Tucaković: Ove godine čak 71 posto požara više nego lani

19.08.2022.

09:49

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Slavko Tucaković

Slavko Tucaković

Foto: Studio 4 / HRT

Ove godine imamo čak 71 posto požara više u odnosu na prošlu godinu, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković jutros u intervjuu za HTV-ovu emisiju Studio 4.

Požari haraju Europom, ali i ostalim kontinentima. žrtve se broje u desecima, šteta je ogromna. Suše i vrućine nije pošteđena ni naša zemlja, posebno priobalje od Istre do dubrovačkog područja. Vatrogasci su pod ogromnim opterećenjem i na izmaku snaga. Srećom, veliku pomoć pružaju im zračne snage.


Tucaković je rekao da je tijekom jučerašnjeg dana bilo 40 požara te da je jutros stanje dobro, stabilno, mirno i pod kontrolom.


Rekao je da je ova godina dosta iscrpljujuća, s velikim brojem požara i dugotrajnom sušom.


- Ove godine imamo čak 71 posto požara više u odnosu na prošlu godinu, a što se tiče opožarene površine, ona je čak za 170 posto veća, rekao je Tucaković.


Naveo je i da niti jedan dan u zadnjih mjesec dana nije bilo ispod 30 požara na otvorenom požaru - jedan dan zabilježeno je čak 84 požara. Svi su vrlo brzo stavljeni pod kontrolu, dodao je.

Vatrogasci nailaze i na zaostale mine


Tucaković je rekao da su ove godine imali i jednog smrtno stradalog vatrogasca, kao i jednog civila na Hvaru. Stoga je pozvao građane da se ne približavaju požaru te da se drže uputa.


Istaknuo je i da vatrogasci nailaze na zaostale mine.

Upitan treba li na kraju sezone tražiti nečiju odgovornost vezano za probleme s isporukama s popravka kanadera i air tractora, Tucaković je odgovorio da može reći samo da će se izvršiti analiza kompletnih intervencija, da će sve staviti na papir i već sada se pripremati za sljedeću sezonu.

Odgovarajući na pitanje o podmetanju požara, Tucaković je rekao da potpaljivanja sigurno ima, dodajući da policija jako dobro radi svoj posao te da je i ove godine otkriven veliki broj počinitelja.

Tucaković je istaknuo i da je Hrvatska ove godine ostvarila povijesni uspjeh na vatrogasnoj olimpijadi u Celju, s dva zlata, jednim srebrom i dvije bronce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!