Škole i fakulteti imaju još nekoliko pitanja za Stožer

12.11.2021.

19:33

Autor: Sunčica Findak/Dominique Bratović Vela/Dnevnik/P.F./HRT

Škola u vrijeme pandemije

Škola u vrijeme pandemije

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Uoči 16. studenog škole i fakulteti su s nestrpljenjem čekali odluku stožera i upute na koga će se što odnositi. Iako je sve više manje jasno, ostalo je još nekoliko pitanja i očekuju odgovore do utorka.

Za ravnatelja zagrebačke osnovne škole sve je jasno nakon uputa Stožera. Tehničko osoblje od utorka će provjeravati COVID potvrde zaposlenika na ulazu u školu.

- I to putem aplikacije sa službenog mobitela mi ćemo te COVID potvrde ažurirati i staviti u tablicu tako da se ne trebaju provjeravati svaki dan i vidjeti do kada vrijede i voditi evidenciju, objasnio je Tomislav Milek, ravnatelj OŠ Lovre pl. Matačića Zagreb. 

I u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sve je spremno za provjeru COVID potvrda i za zaposlenike i korisnike. No, boravak u knjižnici bit će malo skraćen.

- Za večernji rad moći će doći do 21.30. Znači ne mogu ulaziti i izlaziti do ponoći jer nećemo moći inače organizirati provjeru potvrda, objasnila je Ivanka Stričević, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

I za one koji zbog zdravstvenih razloga neće moći nositi masku imaju rješenje.

- Izolirane sobe za rad, tzv. sobice za studijski rad, dodala je Stričević.

Na jednom od najvećih fakulteta, Filozofskom u Zagrebu, koji ima oko 7000 studenata i 700 zaposlenih, smatrali su da je prekomplicirano svakodnevno provjeravati COVID potvrde.

- Zato sam odlučio u suglasju sa sindikatom da ćemo iduća dva tjedna imati nastavu isključivo online, a da će sve ostalo raditi uživo, rekao je Miljenko Jurković, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 Sindikat učitelja ima nekoliko pitanja vezano za sigurnosne mjere koje propisuje Stožer.

- Što je sa zaposlenima koji rade u više škola da bi ispunili normu? Tko će provoditi nadzor jer i mnogi ravnatelji nisu cijepljeni pa hoće li poslodavac odgovarati sam za sebe?, pita Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

A kad je riječ o cijepljenju, ministar je jasan.

- Bit će osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje što je sigurno jedno od važnih analiza sustava, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

- Kako će zaposlenik koji radi na otoku koji nema mogućnost testiranja to provesti?, pita nadalje Šprem.

No, postoje u sustavu i oni koji će u škole i na fakultete moći bez provjere COVID statusa.

- Na studente prilikom boravka u prostorijama visokoškolskih ustanova, ako fakultet ne odluči drugačije, na učenike prilikom boravka u školi, na osobe mlađe od 16 godina, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Za sve nedoumice vezane za one zaposlene koji se ne žele cijepiti, ili neće imati potvrdu, a moglo bi biti problema, ravnatelj Milek kaže:

Svi ravnatelji bi se trebali posavjetovati sa odvjetnicima, sa stručnjacima, mi smo ravnatelji - ja sam geograf, kolega je likovnjak, i nismo pravnici. 

No, imamo mi i resorno Ministarstvo, pa će do utorka vjerojatno sve dvojbe biti riješene. Bar se tomu nadaju svi u sustavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!