HDZ kritizira Tomaševića, SDP odgovara: Problemi su naslijeđeni

25.08.2021.

11:39

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/B.A./HRT

Mislav Herman i Joško Klisović

Mislav Herman i Joško Klisović

Foto: Dnevnik / HRT

Uoči sutrašnje sjednice zagrebačke gradske skupštine, niz vijećnika obratio se novinarima. Kako je u podnevnom Dnevniku javio Borko Brunović, na sutrašnjoj sjednici očekuje se žustra rasprava, i to oko dvije točke dnevnog reda.

Gradska vlast stavlja moratorij na mjeru roditelj odgojitelj, što znači da se od 6. rujna više neće moći aplicirati novi korisnici. HDZ je poprilično kritičan, traži da se ta mjera produlji najmanje do lipnja 2022. i da se analiziraju njezini učinci, dok vladajući odgovaraju da mjera nije polučila željene rezultate, da nije porastao broj novorođene djece u Zagrebu, a da godišnje košta 450 milijuna kuna.


Neslaganje postoji i oko pitanja otpada. HDZ kritizira gradonačelnika Tomislava Tomaševića, kažu da je nastavio sa starim modelom, slično kao pokojni gradonačelnik Milan Bandić, da nema viziju i da dogovara poslove mimo natječaja, "ispod stola". Tomaševićev koalicijski partner SDP odgovara - većina tih problema je naslijeđena, potrebno je dugo razdoblje da se riješe problemi koji su nastajali 10-ak, pa i 20 godina, i kažu da će cjeloviti sustav gospodarenja otpadom trebati dugo rješavati.

- Želimo da nam gradonačelnik iznese svoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove jer svi ćemo se sjetiti kako je njihova bitka za Zagreb započela 2017. godine, u stilu vojnika s Iwo Jime zapiknuli su zastavu na brdo glomaznog otpada na Jakuševcu i najavili njegovu sanaciju, njegovo zatvaranje, rekao je Mislav Herman, gradski zastupnik HDZ-a.


- Mi smo potpuno svjesni da Zagrebu treba jedan cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Očekujemo od gradonačelnika da ga prezentira. U isto vrijeme znamo da ne smijemo dozvoliti da se gradske ulice pretvore u smetlište, rekao je Joško Klisović, predsjednik skupštine grada Zagreba (SDP).

- Od 2016., kada je uvedena mjera, na žalost, broj novorođene djece nije značajnije porastao, svih ovih godina se kreće oko 8000 novorođene djece. Također, mjera nije utjecala na broj obitelji koje su se iselile, rekla je zastupnica Davorka Moslavac Forjan (SDP).

- Napravi rebalans proračuna, da vidimo financijsku sliku grada Zagreba, a onda možemo razgovarati o bilo kojoj mjeri i odluci oko ukidanja. Ovako kad nemamo financijsku situaciju, netko je rekao, imamo novaca ili nemamo, ne možemo tako razgovarati, rekao je zastupnik Mario Župan (HDZ).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!