22:08 / 28.08.2020.

Autor: Hina

Slavonski Brod: Stožer očekuje pogoršanje sitacije i najavljuje nove mjere

Foto: Klaus Hausmann / Pixabay

Foto: Klaus Hausmann / Pixabay

Foto: - / -

Negativan trend nastojat će usporiti nizom mjera koje stupaju na snagu u ponedjeljak.
Brodsko-posavski Stožer civilne zaštite izvjestio je u petak o rekordnih 27 oboljelih od koronavirusa, očekuju daljnje pogoršanje situacije, a negativan trend nastojat će usporiti nizom mjera koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

- Ne mislim da smo na vrhuncu po broju oboljelih što se tiče Brodsko-posavske županije. Očekujem uzlazni trend još neko vrijeme, pa se zato i donose dodatne mjere, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

Dodao je i kako je među novooboljelima i dalje dominantna generacija mladih između 20 i 30 godina koji su se vratili s ljetovanja.

Nacionalni stožer već je potvrdio županijski prijedlog o ograničavanju broja uzvanika u svatovima na 50 osoba.

Novi skup mjera odnosi se na reduciranje broja osoba na sahranama na 50 osoba, bez održavanja karmina. Privatna okupljanja mogu se organizirati uz sudjelovanje do 20 osoba. Javne manifestacije, mise, izložbe moraju biti organizirane uz strogo pridežavanje propisanih mjera. U slučaju da se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski. Za pridržavanje propisanih mjera odgovorni su organizatori i vlasnici ugostiteljskih objekata.

Sportski susreti dozvoljeni su bez prisustva gledatelja. Sve mjere na snagu će stupit u ponedjeljak.

O pojačanom nadzoru na terenu danas se razgovaralo s predstavnicima lokalnih stožera i inspekcijskih službi, rekao je načelnik županijskog Stožera Stjepan Bošnjaković. Ističe kako nije cilj zatvaranje objekata, ali da je to mogućnost u slučaju višekratnih prekršitelja.

Škole spremne za početak nove školske godine

Bez obzira na situaciju koja se trenutno pogoršava, škole kojima je osnivač Brodsko-posavska županija spremne su za početak školske godine 7. rujna.

Po riječima Damira Mirkovića, zamjenika načelnika županijskog stožera i zamjenik župana Brodsko-posavske županije za društvene djelatnosti, o tome su ga danas izvjestili ravnatelji osnovnih škola.

- Što se tiče zaštitne opreme, županija kao osnivač se uključila u nabavku. Osigurat će 11.000 maskica koje sukladno odluci moraju nositi učenici. Po djetetu je to tri maske tako da će se tijekom tjedna one moći održavati, a dijete svaki dan mijenjati novu masku, rekao je Mirković.

U Brodsko-posavskoj županiji trenutno je 135 osoba pozitivnih na korona virus, a sedam osoba je na boolničkom liječenju. Od izbijanja pandemije u ovoj županiji od koronavirusa oboljelo je 379 osoba. Trenutno su preventivno u samoizolaciji 794 osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!