Škole pred izazovima: cijene obroka, kako osigurati grijanje...

27.08.2022.

07:00

Autor: Sanja Kos-Bojanić, Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/HRT

Nova školska godina

Nova školska godina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nova školska godina počinje 5. rujna. Nakon što su se škole nosile s problemom rada u vrijeme pandemije - sada su pred novim izazovima. Kako osigurati grijanje i kolika će mu biti cijena, može li cijena školski obrok ostati ista.... Na prvom službenom sastanku koprivničko križevački župan o tome je razgovarao s ravnateljima osnovnih škola kojima je županija osnivač.

Školsko zvono za početak nove godine samo što se nije oglasilo, a sve je više pitanja i nepoznanica. Hoće li biti grijanja, kolika će mu biti cijena, kako osigurati školski obrok u vrijeme kad hrana svakodnevno poskupljuje. 


- Imamo problema s tim cijenama pošto smo u ovom projektu svi u školi svi pri stolu, tu nam nedostaje sredstava jer su ugovoreni jedni iznosi. Međutim, sve je poskupjelo, više nas košta obrok nego što realno dobivamo, kaže ravnatelj OŠ Legrad Dragutin Marcinjaš.


Na početku školske godine cijena dnevnog obroka za učenike bit će 7 kuna - kao i do sada. Ali cijene plina, na koji se grije većina škola u Koprivničko-križevačkoj županiji, nisu iste pa se u virovskoj školi već pripremaju na niže temperature u razredima. 


- Svi bismo mi hodali zimi kratkih rukava, to se ne radi, o tome moramo poučavati svoju djecu, roditelje i neke kolege, jer čim temperatura padne na 21, odmah svi kažu - malo je friško u školi. Nije friško, poručuje ravnateljica OŠ Virje Marica Cik.


Osnivači škola, županije, znaju da će biti povećan iznos koji će za grijanje dobiti od države. Koliko točno, još nije poznato. 


- Grijanja i struje mora biti u školi ako hoćemo da škola funkcionira, pa nećemo možda izgraditi nekakvi aneks te škole ili ići u neku investiciju u koju smo planirali ići jednostavno će se prenamijeniti sredstva u ono što je nužno, koprivničko-križevački župan Darko Koren.


Što će biti prioriteti, pokazat će već prvi zimski mjeseci. Za sada je najvažnije da učenici prvih razreda osnovnih škola, njih 960 u Koprivničko-križevačkoj županiji, sigurno stignu u školu. Zbog toga je i ove godine Županijska uprava za ceste za sve njih osigurala reflektirajuće prsluke. Pozivaju djecu da ih nose, a vozače da budu još oprezniji u prometu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!