesečno ide oko 43 milijuna kuna.

Vuković i Samodol zaposleni na ugovor o pravima i obvezama

HDZ-ovog zastupnika Maria Župana zanimalo je koju vrstu ugovora imaju članovi Uprave Zagrebačkog holdinga te je li riječ o ugovoru o djelu, na što je Tomašević odgovorio da su predsjednik Uprave Nikola Vuković i član Ante Samodol zaposleni temeljem "ugovora o pravima i obvezama".

Zastupnik Trpimir Goluža ocijenio je da proklamirana zelena politika Sesvetama donosi novi glomazni otpad, upozorivši na problem Kožare u naselju Soblinec. Tomašević je ponovio da je skladištenje glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu samo privremeno rješenje.

- Firma postoji u Sesvetskom Kraljevcu godinama, desetljećima. Ono što smo mi napravili jest da samo privremeno skladištenje dok ne uspostavimo sustav sa svim dozvolama i drobilicom, istaknuo je te poručio da neće tolerirati bilo kakvo kršenje ekoloških propisa.

- Ako to možemo spriječiti, spriječit ćemo, ustvrdio je Tomašević i dodao da grad nema inspekcijsku nadležnost, već se kršenjem ekoloških propisa moraju baviti državne institucije.

HRT-ov novinar Borko Brunović u podnevnom Dnevniku izvijestio je da je na dnevni red sjednice po hitnom postupku stavljena točka - zbrinjavanje građana pogođenih potresom. Prema prijedlogu 50-ak obitelji koje već godinu i pol žive u hostelu Arena ili u kontejnerima dobit će smještaj u gradskim stanovima. Konkretan broj znat će se nakon završetka natječaja na kojem će se mjeriti socijalni kriteriji.

Jedna od najzanimljivijih točka je stanje otpada u gradu Zagrebu. Oporba je kritična i kaže da gradonačelnik Tomislav Tomašević ne pokazuje viziju i rješenja koja je obećavao dok je bio u oporbi.

- Nema dvojbe da je zagrebački sustav gospodarenja otpadom u krizi, kazao je Slaven Dobrović (DP), istaknuvši da mu je na pitanje koje je gradonačelniku Tomaševiću uputio u srpnju stigao tek načelan odgovor da će gradska vlast detaljno ispitati mogućnosti donošenja što kvalitetnijih odluka za Zagreb.

- Ovo je jedna načelna razina i mislim da nije dopustiva za nekoga tko je na poziciji 80 dana, kazao je i naglasio da bi izvješće o stanju u gospodarenju otpadom kao hitna tema trebala biti i poguranac novoj gradskoj vlasti da ostvari svoj program.

Zastupnici su, uz taj, prihvatili i ostale prijedloge, pa će se po hitnom postupku na sjednici Skupštine naći i onaj SDP-a o inkluzivnom obrazovanju osoba s posebnim potrebama, prijedlozi o ujednačavanju rokova za stipendije koje daje Grad, kao i prijedlog o privremenom stambenom zbrinjavanju građana pogođenih potresom.

Prihvaćen je prijedlog Kluba zastupnika Mosta da se provede rasprava o potrebi provođenja financijske revizije za Dječju bolnicu Srebrnjak.

- S određenim zakašnjenjem smo dobili izvješće gradonačelnika o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Vidimo da je došlo do velikih financijskih dubioza u poslovanju te bolnice koje iznose preko 70-ak milijuna kuna. Nužno je promptno reagirati i poslati financijsku reviziju u tu ustanovu, rekao je 'mostovac' Trpimir Goluža.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da nema problema s uvrštenjem svih predloženih točaka na dnevni red.

- Ja se ne sjećam, dok sam bio oporbeni zastupnik, da je ikada vladajuća većina pustila neki prijedlog koji sam uputio po hitnom postupku na dnevni red, uopće da se o njemu raspravlja. No, u duhu da imamo čak 12 točaka po hitnom postupku i od strane vladajućih i od strane oporbe nemam nikakvog problema da se sve točke uvrste na dnevni red, kazao je.

Izvješće o planu mjera i programa unaprjeđenja sustava potpore inkluzivnom obrazovanju

Skupština je, na prijedlog Kluba zastupnika SDP-a, izglasala da joj Grad Zagreb u roku od 90 dana podnese izvješće o planu mjera i programa unaprjeđenja sustava potpore inkluzivnom obrazovanju te da po potrebi za njegovu realizaciju osiguraju potrebna sredstva u prijedlogu gradskog proračuna za 2022. godinu.

Nezavisni zastupnik Renato Petek u ime kluba je kazao da u vrtićima te osnovnim i srednjim školama ima 15 tisuća djece u okviru obrazovne inkluzije, koja obuhvaća djecu s teškoćama, ali i darovitu djecu. Potrebe odgojno-obrazovne inkluzije sve su veće i trebamo ih unaprijediti, poručio je Petek.

Od 47 zastupnika, na sjednici je prisutno njih 39.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!