Sa strepnjom ulazimo u novu nastavnu godinu

24.08.2022.

19:15

Autor: Dominique Bratović-Vela/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sa strepnjom ulazimo u novu nastavnu godinu

Sa strepnjom ulazimo u novu nastavnu godinu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Već mjesecima računi rastu i u vrtićima i školama. Njihovi su osnivači jedinice lokalne samouprave, općine, gradovi i županije pa se troškovi plaćaju iz decentraliziranih sredstava namijenjenih za tu svrhu u lokalnim proračunima. No, nove - više ponude oprskbljivača energijom, previsoke su za većinu lokalnih proračuna. Svi očekuju pomoć Vlade.

Učionice su još prazne, kotlovnice na minimumu snage, ali bjelovarski su se ravnatelji već neugodno šokirali novom i to jedinom ponudom cijene grijanja.

- Prošle godine sezona grijanja koštala je 140.000 kuna, ove godine 220.000 kuna. Cijene su s PDV-om, a nova ponuda za istu kubikažu je milijun 400 tisuća kuna s PDV-om, rekla je Martina Supančić, ravnateljica I. osnovne škole Bjelovar.

Do 1. rujna moraju odlučiti - potpisati novu ponudu ili ostati bez grijanja.

Kako epidemioloških mjera nema, pokušat će uštedjeti povratkom u jednu smjenu, ali što sa sportskom dvoranom, pita se ravnateljica.

- Ako dvoranu potpuno zatvorimo to znači da sva djeca iz grada Bjelovara, ima puno klubova koji tu treniraju, više neće moći trenirati, ističe ravnateljica Supančić.

Drugo rješenje predlaže bjelovarski gradonačelnik.

- Vama ušteda od 4-5 stupnjeva Celzijeva u učionici znači uštedu od 6-7-8 milijuna kuna, to su ogromne stvari, rekao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

A župan ne bježi ni od nastave na daljinu.

No, djeca nastavu počinju u školama i u njima se neće prehlađivati, ističe ministar obrazovanja.

- Djeci ne smije i ne može biti hladno u prostorijama, međutim, da se određene mjere uštede mogu raditi i vjerojatno da će biti potrebno možda donijeti neke preporuke oko toga kako se ponašati, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Preporuke očekuju i u gradu Zagrebu, jer eko patrole u 60 godina staroj školi Trnsko neće biti dovoljne za velike uštede struje i grijanja.

- Oko 40.000-50.000 kuna u siječnju i veljači, što se tiče grijanja toplane, a potrošnja struje bila između 7-9.000 kuna, kaže Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko, Zagreb.

Tko može, povećane račune plaća novcem od iznajmljivanja školskog prostora. Tko prostora nema, čeka na uplate iz gradskog ureda za obrazovanje.

- Gradski ured nam jako kasni, jučer ili danas je sjela energija, prehrana i materijalni troškovi za travanj, a sad je kolovoz. Mi imamo devet boravaka, to je 250 djece koji su u školi od 7-17. Kada dođe zima njima baš neće bit ugodno ako se smanje temperature, rekla je Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ante Kovačića, Zagreb.

Jedva smo dočekali ukidanje epidemioloških mjera, čujemo u školama, a sada ponovno sa strepnjom ulazimo u novu nastavnu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!